2012-10-24 04:08:04
Φωτογραφία για Ανησυχία Ράιχενμπαχ για το πρόβλημα ρευστότητας
«Aν υπάρξει καλή θέληση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικά νέα παροχής ρευστότητας...στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ ο δεύτερος σχολίασε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Φυσικά και συμμερίζομαι την ανησυχία του επιτρόπου Χαν σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας».

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση του προγράμματος παροχής εγγυήσεων προς τις ΜμΕ, συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο, όπως είπε ο υπουργός, ενώ όπως έχουν σχολιάσει αρκετές φορές στελέχη του υπουργείου η καθυστέρηση δεν απορρέει από την ηγεσία τηςτράπεζας, αλλά από κατώτερα στελέχη καθώς ανακύπτουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι κλειδί για τη ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα, ενώ ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση στο δύσκολο ζητούμενο της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος «και πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα», όπως ανέφερε.


Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει πως θα εξελιχθεί η συνεργασία ΕΤΕπ και ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ομάδα Δράσης συνεργάζεται για να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να εισρεύσει ρευστό στην αγορά πριν από το τέλος του 2012 για επιχειρηματικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα για τις ΜμΕ θα υλοποιηθεί κανονικά και τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οριζόντια μέτρα για την αγορά των καυσίμων και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και επιπλέον μέτρων για την αγορά λιανικής. Επίσης, τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τους εξαγωγείς. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ενώ εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος, δεν αποκλείστηκε νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του εννεαμήνου δείχνει υπερσυγκράτηση 2 δισ. ευρώ για τους εννέα μήνες του έτους. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο μηχανισμός του υπουργείου είναι έτοιμος να δαπανήσει το συγκεκριμένο ποσό "αλλά υπάρχουν ανάγκες όπως του ΕΟΠΥΥ οι οποίες θα πρέπει αναγκαστικά να καλυφθούν". Αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τέλος του έτους θα κριθεί πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η περικοπή του ΠΔΕ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ