2012-10-28 05:03:03
Φωτογραφία για Η ΕΕ τριών ταχυτήτων
Καθώς οι χώρες στην ευρωζώνη προσπαθούν να τη δυναμώσουν με επικέντρωση της οικονομικής πολιτικής, εμφανίζονται τρεις ταχύτητες εντός της κοινότητας.

Στον πυρήνα της νέας δομής, οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα παραδίδουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους και ορισμένες οικονομικές αποφάσεις στον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτή η πρώτη ταχύτητα είναι πολύ πιθανό -όπως προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία- να έχει δικό της προϋπολογισμό, ξεχωριστό από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., για να βοηθάει τις χώρες που υφίστανται οικονομικά σοκ ή που εισάγουν επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πλοήγηση της ευρωζώνης θα γίνεται μέσω τακτικών συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών. Οι ηγέτες πιθανόν να είναι υπόλογοι σε ένα νέο σώμα, με ευρωβουλευτές των μελών της ευρωζώνης και εθνικούς βουλευτές από αυτά τα κράτη.

Μια δεύτερη ταχύτητα, που θα απαρτίζεται από χώρες οι οποίες ευελπιστούν να ενταχθούν στο ευρώ, υπάρχει ήδη και είναι γνωστή ως «συν στην ευρωζώνη»
. Αυτή η ομάδα, που περιλαμβάνει την Πολωνία, θα δεχτεί περίπου την ίδια επόπτευση στον προϋπολογισμό και στην οικονομική πολιτική όπως στην πρώτη περίπτωση. Επίσης, θα συμμετέχει με τα μέλη της ευρωζώνης στην τραπεζική ένωση, που θα ξεκινήσει από την κεντρική επόπτευση και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην ασφάλιση καταθέσεων και στο καθεστώς εκκαθάρισης.

Η τρίτη ταχύτητα θα απαρτίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους λίγους άλλους που δεν θέλουν να παραδώσουν άλλη οικονομική εθνική κυριαρχία. Θα θέλουν, όμως, να παραμείνουν στη συνεργασία της ενιαίας αγοράς, της εμπορικής πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής και των άλλων που κάνει η Ε.Ε.

Δεδομένου ότι πολλές από τις χώρες της Ε.Ε. με οικονομικό φιλελευθερισμό -όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Πολωνία- βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης, η 1η ταχύτητα ίσως μπει στον πειρασμό να προωθήσει πολιτικές που θα βλάψουν την ενιαία αγορά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δυσκολέψει τις εκτός Ε.Ε. τράπεζες που έχουν έδρα στη Βρετανία, τις επιχειρήσεις τους στην Ε.Ε., προκαλώντας ζημιά στο City του Λονδίνου.

Είναι πιθανόν οι χώρες της πρώτης και της δεύτερης ταχύτητας να ενοποιηθούν περαιτέρω χωρίς να συστήσουν νέους θεσμούς. Το δημοσιονομικό σύμφωνο, που εγκρίθηκε πρόσφατα και καλύπτει τις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., δεν είναι συμφωνία της Ε.Ε., αλλά θα αστυνομεύεται από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αξιοποίηση των θεσμών που ήδη υπάρχουν είναι πολύ πιο απλή λύση για όλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωδικαστήριο και η Ευρωβουλή, έχουν όλοι συμφέρον να μην θέλουν τον κερματισμό και, αν εποπτεύουν την πρώτη και τη δεύτερη ταχύτητα, η ενιαία αγορά πιθανότατα θα παραμείνει ακέραιη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ