2012-11-03 22:02:53
Φωτογραφία για Α.Τζουραμάνης: Ιστορική παρακμή της πόλης η παρεμπόδιση λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
Ιστορική παρακμή βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Πάτρα. Ιδιαίτερα μετά και τα χθεσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα έξω από το συνεδριακό κέντρο του ΟΛΠΑ αλλά και την αήθη επίθεση που δέχθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από μια χούφτα συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενος πολίτης είναι να καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες. Βασική αιτία αυτών των απερίγραπτων καταστάσεων είναι η πολιτική ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα θέματα της πόλης και η άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική συμπεριφορά ορισμένων κομματικών συνδικαλιστών που μπέρδεψαν το ρόλο τους και πιστεύουν ότι μπορούν να ασκούν διοίκηση στο Δήμο.

Ως εδώ όμως αυτή η γελοιότητα! Η κατάσταση αυτή πρέπει να λάβει τέλος. Ο κ. Δημαράς πρέπει να σταματήσει την φαρσοκωμωδία που ανεβάζει τώρα τελευταία στο “θέατρο” Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθώντας να φέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μείζoν θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς συζήτηση
. Παρόλο που το επίμαχο ζήτημα έχει συζητηθεί διεξοδικά και ήδη έχει παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων,οι πολιτικοί που πιστεύουν στη δύναμη των επιχειρημάτων τους και θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι προς όφελος της κοινωνίας δεν αρνούνται το διάλογο. Αντιθέτως, επιδιώκουν τον διάλογο ώστε να φανεί η γύμνια των λαϊκιστών και η ένδεια των επιχειρημάτων τους. Οφείλει λοιπόν ο Δήμαρχος να προβεί στα εξής τρία απλά και ξεκάθαρα βήματα προς οριστική επίλυση του θέματος.

1o βήμα: να μην εκχωρήσει κανένα δικαίωμα στους κομματικούς συνδικαλιστές να οδηγήσουν τη συζήτηση σε οποιαδήποτε πλατεία, πεζοδρόμιο ή καφενείο αυτοί επιθυμούν, γιατί στις δημοκρατικές κοινωνίες υπάρχει σε κάθε πόλη η τοπική βουλή, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί πολιτισμένα οι άνθρωποι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, σεβόμενοι την βούληση της πλειοψηφίας.

2o βήμα: να ορίσει εντός δέκα ημερών (ικανό χρονικό διάστημα έτσι ώστε όλοι οι φορείς να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα και να οργανώσουν τα επιχειρήματά τους εν όψει του διαλόγου) Δημοτικό Συμβούλιο με ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης «Λήψη απόφασης για τον τρόπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Πάτρας εν όψει του κλεισίματος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας λόγω λήξης της άδειας λειτουργίας του το τέλος του 2012». Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι καλεσμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι θα πάρουν το λόγο με συγκεκριμένη σειρά ομιλητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έπειτα οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων, ακολούθως οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των κομμάτων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους άλλους φορείς όπως Τ.Ε.Ε., Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο κ.τ.λ. Αφού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις όλων των πλευρών θα λάβει τέλος η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

3o βήμα: να ορίσει εντός τριών ημερών (μετά το πέρας της συζήτησης με όλους τους φορείς) νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης είτε «Έγκριση διαδικασίας ανάθεσης δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού, για την κατασκευή εργοστασίου στερεών αποβλήτων Αχαΐας» στην περίπτωση που έχει προκριθεί η πρόταση για κατασκευή εργοστασίου, είτε «Λήψη απόφασης για τον τρόπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Πάτρας (εκτός κατασκευής εργοστασίου) και σχεδιασμός για την υλοποίηση του» στην περίπτωση που έχει προκριθεί η πρόταση της μη κατασκευής εργοστασίου στερεών αποβλήτων.

Με την παραπάνω διαδικασία τίθενται όλοι προ του ευθυνών τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί. Ικανοποιείται το αίτημα όλων των πλευρών και κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορεί τον άλλο για οτιδήποτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Και επιτέλους, όποια κι αν είναι η απόφαση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον καθένα. Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει εκ νέου την τελική απόφαση που θα παρθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να καταγγελθεί για φασιστικές πρακτικές και να λάβει την περιφρόνηση όλων των πολιτών που πραγματικά πιστεύουν στις αρχές της δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπου παρακωλυθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης από οποιονδήποτε και για οτιδήποτε με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε ως παράταξη θα καλέσουμε τον κόσμο της Πάτρας, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, να αντιταχθεί στις δυνάμεις της πλήρους αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Oι συνεργάτες μου και εγώ αλλά και σύσσωμη η δημοτική μας παράταξη “Πρωτοβουλία Πάτρας” θα συνεχίσουμε εντός και εκτός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου να μαχόμαστε για τον άλλο δρόμο. Αυτόν που σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας και την διαφορετική άποψη, αυτόν της ποιότητας και της αριστείας. Θα καταγγείλουμε τον φασισμό, τον λαϊκισμό και το ψέμα από όπου κι αν προέρχονται με σκοπό τα πρόσωπα που σαρκώνουν το σάπιο πολιτικό σύστημα και την πλήρη αντιδημοκρατική αντίληψη να μπουν μια για πάντα στο περιθώριο. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και η γνήσια προοδευτική μας πρόταση για την πόλη θα καταστεί πλειοψηφία, βγάζοντας οριστικά την Πάτρα από το τέλμα που έχει περιέλθει.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ