2012-10-16 12:27:06
Φωτογραφία για ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Δεδομένου ότι δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πλήρες πακέτο συμφωνίας με την τρόικα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του. Το ζήτημα αυτό, όπως και ο προβληματισμός για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα, ειδικά στο θέμα των εργασιακών και των απολύσεων στο Δημόσιο, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στις 17:00 στη Βουλή.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο έχουν προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τη Δευτέρα πως «η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα», ενώ η ΔΗΜΑΡ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η περαιτέρω συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Η σκληρή στάση της τρόικας προβληματίζει και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να υπογραμμίζει πως «κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει εάν διαλυθεί η κοινωνία».


Σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'', η στάση της τρόικας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Η θέση που ασπάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι πίσω από τις καθυστερήσεις κρύβεται η διαμάχη ΔΝΤ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα και το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ των μελών της τρόικας, αλλά συνδέουν τις πιέσεις με το γεγονός ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ αποτελεί την μεγαλύτερη του προγράμματος και συνεπώς παρέχει την ευκαιρία στην τρόικα να πιέσει ασφυκτικά την κυβέρνηση να αποδεχθεί όλα τα μέτρα και τις ανατροπές που έχει μέχρι σήμερα απαιτήσει η πλευρά των δανειστών.

Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στο ότι οι επόμενες δόσεις είναι πολύ μικρότερες και θα δοθούν περίπου με εξασφαλισμένο το πρωτογενές  πλεόνασμα του Δημοσίου κι άρα οι αντιστάσεις της κυβέρνησης θα είναι τότε μεγαλύτερες.

Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν στο παιχνίδι των πιέσεων να προστεθεί τις επόμενες ημέρες και η απειλή της τμηματικής καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός έχει σπεύσει να τονίσει ότι θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα

Λόγω των καθυστερήσεων και των μαραθώνιων διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την ημέρα της ψηφοφορίας για το επώδυνο πακέτο των περικοπών, αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών που θέτει ως προαπαιτούμενα η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, φρόντισε να διαμηνύσει ότι η κρίσιμη ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα αποφασιστούν η καταβολή της δόσης-μαμούθ και η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου, ή στο τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Όλι Ρεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια «θετική δήλωση» για τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».

Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα θα αρχίσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στις 22 Οκτωβρίου.

Πάντως, στην αποκάλυψη ότι η Γερμανία θα παρουσιάσει στη Συνοδό Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη ένα σχέδιο τριών σημείων για τη ζώνη του ευρώ προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του θα προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ώστε να καταστεί μεγαλύτερη η δημοσιονομική πειθαρχεία. Αυτό θα επιδιωχθεί με τη θέσπιση «Επίτροπου Νομίσματος» που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με το Spiegel o Σόιμπλε θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, που να πηγαίνει πέρα από τις παρούσες προτάσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ ενός υπερ- Επιτρόπου για την οικονομία ο οποίος θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνος του, και δεν θα χρειάζεται να λάβει τη συγκατάθεση των άλλων Επιτρόπων.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή κατά των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Ακόμη, ζητά να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να καταστεί πιο ευέλικτος, ώστε να μην χρειάζεται για θέματα της ζώνης του ευρώ να ψηφίζουν εκπρόσωποι και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ