2012-10-15 20:06:02
Φωτογραφία για ΙΟΒΕ: Όχι άλλες πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα
Το μήνυμα ότι δεν μπορούν να περάσουν άλλες πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα μετέφερε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής κατά τη διάρκεια παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις νέες πιέσεις της τρόικας στα εργασιακά, ανέφερε ότι το μίγμα του 1,2 εκατ. ανέργων που καταγράφεται στη χώρα προέρχεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχολίασε πως θα έπρεπε να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στο μίγμα. «Πάντως, το ΙΟΒΕ είναι κατά οποιωνδήποτε απολύσεων», υπογράμμισε ο κ. Μωυσής.

Επιπροσθέτως, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, εκτίμησε ότι ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες δεν έχουν καν αφομοιωθεί ακόμη από τον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι είναι πρώιμο ακόμη να υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις.


Η γενική εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι η ανεργία θα κλείσει φέτος στο 24,2%.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Μωυσής ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αβεβαιότητες που επηρέασαν αλλά και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία. Εκτίμησε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση της τρίτης δόσης και του καθορισμού των δημοσιονομικών μέτρων θα βλάψει σοβαρά την προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά σενάρια που επεξεργάζεται το ΙΟΒΕ η εξυπηρέτηση του χρέους εμφανίζεται βιώσιμη καθώς αυτό θα υποχωρεί σταθερά από το 2013 και μετά.

Αναλυτικότερα, για το 2012 το ΙΟΒΕ προβλέπει:

· Η συνεκτίμηση των επιμέρους προβλέψεων για τις συνιστώσες του ΑΕΠ οδηγεί το ΙΟΒΕ σε πρόβλεψη για ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,6% το 2012, ελαφρά ηπιότερη από αυτήν που αναμενόταν στην προηγούμενη έκθεση (-6,9%).

· Η εκτίμηση της προηγούμενης έκθεσης για την ανεργία στο σύνολο του έτους αναθεωρείται ελαφρά επί τω δυσμενεστέρω, στην περιοχή του 24,2%.

· Ακολούθως, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο σύνολο 2012 γύρω στο 1,5%.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ