2012-11-05 22:45:56
Φωτογραφία για Ετσι γλιτώνει η Apple φόρους κερδών εξωτερικού
 Με μόλις 1,9% πέτυχε να φορολογηθεί η Apple για τα κέρδη της από το εξωτερικό στην τελευταία χρήση της, χάρη σε μία σειρά από –απολύτως νόμιμα- λογιστικά «τερτίπια». Η εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως πλήρωσε φόρο μόλις 713 εκατ. δολαρίων, για κέρδη 36,8 δισ. δολαρίων από το εξωτερικό, για τη χρήση έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, τα κέρδη της από το εξωτερικό ήταν αυξημένα κατά 53% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 24 δισ. δολάρια, τα οποία φορολογήθηκαν με συντελεστή 2,5% τότε. Αυτό τη στιγμή που ο μέσος συντελεστής φορολόγησης εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ είναι 35%.

Μπορεί ο τεχνολογικός γίγαντας να πληρώνει κάποιο φόρο στις χώρες όπου πουλάει τα προϊόντα του, ελαχιστοποιεί όμως το ποσό, χρησιμοποιώντας ποικίλες λογιστικές κινήσεις, για την καταγραφή των κερδών σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Για παράδειγμα, η στρατηγική που είναι γνωστή ως  “Double Irish With a Dutch Sandwich” περνάει τα κέρδη μέσω ιρλανδικών και ολλανδικών θυγατρικών και τελικά τα οδηγεί στην … Καραϊβική.


Όπως και άλλες πολυεθνικές, η Apple αφήνει επίσης ρευστό στο εξωτερικό. Εάν το επέστρεφε στη βάση της στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο γι’ αυτό. Στις 29 Σεπτεμβρίου τα μετρητά που είχε αφήσει η εταιρία στο εξωτερικό ήταν … 82,6 δισ. δολάρια, έναντι 74 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου.

Το σημείο στο οποίο η Apple διαφέρει από άλλους κολοσσούς, είναι ότι βάζει «στην άκρη» ένα μέρος των κερδών από το εξωτερικό, καθιστώντας τα χρήματα αυτά αντικείμενο φορολόγησης στις ΗΠΑ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όταν όμως ανακοινώνει τριμηνιαία αποτελέσματα, καταγράφει αυτή τη μερίδα του φόρου ως παθητικό, το οποίο εκπίπτει από τα κέρδη της, παρότι η εταιρία δεν έχει πληρώσει τους σχετικούς φόρους.

Ειδικοί της φορολογίας λένε ότι η εταιρία θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξαλείψει αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις – «φάντασμα». Αυτό θα ενίσχυε τα κέρδη της την προηγούμενη τριετία κατά 10,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το Associated Press τον Ιούλιο.

Αν και οι επενδυτές θα ενθουσιάζονταν εάν στα κέρδη της Apple ξαφνικά προστίθεντο 10,5 δισ. δολάρια, η μονομερής διαγραφή μιας τεράστιας φορολογικής υποχρέωσης προς τις ΗΠΑ θα κατέστρεφε τη φήμη της ως σχετικά φορολογικά υπεύθυνης εταιρίας.

Έτσι, αντ’ αυτού η Apple στέλνει τους «διαδρομιστές» της, τους λεγόμενους «λομπίστες», να επιτύχουν αλλαγή της αμερικανικής νομοθεσίας, ώστε να μπορέσει να διαγράψει αυτό το παθητικό με λιγότερο επεισοδιακό τρόπο.

Τώρα, πόσο της στοιχίζουν αυτές οι παρασκηνιακές πιέσεις... είναι άλλο θέμα.
argonaytis-iphone
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ