2012-10-25 14:19:59
Φωτογραφία για Ενοικιαστές φεσώνουν τους ιδιοκτήτες....
Συνθήκες απόγνωσης έχουν προκύψει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είναι πλέον η νέα γενιά «εγκλωβισμένων», καθώς, όπως προκύπτει από... εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων, ο αριθμός των ακινήτων που παραμένουν χωρίς ενοικιαστή προσεγγίζει τις 300.000, δηλαδή σχεδόν 1 στα 3 ακίνητα είναι άδειο, καθώς συνολικά υπολογίζεται ότι αντικείμενο ενοικίασης αποτελούν 1 εκατ. ακίνητα ανά τη χώρα.

Oι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα μισθώσουν, ακόμα και με αισθητά χαμηλότερο ενοίκιο, τη στιγμή που ταυτόχρονα εξίσου αδύνατη, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι και η πώληση, καθώς η ζήτηση είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη πλευρά όμως, οι φορολογικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν τα εν λόγω ακίνητα είναι εξαιρετικά υψηλές, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας την κατοχή τους οικονομικά ασύμφορη.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του kathimerini.gr, μόνη κατηγορία ακινήτων που βρίσκει σχετικά γρήγορα ενοικιαστή είναι οι μικρές κατοικίες, γκαρσονιέρες και δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ. Τα μεγαλύτερα ακίνητα (που συνεπάγονται και υψηλότερο κόστος συντήρησης, κοινόχρηστα κτλ.) παραμένουν στα αζήτητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες χιλιάδες γραφεία και καταστήματα ανά τη χώρα, απόρροια της ύφεσης και των «λουκέτων».


Ακόμα όμως και αν υπάρχει ενοικιαστής, το πιθανότερο είναι να εμφανίζει καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του ενοικίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), συνολικά στην Ελλάδα σχεδόν το 50% των ενοικιαστών καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από δύο μέχρι κι έξι μήνες, ή ακόμα και ένα χρόνο. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σημαίνει ότι χιλιάδες είναι οι μισθωτές που αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους. Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις στην πλειονότητά τους ξεπερνούν τους 2 μήνες, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια.

Το φαινόμενο των κακοπληρωτών βέβαια δεν είναι κάτι νέο, αλλά πριν από την κρίση δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 15%-20%. Την τελευταία διετία καταγράφεται τριπλασιασμός του αριθμού των κακοπληρωτών.

Η εξέλιξη αυτή γεννά σημαντικά προβλήματα για τους ιδιοκτήτες, καθώς εκτός από την έλλειψη ενοικιαστή, ή την ενοικίαση με σημαντική καθυστέρηση στην αποπληρωμή, καλούνται επιπλέον να καταβάλουν φόρο για ενοίκια που ποτέ δεν εισέπραξαν. Επιπλέον, η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει επί της ουσίας αφαιρέσει τουλάχιστον 2-3 ενοίκια από κάθε ακίνητο σε ετήσια βάση, καθιστώντας την εκμετάλλευση κατοικιών φορολογικό βάρος και όχι τρόπο ενίσχυσης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την απόγνωση χιλιάδων νοικοκυριών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, την εκτίναξη της φορολογίας, τη μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως όπου ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν οικοδομήσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μειώσεις ενοικίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενοικιαστές. Βέβαια, υπάρχουν και οι ενοικιαστές, οι οποίοι στο όνομα της κρίσης επιχειρούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.
dete.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ