2012-10-14 20:04:02
Φωτογραφία για Εντομοκτόνο για τους φοίνικες σκότωσε τις μέλισσες
Τεράστια ζημιά στη Μελισσοκομία από την αδράνεια του Υπουργείου, που επίτρεψε τη χρήση του εντομοκτόνου.

Η αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους μελισσοκόμους, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή του ότι από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο του 2011 οι μέλισσες σε πολλές περιοχές της χώρας μας εξαφανίζονταν, δηλητηριασμένες από τα σκευάσματα, στα οποία είχε δοθεί κατ' εξαίρεση άδεια χρήσης για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινίκων.

Οι ψεκασμοί, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο, προκαλούν μεγάλες απώλειες στα μελίσσια, αφού οι φοίνικες είναι ανθισμένοι και όλες οι μέλισσες πέφτουν επάνω στα άνθη τους, μια και δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, άλλο φυτό που να διαθέτει γύρη.

Το πρόγραμμα αναφέρθηκε εκτενώς σε ειδική ημερίδα μελισσοκομίας και επισημάνθηκε στο Υπουργείο από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του.


Ωστόσο ο κ. Αποστόλου παρατηρεί ότι το Υπουργείο αδράνησε και τονίζει ότι: "Με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2012 το ΥΠΑΑΤ χωρίς ενημέρωση, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφασίζει εκ νέου να δοθεί άδεια χρήσης εντομοκτόνων, φέρνοντας σε απόγνωση τους μελισσοκόμους."

Στην ερώτησή του ο Ευβοιώτης βουλευτής ζητάει να πληροφορηθεί τους λόγους της αδράνειας του υπουργείου, γεγονός που οδήγησε στην πρόκληση τεράστιας ζημιάς στους μελισσοκόμους, οι οποίοι αποτελούν ως κλάδος έναν από τους στυλοβάτες της αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
egnomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ