2012-10-23 21:24:45
Φωτογραφία για Κινήσεις τακτικής μετά το όχι, Κουβέλη και Βενιζέλου, στα εργασιακά...!!!
Των Μαρίνας Μάνη, Αιμίλιου Περδικάρη

"Εμπλοκή" είναι η λέξη που ακούγεται στους διαδρόμους της Βουλής, μετά τη νέα άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει στις εργασιακές αλλαγές.

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ως λύση να αφαιρεθούν τώρα από το "πακέτο" των μέτρων τα εργασιακά και να έλθουν ως ξεχωριστή ρύθμιση "αργότερα". Μία τέτοια κίνηση - λένε - θα απεμπλέξει τις συζητήσεις και θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να "περάσει" χωρίς πολλούς κραδασμούς τα (υπόλοιπα) μέτρα από τη Βουλή.

Στις 2,5 ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών δεν βρέθηκε κοινός τόπος, όπως άφηναν νωρίτερα να εννοηθεί κυβερνητικοί παράγοντες, επικαλούμενοι ένα πιο "εξωραϊσμένο" κείμενο που εμφάνισε το μεσημέρι ο Γιάννης Βρούτσης.

Η εξέλιξη αυτή "μπλόκαρε" και τον Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από καιρό πως "αν δεν ψηφίσει ο Κουβέλης, δεν ψηφίζουμε κι εμείς". Κι ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την επιμονή της τρόικας να ανοίγει τώρα θέμα νέων εργασιακών αλλαγών, παρότι με το δεύτερο μνημόνιο "είχαμε φτάσει σε ακραίο όριο".


Ως διέξοδο, πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να επικοινωνήσει αμέσως με τους ομολόγους του για να βρεθούν οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν το πακέτο των μέτρων ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό.

Δηλαδή, να εντείνει την πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός παραμένει στο γραφείο του στη Βουλή με τους Γ.Στουρνάρα, Χ.Σταικούρα, Δ.Μαυραγάνη, Γ.Βρούτση και Σ.Κεδίκογλου, εκτιμώντας τη νέα κατάσταση.

Η οποία φαίνεται ότι αιφνιδίασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι ο κ.Σαμαράς είχε προγραμματίσει να δεχθεί στο γραφείο του μετά το πέρας της σύσκεψης βουλευτές της ΝΔ εν όψει της ψηφοφορίας.

Στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για οικονομική κηδεμονία της χώρας

Πέντε σημεία προτάσσει το ΠΑΣΟΚ ως το διά ταύτα της σημερινής σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.

1ον  Ότι τώρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και φαίνεται η αξία της πολιτικής διαπραγμάτευσης και γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να χάσει λεπτό.

2ον  Ότι δεν γίνονται αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές στα εργασιακά. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν δηλαδή ότι οι προτάσεις που τους παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εργασίας δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες αλλαγές οι οποίες είχαν απορριφθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους και η γενική εκτίμηση τους είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξει το μέτωπο των εργασιακών.

3ον  Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στο ΠΑΣΟΚ στην «υποψία» όπως την χαρακτηρίζουν για την τήρηση δεσμευμένου λογαριασμού στον οποίον θα μεταφερθεί το ποσό της δόσης διαφορετικού από αυτού που ήδη προβλέπεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο Γενικό Λογιστήριο. Λένε χαρακτηριστικά ότι δεν θα δεχτούν καμία δέσμευση που να ταπεινώνει τη χώρα σε σχέση με τη δημοσιονομική της πειθαρχία.

4ον  Ότι πρέπει να υπάρχει εσωτερική ισορροπία στο πακέτο μέτρων που αφορά τα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στις προτάσεις για την κατανομή των περικοπών στις συντάξεις και στα φορολογικά έσοδα.

5ον  Ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Για το λόγο αυτό οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και ότι δεν αποκόμισαν την αίσθηση από τη συζήτηση ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει κατεπειγόντως σήμερα.

Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα ο Ευ. Βενιζέλος μπήκε πάλι στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή και είχε συζήτηση δέκα λεπτών με τον κ. Σαμαρά. Αυτή την ώρα ο κ. Βενιζέλος συσκέπτεται με τους δικούς του συνεργάτες.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ