2012-10-26 10:18:35
Φωτογραφία για Συρία: Διχασμένες οι οργανώσεις των ανταρτών για την τήρηση της εκεχειρίας
Ένας αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία που ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ο τακτικός στρατός της Συρίας για την μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, προσθέτοντας όμως ότι απαιτεί να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι ως την Παρασκευή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παράταξης Άνσαρ αλ Ισλάμ, Αμπού Μόαζ, δήλωσε πως οι μαχητές του δεν πρόκειται να τηρήσουν την εκεχειρία αυτή, την οποία προσπαθούσε να επιτύχει ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, ενώ αμφισβήτησε κατά πόσον οι κυβερνητικές δυνάμεις θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

«Ναι» σε εκεχειρία, είπε ο στρατός Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου

Θα ανταποδώσει τα πυρά εάν δεχθεί επιθέσεις ή βομβαρδισμούς από τους αντάρτες

Αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία προσθέτοντας, όμως, ότι απαιτεί να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι ως σήμερα


Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ Άντχα, κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός από σήμερα το πρωί ως τη Δευτέρα. Η διοίκηση του συριακού στρατού ανέφερε παράλληλα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταποδίδει πυρά εάν δεχθεί επιθέσεις ή βομβαρδισμούς από τους αντάρτες. Ο στρατός θα αντιδράσει επίσης εάν "τρομοκρατικές ομάδες προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εξοπλιζόμενες και λαμβάνοντας ενισχύσεις" όπως και εάν γειτονικές χώρες "διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μαχητών" μέσω των συνόρων κατά την περίοδο αυτή.

Πάντως ένας αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία που ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ο τακτικός στρατός της Συρίας για τη μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, προσθέτοντας όμως ότι απαιτεί να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι ως σήμερα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παράταξης Άνσαρ αλ Ισλάμ, Αμπού Μόαζ, δήλωσε πως οι μαχητές του δεν πρόκειται να τηρήσουν την εκεχειρία αυτή, την οποία προσπαθούσε να επιτύχει ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, ενώ αμφισβήτησε κατά πόσον οι κυβερνητικές δυνάμεις θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους.

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχεται ως εκ τούτου να συμμορφωθεί με το αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι για την τήρηση κατάπαυσης του πυρός με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα από τις 26 ως τις 29 Οκτωβρίου.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χιλιάδες συριακές οικογένειες που βρίσκονται σε μέρη στα οποία δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι σήμερα, στην περίπτωση κατάπαυσης του πυρός. "Η υπηρεσία για τους πρόσφυγες και οι εταίροι της είναι έτοιμοι να στείλουν χιλιάδες πακέτα έκτακτης βοήθειας (...) στις οικογένειες που είναι εγκατεστημένες στις ζώνες στις οποίες δεν υπήρχε μέχρι στιγμής πρόσβαση στη Συρία αν εφαρμοστεί η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός", αναφέρει η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συντονίζουν και διασφαλίζουν την επιμελητειακή υποστήριξη στην παράδοση όπλων στους Σύρους αντάρτες, υποστήριξε χθες με ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Ουάσιγκτον βεβαιώνει αντίθετα ότι δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. "Είναι δημοσίως πασίγνωστο ότι η Ουάσιγκτον είναι ενήμερη για την παράδοση πολλών τύπων όπλων σε παράνομες ένοπλες ομάδες, που δρουν στο συριακό έδαφος.

Επιπλέον οι ΗΠΑ (...) διασφαλίζουν τον συντονισμό και μια επιμελητειακή υποστήριξη σε τέτοιες παραδόσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κήρυξη προσωρινώς κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Κίνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την "θετική αντίδραση" που προκάλεσε η πρόταση για κατάπαυση του πυρός του Μπραχίμι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

"Ελπίζουμε ότι όλες οι αρμόδιες πλευρές στη Συρία θα υιοθετήσουν μια ειλικρινή προσέγγιση και θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξουν και να συνεργαστούν πάνω στην πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μπραχίμι", πρόσθεσε ο Χονγκ. Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να "δράξουν την ευκαιρία" αυτή για να τερματιστεί η βία στη Συρία και να προωθηθεί ο διάλογος για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα το ταχύτερο δυνατό.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ