2012-10-14 21:31:12
Φωτογραφία για «Αγκάθι» τα εργασιακά και ο δημόσιος τομέας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα...!!!
Σε θρίλερ εξελίσσεται η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς υπήρξε διακοπή λόγω εμπλοκής στο θέμα των εργασιακών.

Ειδικότερα, ενστάσεις εξέφρασε η ελληνική πλευρά στην απαίτηση της τρόικας για μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την τριετή ωρίμανση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διακοπής της συνεδρίασης ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις κρίσιμες εξελίξεις, δεδομένου ότι η τρόικα έχει ήδη ζητήσει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον, υπήρξε και δεύτερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, όταν στο τραπέζι έπεσε το ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στο επίσημο αίτημα των τροϊκανών να γίνουν και νέες απολύσεις, πέραν των 15.000 που προβλέπονται για φέτος βάσει του Μνημονίου. Μάλιστα, ο υπουργός αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών.


Εξερχόμενος, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ρωτηθείς σχετικά για το αν θα πρέπει να γίνουν απολύσεις ή μειώσεις μισθών απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει». Σημειώνεται ότι η τρόικα έκλεισε νέο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη Δευτέρα.

Όπως μετέδωσε το Mega, η διαφωνία της τρόικας δεν έγκειται στον τρόπο παρουσίασης των μέτρων, αλλά στην πολιτική βούληση των υπόλοιπων αρχηγών της συγκυβέρνησης.

Εξάλλου, χθες, μετά τη συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, στέλεχος του υπουργείου διεμήνυσε  ότι εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη διετία 2013- 2014 θα ανέλθουν σε 18 δισ. ευρώ.

«Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας, προσθέτοντας ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «κλειδώνουν» για το 2013 πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις για το «καυτό» ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι «νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ», εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, καθώς «πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016. 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ