2012-11-08 21:26:43
Φωτογραφία για Δεν τολμούν ούτε να ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα οι Έλληνες
Στην 15η ετήσια ευρωπαϊκή έρευνα της Deloitte για τις καταναλωτικές τάσεις, κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την αγοραστική τους δύναμη.

Η φετινή έρευνα καλύπτει 18 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων, για τρίτη φορά φέτος και η Ελλάδα, καθώς και τη Νότια Αφρική και πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (18.587 άτομα), ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητά και ποτά για τα γιορτινά γεύματα, αλλά και για τη διασκέδαση.

Με την οικονομία να παραμένει αβέβαιη, στο σύνολό τους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι – άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται και τα διάφορα μέτρα, που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό των καταναλωτών.


Το 2012, ωστόσο, λιγότεροι καταναλωτές έχουν αρνητική εικόνα για την οικονομία της χώρας τους, με μόνο το 55% να δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας του είναι κακή, σε σύγκριση με το 63%, το 2011.

Σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων (49%) πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι σε ύφεση, το 2013. Η απαισιοδοξία κερδίζει έδαφος στην Πολωνία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και τη Σλοβακία, με το δείκτη εμπιστοσύνης να μειώνεται από 1% στο 13% στις χώρες αυτές. Η κατάσταση, όμως, είναι διαφορετική σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ουκρανία και Ολλανδία, όπου οι καταναλωτές αισθάνονται λιγότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον και ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξάνεται από 4% έως 31%.

Οι Ευρωπαίοι, επίσης, ανησυχούν για την αγοραστική τους δύναμη και για το 2013, με το 34% να αναμένει ότι θα μειωθεί και μόνο το 19% να πιστεύει ότι θα ενισχυθεί. Οι ανησυχίες για το μέλλον έχουν ενταθεί στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τσεχία. Σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες διήνυσαν μία περίοδο ανησυχίας, αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη πέρυσι, οι άνθρωποι είναι λιγότερο ανήσυχοι για το μέλλον. Άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Φινλανδία και η Ελβετία, εξακολουθούν να είναι κάπως αισιόδοξες.

Οι Έλληνες, γενικώς, δεν επιθυμούν να δανειστούν, για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες των Χριστουγέννων, αντιθέτως προτιμούν να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους και πόντους από προγράμματα ανταμοιβής, τους οποίους έχουν κερδίσει, καταναλώνοντας. Είναι πράγματι αρκετά ανήσυχοι για το μέλλον και θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δαπάνες των Χριστουγέννων ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίζει να εξασθενεί (57%). Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, για να απολαύσουν τις αγορές των εορτών και για να ξεχάσουν τα οικονομικά προβλήματα (53%). Η προώθηση των πωλήσεων θα δελεάσει το 54% αυτών των καταναλωτών, για τους οποίους η εύρεση της καλύτερης δυνατής τιμής εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική.

Ο καθοριστικός ρόλος της τιμής

Από το 2008, η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει σημαντικά, δίνοντας σαφή προτεραιότητα στην εξεύρεση χρήσιμων δώρων στην καλύτερη δυνατή τιμή. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται το 2012, με την τιμή να γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Παρά το γεγονός ότι το 87% των Ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει ότι η χρηστικότητα ενός δώρου είναι πολύ σημαντική, η τιμή έχει καταστεί καθοριστική για το 92%.

Για παράδειγμα:

Το 84% των Ευρωπαίων θα αναζητήσει προϊόντα σε έκπτωση, σε σύγκριση με το μόλις 65%, το 2011. Το 77% θα έχει, επίσης, την τάση να προτιμάει τα λιγότερο ακριβά δώρα (έναντι 57% πέρυσι) και το 78%, φυσικά, θα έχει την τάση να ψωνίζει σε καταστήματα, τα οποία θεωρεί πιο οικονομικά.

Η ζήτηση για πιο οικονομικά δώρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα (57%), την Ισπανία και την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (33%).

Οι καταναλωτές θα έχουν την τάση να ψωνίζουν περισσότερο από καταστήματα, που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο ακριβά, στην Ελλάδα (57%), στην Πορτογαλία (37%) και στην Ολλανδία (33%).

Το 77% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι κατά προτίμηση θα αγοράσει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και εκπτωτικά προϊόντα, σε σύγκριση με το 55% πέρυσι. Η τάση αυτή είναι διαδεδομένη στις χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το «έραψαν» για το καλό τους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το «έραψαν» για το καλό τους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ