2012-10-17 00:22:07
Φωτογραφία για Σάλπισμα πρόκρισης για την Εθνική στην Μπρατισλάβα
Με «χρυσό» σκόρερ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 63ο λεπτό, η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έφυγε την Τρίτη με το «τρίποντο» της νίκης από το στάδιο «Pasienky», στην Μπρατισλάβα. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αν και δεν έπαιξε καλά, κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της μαχητικής Σλοβακίας με 1-0 σκορ και με αυτό το «διπλό» έκανε σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας. 

Μέχρι να φτάσει όμως στην κατάκτηση της νίκης η «γαλανόλευκη» στον τέταρτο αγώνα της για τον 7ο όμιλο των προκριματικών, κυριολεκτικά τα… χρειάστηκε, καθώς οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και είχαν περισσότερες και κλασικότερες ευκαιρίες για να σκοράρουν. 

Εντούτοις η εθνική μας, έστω κι έτσι, κατάφερε να φύγει «αλώβητη» από τη Μπρατισλάβα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι έχει χτίσει χαρακτήρα, που της επιτρέπει να παίρνει τα παιχνίδια, ακόμη κι αν η απόδοσή της κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα
. Πλην του Σαλπιγγίδη, σημαντικό μερίδιο στην αποψινή επιτυχία της ομάδας μας έχει και ο «φύλακας άγγελός» της, Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος ήταν σε ετοιμότητα όταν τον χρειάστηκε η ομάδα μας. Πλέον η Εθνική και η Βοσνία (νίκησε 3-0 τη Λιθουανία) οδηγούν την κούρσα του 7ου προκριματικού ομίλου, έχοντας αμφότερες από10 βαθμούς, μετά από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. 

O αγώνας Με αρκετές εκπλήξεις παρέταξε ο Φερνάντο Σάντος την Εθνική μας στον εκτός έδρας αγώνα με τους Σλοβάκους, αφού επέλεξε τελικά το σύστημα 4-3-3 αντί του 4-4-2, αφήνοντας Μανιάτη και Φορτούνη στον πάγκο. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καρνέζης, στα δύο άκρα της οπισθοφυλακής βρέθηκαν οι Τοροσίδης (δεξιά), Σπυρόπουλος (αριστερά), με τον Σιόβα να είναι ο παρτενέρ του Παπασταθόπουλου στην «καρδιά» της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή πήραν θέση οι Τζιόλης, Κατσουράνης και Νίνης, στα δύο «φτερά» της επίθεσης ξεκίνησαν οι Σαμαράς και Σαλπιγγίδης, με τον Γκέκα να είναι στην αιχμή του δόρατος. 

Το ξεκίνημα της Εθνικής μας στον βροχερό αγωνιστικό χώρο του «Pasienky» μόνο καλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε τη μάχη του κέντρου με το… καλησπέρα, αφού οι γηπεδούχοι με διαρκή κίνηση και πρέσινγκ, κατάφεραν να πάρουν τα «ηνία» στο ματς. Ωστόσο, όλως παραδόξως, η πρώτη καλή στιγμή είχε «γαλανόλευκο χρώμα». Πιο συγκεκριμένα στο 5' η Εθνική μας απείλησε με ένα γυριστό σουτ του Κατσουράνη, με την μπάλα ωστόσο να περνάει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Σλοβάκου γκολκίπερ. Από το 15΄και μετά η ομάδα του Μίχαλ Χιπ ενέτεινε την πίεσή της, ωστόσο έφτανε με δυσκολία στα καρέ του Καρνέζη. Στο 38’ ο Χάμσικ έπιασε το σουτ από εξαιρετική θέση, στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ, ενώ τρία λεπτά ο στράικερ της Νάπολι έκανε νέο σουτ, ωστόσο ο Τοροσίδης σαν από... μηχανής Θεός απέκρουσε πάνω στη γραμμή, ενώ είχε προηγηθεί σωτήρια επέμβαση του Καρνέζη στο πλασέ του Μπρέζνανικ. 

Αυτή ήταν η τελευταία καλή φάση για τους γηπεδούχους, που απειλήθηκαν ελάχιστα στο πρώτο μέρος από την Ελλάδα, που αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στον τομέα της ανάπτυξής. Έτσι το 0-0 ήταν το σκορ του πρώτου μέρους, το οποίο βάσει της εικόνας των ομάδων αδικούσε τους Σλοβάκους. Όσοι περίμεναν ότι η Εθνική μας θα μπει δυνατά στον αγωνιστικό χώρο στο β΄ μέρος διαψεύστηκαν, αφού η ομάδα μας μπήκε σαν «υπνωτισμένη» στον αγωνιστικό χώρο του «Pasienky» και το μόνο που έκαναν οι διεθνείς ήταν να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους. 

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το γκολ για τους Σλοβάκους είναι ζήτημα χρόνου (σ.σ.: είχαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τους Κούτσκα και Μπρέζνανικ που δεν βρήκαν όμως στόχο),η ομάδα μας κατάφερε, κόντρα στη ροή του αγώνα να σκοράρει. Στο 63ο λεπτό, μετά από εξαιρετική πάσα του Κατσουράνη, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, όντας στο πρώτο δοκάρι δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει από κοντά τον Κούτσιακ και στείλει την μπάλα να αναπαυτεί στο βάθος της εστίας της Σλοβακίας. Το 1-0 ήταν γεγονός για την Εθνική μας, που κατάφερε στα εναπομείναντα λεπτά να διαφυλάξει σαν «κόρη οφθαλμού» το υπέρ της σκορ, φεύγοντας αλώβητη από την Μπρατισλάβα, με ένα τρίποντο που αφενός τη διατηρεί στο «κόλπο»της πρόκρισης και αφετέρου ήταν τεράστια ψυχολογική ένεση στο πληγωμένο ηθικό της, μετά το 0-0 με τη Βοσνία στο «Καραϊσκάκη». 

Βέβαια η «γαλανόλευκη» είχε την τύχη με το μέρος της στο τέλος, καθώς στο 88΄ οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον Μπρέζνανικ. Πάντως της το χρωστούσε, μετά τα δύο δοκάρια των Γκέκα και Τοροσίδη στο Φάληρο, την περασμένη Παρασκευή. Κίτρινες: Σάπαρα, Χολόσκο, Μπρέζνανικ - Καρνέζης, Σαλπιγγίδης Σλοβακία (Μίχαλ Χιπ): Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Σκρτελ, Σάλατα, Μπρέζνανικ, Πετσόφσκι, Κούτσκα (82΄ Γκουέντε), Σάπαρα, Χάμσικ, Στοχ (69΄ Βάις), Ντούρις (72΄ Χολόσκο) Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (76΄ Φωτάκης), Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Νίνης (66΄ Καραγκούνης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (59΄ Μήτρογλου).  

Αναλυτικά, τα αποψινά ματς του 7ου ομίλου Λετονία-Λιχτενστάιν 2-0 Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Λιθουανία 3-0 Σλοβακία-Ελλάδα 0-1 Η βαθμολογία 1. Βοσνία / Ερζεγοβίνη 10 (13-2) 2. Ελλάδα 10 (5-1) 3. Σλοβακία 7 (5-3) 4. Λιθουανία 4 (3-3) 5. Λετονία 3 (5-11) 6. Λιχτενστάιν 0 (1-14) Η επόμενη (5η) αγωνιστική Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Ελλάδα Σλοβακία-Λιθουανία Λιχτενστάιν-Λετονία 

 Μπάμπης Παπαφιλιππάκης
notosspor
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ