2012-09-29 00:21:02
Φωτογραφία για Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για το μέλλον της Ελλάδας-Ποιοι δεν μας θέλουν στο ευρώ
Ανάμικτα τα συναισθήματα των πολιτών, στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, για το ποιο θέλουν να είναι το μέλλον της Ελλάδας. Η πλειονότητα των Ιταλών θέλουν η χώρα μας να είναι μέλος του ευρώ, ενώ οι Γερμανοί όχι Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τους Financial Times / Harris Poll στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, εξέτασε το ζήτημα της Ελλάδας – πώς επηρεάζει την ευρωζώνη, αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν και αν τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης επιστραφεί ποτέ.

Συγκεκριμένα, στο σημαντικότερο ερώτημα για είναι αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, σχεδόν τρεις στους πέντε Ιταλούς (59%) και σχεδόν το ήμισυ των Ισπανών (45%) πιστεύουν ότι πρέπει, ενώ πάνω από τους μισούς Γερμανούς (54%) πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε.

Στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία είναι διχασμένοι: δύο στους πέντε ενήλικες στη Γαλλία (39%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει ένα μέλος της ευρωζώνης, ενώ το ένα τρίτο (32%) πιστεύουν ότι δεν πρέπει και τρεις στους δέκα (29%) δεν είναι σίγουροι. Στη Μεγάλη Βρετανία, το ένα τρίτο (33%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραμείνει μέλος και το ένα τέταρτο (24%) πιστεύουν ότι θα έπρεπε, ενώ το 43% δεν είναι σίγουρο.


Στο ερώτημα αν πρέπει η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί από τους Ισπανούς (46%) και πάνω από δύο στους πέντε Ιταλούς (43%) συμφωνούν ότι τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών (47%) και πάνω από δύο στους πέντε ενήλικες στη Γαλλία (43%) διαφωνούν με την άποψη αυτή και πάνω από τους δύο στους πέντε Βρετανούς (42%), ούτε συμφωνούν, ούτε διαφωνούν.

Επίσης, πάνω από τα τρία τέταρτα των Ιταλών (77% ) και πάνω από το ήμισυ των Ισπανών (57%) είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης. Τα τρία τέταρτα των Γερμανών (74%), τα δύο τρίτα των Βρετανών (67%), και σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνεια.

Ωστόσο, υπάρχει κάπως περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Σχεδόν εννέα στους δέκα Ιταλούς (88%), επτά στους δέκα Ισπανούς (70%), και λίγο πάνω από το ήμισυ των Γερμανών (51%) είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα αναμορφώσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη στο μέλλον.

Τέλος, οι πλειοψηφίες σε Ισπανία (64%), Ιταλία (62%), Γαλλία (61%), και Γερμανία (58%) πιστεύουν ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι απόψεις διίστανται. Τρεις στους δέκα Βρετανούς (29%) πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ το ένα τέταρτο πιστεύουν ότι έχουν θετικό αντίκτυπο (25%) ή καμία επίδραση (26%), και ένας στους πέντε (20%) δεν είναι βέβαιοι για το τι αντίκτυπο έχουν.
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ