2012-10-26 18:06:04
Φωτογραφία για Ολυμπία Οδός: Κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί και το κομμάτι Πάτρα - Κόρινθος!
Οποιοδήποτε κομμάτι δρόμου εκτός του άξονα Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης (και όσων χρηματοδοτούνται από τα διόδιά τους) θεωρείται μη βιώσιμο οικονομικά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι τράπεζες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Δημοσίου και παραχωρησιούχων για την τύχη των τεσσάρων παγωμένων οδικών έργων. Γεγονός που θα σημάνει γενναίες περικοπές στο τεχνικό αντικείμενο δύο παραχωρήσεων (Ελευσίνα - Τσακώνα και Ε65), ενδεχόμενο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις από βουλευτές αλλά και εργολάβους.

Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν ότι διανύουμε το τελικό δεκαήμερο των διαπραγματεύσεων, με την πρόβλεψη αυτή να είναι μάλλον αισιόδοξη (ας μην ξεχνάμε ότι το πέρας των συζητήσεων είχε αρχικά οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου). Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πλέον ανάμεσα σε έναν πολύ μικρό αριθμό συμβούλων, ώστε να περιοριστούν οι «διαρροές». Ας δούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται ανά έργο:


Μαλιακός - Κλειδί

Η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας. Το βασικότερο εμπόδιο μέχρι στιγμής ήταν οι οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, καθώς τα εκκρεμή τεχνικά ζητήματα είναι ελάχιστα. Εκεί όμως που τα θέματα έδειχναν να «κλείνουν» το ένα μετά το άλλο, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναθεώρηση του κόστους του έργου, υποστηρίζοντας ότι το είχε υποεκτιμήσει.

Οι τράπεζες έχουν πλέον ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν μια σαφή μείωση του τεχνικού αντικειμένου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ζητηθεί ο αυτοκινητόδρομος να σταματά στην Πάτρα, καθώς το τμήμα Πύργου - Τσακώνας δεν θεωρείται βιώσιμο οικονομικά (επιπλέον έχει ανυπέρβλητη δικαστική εμπλοκή για ένα μεγάλο τμήμα του). Ομως η πλευρά του Δημοσίου δέχεται τεράστιες πιέσεις από βουλευτές και τοπικούς άρχοντες να μη συναινέσει. Αυτό που δεν γίνεται όμως κατανοητό, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, είναι ότι αν δεν περικοπεί το τμήμα Πύργου - Τσακώνας, κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί ούτε το κομμάτι Κορίνθου - Πάτρας, και το Δημόσιο να συρθεί δικαστικά για την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων Ιόνια Οδός, Ε65

Ανήκοντας ουσιαστικά στον ίδιο όμιλο, η τύχη των δύο έργων είναι αλληλοσυνδεδεμένη. Η Ιόνια Οδός θεωρείται βιώσιμη οικονομικά από τις τράπεζες (τα δε τεχνικά θέματα είναι λίγα), καθώς χρηματοδοτείται από τα διόδια του τμήματος Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας. Ο Ε65 ωστόσο δεν θεωρείται από τις τράπεζες βιώσιμος. Το Δημόσιο δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθεια να «διασωθεί» ένα τμήμα του Ε65, ενώ μια από τις εναλλακτικές που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι η συγχώνευση των δύο έργων.

Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν έντονα οι εργολάβοι του έργου· μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ τοποθετήθηκε δημόσια, υποστηρίζοντας ότι αν το έργο ακυρωθεί, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει 1 δισ. ευρώ αποζημιώσεων. (Οι εκτιμήσεις του Δημοσίου είναι διαφορετικές: υποστηρίζει ότι αν κατέρρεαν και οι 4 παραχωρήσεις, το συνολικό κόστος για το Δημόσιο θα ήταν από 900 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ. ευρώ.)

Εγκριση διαγωνισμών ΣΔΙΤ για απορρίμματα

Την έγκριση της διυπουργικής για θέματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) πήρε η διεξαγωγή τεσσάρων διαγωνισμών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Επόμενο στάδιο είναι η έναρξη της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε μέσα στο 2013 να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι των έργων. Την Πολιτεία, ωστόσο, προβληματίζει το ενδεχόμενο κατάθεσης νέων προσφυγών ενάντια στα έργα και για τον λόγο αυτό αναζητεί τρόπο δημιουργίας ενός «δικονομικού fast track».

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, η επίσημη πρόταση για τη διενέργεια μέσω ΣΔΙΤ του διαγωνισμού για τα απορρίμματα της Αττικής κατατέθηκε στην κυβέρνηση προ τετραημέρου και έγινε δεκτή χθες. Οι διαγωνισμοί αφορούν την κατασκευή τεσσάρων μονάδων, στη Φυλή, στα Ανω Λιόσια, στην Κερατέα και στο Γραμματικό, για τη διαχείριση συνολικά 1.355.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Με δεδομένο ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ανατεθεί μέσα στο 2013 προκειμένου να μη χαθούν 350 εκατ. κοινοτικών πόρων, όλες οι πλευρές στρέφουν την προσοχή τους στις πιθανές αντιδράσεις. «Δεν κατανοούμε τις αντιδράσεις από οργανωμένες ή μη μειοψηφίες. Τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν δεκτές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Ενώ ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι αναζητείται λύση για την επιτάχυνση των δικαστικών απεμπλοκών: «Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα κινδυνεύει να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος. Πρέπει με κάποιο θεσμικό τρόπο να “καθετοποιηθεί” η δικονομική διαδικασία και να επισπευσθεί η εκδίκαση των υποθέσεων σε όποιο δικαστήριο κι αν βρίσκονται, Εφετείο, ΣτΕ ή Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα είδος δικονομικού fast track».

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ