2012-10-11 21:22:03
Φωτογραφία για Στα πρωτοσέλιδα του βουλγαρικού Τύπου η φορολόγηση των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων
Η πρόθεση του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεών Ντιάνκοφ να φορολογήσει με ποσοστό 10% τα επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις των Βούλγαρων έσκασε σαν βόμβα στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βουλγαρικού Τύπου, ενώ προκάλεσε και ζωηρή δημόσια συζήτηση και μεταξύ των ειδικών των μακροοικονομικών εξελίξεων.

Ωστόσο, για τη μεγάλη πλειονότητα των Βούλγαρων το θέμα παρουσιάζει …ακαδημαϊκό και μόνο ενδιαφέρον. Αφού τα περιβόητα 30 δισεκατομμύρια λέβα σε τραπεζικές αποταμιεύσεις, τις οποίες συνηθίζει να επικαλείται ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στο εξωτερικό, όταν προσπαθεί να «ξεπλύνει τη ρετσινιά» της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης είναι συγκεντρωμένα στους λογαριασμούς του 2% ως 3% του πληθυσμού, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της κεντρικής τράπεζας στη Σόφια.

Αυτούς φαίνεται να έβαλε στο στόχαστρο ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, όπως εικάζουν σήμερα μερικοί παρατηρητές, επικαλούμενοι, μάλιστα, τον προβληματισμό του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ότι «είναι απορίας άξιον, ότι μια ομάδα πλούσια άτομα διαθέτει εισόδημα, το οποίο παρέμεινε αφορολόγητο μέχρι στιγμής», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιάνκοφ.


Όπως σχολιάζει ο σημερινός Τύπος, η πρεμιέρα του κ. Ντιάνκοφ στον ρόλο του νέου «Ρομπέν των Δασών» που παίρνει από τους πλούσιους για να μοιράσει στους φτωχούς είναι αρκετά ασυνήθιστη για έναν υπουργό Οικονομικών που έχει απορρίψει κάθετα κάθε σκέψη για επιβολή έκτακτου «φόρου αλληλεγγύης» στους εύπορους πολίτες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση στο ξέσπασμα της κρίσης. Με το επιχείρημα ότι «κάθε παρόμοια κίνηση θα έχει ελάχιστο πραγματικό αντίκρισμα σαν νέα έσοδα στον προϋπολογισμό ενώ, στο κάτω-κάτω, εμείς είμαστε δεξιό κόμμα», όπως τόνιζε ο κ. Ντιάνκοφ πριν από τρία χρόνια σε δηλώσεις του, που επαναφέρει στη δημοσιότητα ο σημερινός Τύπος.

«Μακάρι να τα είχα εγώ κι ας μου τα φορολογούσαν». Με αυτόν τον τρόπο ένας ηλικιωμένος κάτοικος της Σόφιας σχολίασε σήμερα τη δήλωση του κ.Ντιάνκοφ, ότι εκείνος που έχει 20.000 λέβα (περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ) στην τράπεζα, θα πληρώνει γύρω στα 80 λέβα φόρο το χρόνο».

Το σχόλιο αυτό φαίνεται να χαρακτηρίζει τα δύο-τρίτα των νοικοκυριών στη χώρα, που δυσκολεύονται να πληρώνουν τα κοινόχρηστα τους κάθε μήνα. Όπως και το 87% του πληθυσμού, που αναγκάζεται να «κόβει» έξοδα από τη διατροφή του ώστε να τα βγάλει κάπως πέρα, αλλά και το 40% των Βούλγαρων που δεν κατάφεραν να πάνε φέτος τις προγραμματισμένες διακοπές τους λόγω έλλειψης χρημάτων, επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ