2012-10-31 08:36:41
Φωτογραφία για Εurogroup: Ναι στην επιμήκυνση, όχι σε νέο κούρεμα
Τη χορήγηση της διετούς επιμήκυνσης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Εurogroup υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα αποφασιστεί πιθανότατα στις 8 Νοεμβρίου, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν στη θέση τους κατά του «κουρέματος» των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφεραν αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, πηγές της Ευρωζώνης, εν όψει της σημερινής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό «πακέτο».

Δύο ζητήματα

Στην τηλεδιάσκεψη που θα ξεκινήσει το μεσημέρι θα συζητηθούν βασικά τα δύο ανοικτά ζητήματα, η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Θα εξεταστεί επίσης γερμανική εισήγηση με στόχο την πρόβλεψη μηχανισμού που θα διασφαλίζει την αυτόματη λήψη μέτρων σε περίπτωση νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μας.


Αναφορικά με την επιμήκυνση, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν θετικά, ενώ ως προς τα 30 δισ. ευρώ, που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας στη διάρκεια της διετούς περιόδου, δηλαδή το 2015 και το 2016, θα αναζητηθούν κυρίως μέσω της χορήγησης δανείου για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό θα γίνει είτε με συγκεκριμένη προσφορά προς τους επενδυτές είτε με απευθείας αγορές ή και τα δύο. Θα συζητηθούν επίσης σήμερα και τα άλλα δύο σενάρια χρηματοδότησης, που είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των διμερών δανείων των Ευρωπαίων εταίρων και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αυτών των δανείων.

 Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που είναι και το μεγάλο «αγκάθι» λόγω της διένεξης που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ το Βερολίνο διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι διαφωνούν με το ΔΝΤ, ως προς τους υπολογισμούς για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους μέχρι το 2020, επιλέγοντας ένα πιο θετικό σενάριο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω του δανείου για την επαναγορά των ομολόγων. Το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα γι’ αυτό το σκοπό μπορεί να κινείται κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Παραμένει άγνωστη η τελική στάση του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρό στην τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup τη Δευτέρα, ζητώντας «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, είναι πως για πολιτικούς λόγους, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να «κουρέψουν» τα δάνεια.

Διορθωτικά μέτρα

Εξάλλου, το Βερολίνο φέρνει στο «τραπέζι» της συνεδρίασης πρόταση με την οποία απαιτεί στο συνολικό «πακέτο» που θα ληφθεί για την Ελλάδα να υπάρχει ρητή δέσμευση της χώρας μας για εισαγωγή αυτόματου μηχανισμού που θα την υποχρεώνει να λαμβάνει μέτρα για τη διόρθωση κάθε δημοσιονομικής απόκλισης.

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη ώστε να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων, όλα δείχνουν ότι θα ληφθεί σε μια νέα έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Νοεμβρίου, η σύγκληση της οποίας θεωρείται δεδομένη, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το παραπάνω συνολικό σχέδιο παίρνει ως δεδομένο ότι θα υπάρξει μέχρι σήμερα το μεσημέρι επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τρόικα και φυσικά ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην Ελλάδα θα υιοθετηθούν από τη Βουλή, πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου.

Πολύπλοκο ζήτημα

Τρεις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες ενδέχεται να συνεδριάσουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μία ένδειξη της πολυπλοκότητας του ελληνικού ζητήματος. Στόχος είναι να ανευρεθούν τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, που θα προκύψει από πιθανή χρονική παράταση του προγράμματος, και να απομακρυνθεί το σενάριο της εξόδου.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε χθες πως «υπάρχει πιθανότητα» για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, κάτι που όμως, δεν θα ξεκαθαριστεί πριν από τις 6 Νοεμβρίου, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Δέσμευση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ 

Περισσότερο διαλλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος, εξαιτίας της ύφεσης, εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που Βερολίνο και Παρίσι επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, αναζητώντας μια ολοκληρωμένη λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Εάν, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε κομματική εκδήλωση στο Σβέριν. Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα συνεχίσουν να πιέζουν για την υλοποίηση των υπεσχημένων, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα παραμένει ζητούμενο η υλοποίηση των 89 μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν θέσει οι δανειστές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός του ευρώ και να βρουν μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα πριν από τα τέλη του επομένου μηνός.

«Είμαστε από κοινού αποφασισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ακεραιότητα του ευρώ», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια ολοκληρωμένη λύση (για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας) εντός του Νοεμβρίου, ώστε να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι Βερολίνο και Παρίσι θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να ενισχύσουν την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος, ενώ πρόσθεσε ότι «προχωρούμε βήμα προς βήμα σε μια δύσκολη κατάσταση με την Ελλάδα». Ο κ. Μοσκοβισί απηύθυνε έκκληση στους εταίρους της Ευρωζώνης να κάνουν το πρώτο βήμα προς αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους, παρόλο που παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ απορρίπτει την ιδέα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων.

Παρά τις ενδείξεις αλλαγής στάσης από την πλευρά του Βερολίνου, η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένως ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απορρίπτει και το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) του αντικαγκελάριου, Φίλιπ Ρέσλερ.

Σύμφωνη και η γνώμη των τραπεζών

Αναγκαία και δεδομένη θεωρεί τη χρονική επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ηDeutsche Bank αν και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφύγουν να το αποκαλύψουν επισήμως, έως ότου ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας.

Οι οριστικές τους αποφάσεις για τη χώρα μας, όπως τονίζει σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Χαρτογραφώντας το δρόμο της ανάκαμψης», θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Νοεμβρίου. Στην ίδια έκθεση η κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει επίσης επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014. Ειδικότερα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος 6,4% και 3% την επόμενη χρονιά, αλλά θα παρουσιάσει μεγέθυνση 1,5% το 2014.

Την ίδια ώρα ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού ΙΝG, υποστηρίζει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν ήδη δεσμευθεί να της παραχωρήσουν δύο επιπλέον χρόνια, αλλά, όπως τονίζει, δεν τολμούν να πουν ότι αυτό θα απαιτήσει και παραπάνω χρήματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπρέσκι στη βελγική εφημερίδα Le Soir υπάρχουν δύο «ακραίες» λύσεις: ένα νέο πακέτο βοήθειας ή διαγραφή μέρους του χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στις δύο αυτές επιλογές, υποστηρίζει, εξετάζονται διάφορες λύσεις, όπως να μειωθούν ή και να καταργηθούν τα επιτόκια στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα.

Σε ερώτηση για το εάν αυτό θα ήταν ικανό να επαναφέρει την ελληνική οικονομία στο σωστό δρόμο, τονίζει ότι θα ήταν ένα «τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά δεν θα επαρκούσε, αφού απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Σημειώνει πάντως ότι «όσο νωρίτερα μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία βοήθεια, όπως η μείωση ή κατάργηση των επιτοκίων, τόσο το καλύτερο».

Πηγη:naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ