2012-10-13 08:15:12
Φωτογραφία για ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των λιανεμπορικών επιχειρήσεων αποτελεί βασικό θέμα προβληματισμού για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που διαπιστώνουν ότι ο ανταγωνισμός νοθεύεται από το ωράριο ορισμένων «καταστημάτων ευκολίας».

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα μικρά καταστήματα «της γειτονιάς», που δημιουργούν μεγάλες αλυσίδες για να πιάσουν και αυτό το μερίδιο της αγοράς και τα οποία έχει διαπιστωθεί, από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου, ότι ορισμένα από αυτά δεν ακολουθούν το γράμμα του νόμου, αλλά είναι ανοικτά και Κυριακές και καθημερινές μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Η κατάσταση αυτή, δεδομένης της κρίσης και των μεριδίων αγοράς που χάνονται, κινητοποίησε τους επιχειρηματίες που έχουν θέσει το θέμα του ωραρίου υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς σήμερα, όπως σημειώνουν, υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο.


Υπενθυμίζεται ότι ήδη μεγάλες αλυσίδες που έχουν αναπτύξει σε διάφορες γειτονιές της Αττικής μικρά σημεία πώλησης στη λογική των «καταστημάτων ευκολίας» (convenience stores), τα οποία λειτουργούν σύννομα, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 9 βράδυ, ενώ ταυτόχρονα λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχουν αντίστοιχα καταστήματα που ανήκουν σε συγκεκριμένους λιανεμπορικούς ομίλους, τα οποία λειτουργούν, χωρίς νομιμοποίηση, και τις Κυριακές και τις καθημερινές έως τις 11 ή 12 τη νύχτα.

Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι αλυσίδων σουπερμάρκετ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αν και δεν έθεσαν συνολικά θέμα διεύρυνσης του ωραρίου εντούτοις έγινε αναφορά στο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των επιχειρήσεων - στο πλαίσιο της πρότασης που έχει γίνει από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας για άνοιγμα των καταστημάτων έξι Κυριακές τον χρόνο. Επίσης, τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της λειτουργίας των μικρών σημείων πώλησης που ανήκουν σε μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους, αλλά δεν τηρούν το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιανέμποροι είναι κάθετα αντίθετοι σε συνολική διεύρυνση του ωραρίου, καθώς θεωρούν ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο κόστος στις ήδη βεβαρημένες επιχειρήσεις, χωρίς να εκτιμάται ότι οι παραπάνω ώρες λειτουργίας θα αποφέρουν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος.

Ομως, ταυτόχρονα, η τάση των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα καταστήματα της γειτονιάς, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στα μεγάλα σουπερμάρκετ, κάνει και τους μεγάλους του λιανεμπορίου να θέλουν να τα ανταγωνιστούν.

Εκτιμάται ότι καθημερινά ο μέσος όρος επισκεψιμότητας κυμαίνεται στις 200-250 επισκέψεις πελατών και όσον αφορά στον τζίρο των καταστημάτων υπολογίζεται ότι το 30% του εβδομαδιαίου τζίρου προέρχεται από τις πωλήσεις της Κυριακής, το 20% από τη λειτουργία τους το Σάββατο και το διάστημα μεταξύ 21:00 και 23:00 και το υπόλοιπο 50% από τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς.

Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η πώληση προϊόντων, όπως αναλγητικών μέσω των σουπερμάρκετ και η παράταση των ωρών εργασίας των καταστημάτων λιανικής ακόμη και τις Κυριακές, έχουν αναφερθεί από τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών λιανεμπορικών στην task force και μάλιστα ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε ότι από την απελευθέρωση πώλησης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ οδήγησε σε μείωση της τιμής 25%. Ακόμη μεγαλύτερη (35%) εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση των τιμών αν απελευθερωθεί η πώληση βιταμινών και αναλγητικών (σκευασμάτων που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού) μέσω των αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση άλλων εμπορικών συλλόγων της χώρας, δημιουργώντας το πρώτο εκρηκτικό μίγμα για την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης σχετικά με το αν πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων - έστω ορισμένων καταστημάτων και σε ορισμένες περιοχές - σε δύσκολες εποχές τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους καταναλωτές, όπως είναι η περίοδος που διανύει αυτό το διάστημα η χώρα.

Ο ΕΣΑ δηλώνει ότι ουδέποτε έχει θέσει θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά ότι «έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο του την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και της παραγωγικής λειτουργίας της αγοράς της, η οποία πλήττεται πανταχόθεν δηλαδή συγκεντρώσεις - πορείες - διαδηλώσεις - περιορισμός κυκλοφορίας αυτοκινήτων (μονά-ζυγά), εγκληματικότητα - παραβατικότητα και προς τον σκοπό αυτό ο Σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις, σε συνεργασία με την πολιτεία και τη συμμετοχή επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να ξαναζωντανέψει η πόλη και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα».

Στην αναζήτηση ενός παραγωγικού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διεκδικεί:

- Μία επιπλέον Κυριακή τον μήνα Δεκέμβριο.

- Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων (1η Κυριακή των χειμερινών και 1η Κυριακή των θερινών εκπτώσεων) με αντίστοιχη μείωση της διάρκειάς τους σε 5 εβδομάδες.

- Δύο Κυριακές που περιλαμβάνονται στα δεκαήμερα διαστήματα των φθινοπωρινών και ανοιξιάτικων ενδιάμεσων εκπτώσεων (mid season sales) και μόνο για τον τομέα της πόλης που περικλείεται από τον δακτύλιο (μπλε ζώνη).

''ΚΕΡΔΟΣ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ