2012-11-08 21:52:15
Φωτογραφία για Τσακίζει η ανεργία στην Κύπρο
Ενώ το χρέος θα ανέρχεται στο 89,7% επί του ΑΕΠ, με την ύφεση να τρέχει

Το 2012 θα φτάσει το 12%, το 2013 στο... 13% και το 2014 στο 13,95%, ενώ το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 5,5% και το 2014 στο 6% επί του ΑΕΠ

Η ανεργία τσακίζει την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους προκαλεί δέος, την ίδια στιγμή κατά την οποία επικρατεί ύφεση και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και για τις επιδόσεις των κρατών-μελών, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία στην Κύπρο θα φθάσει το 2012 στο 12%, το 2013 στο 13% και το 2014 στο 13,9%. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το 2012 θα ανέλθει στο 89,7% επί του ΑΕΠ, το 2013 στο 96,7% και το 2014 στο 102% επί του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος και βιωσιμότητα

Το ποσοστό αυτό, δηλαδή το 102% επί του ΑΕΠ, δεν περιλαμβάνει το μνημόνιο και το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού ακόμη δεν είναι έτοιμο το μνημόνιο
. Υπό αυτές τις συνθήκες το σενάριο θα είναι εφιαλτικό εάν το δημόσιο χρέος ξεπεράσει το 140% επί του ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση εγείρεται ζήτημα βιωσιμότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, το συνολικό πόσο δανεισμού δεν θα ξεπερνά το 50% επί του ΑΕΠ, δηλαδή δεν θα ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, εφόσον το συνολικό ΑΕΠ της Κύπρου είναι 18 δισ. Και αυτή εμφανίζεται ως η καλύτερη πρόβλεψη. Διότι, ήδη, έχει συρρικνωθεί ο πραγματικός αριθμός του ΑΕΠ και αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο.

Συνεπώς, ενώ πριν από τρεις μήνες το φράγμα για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν στα 11,5 δισ. επειδή το χρέος ήταν στο 74% επί του ΑΕΠ, τώρα που εκτοξεύεται στο 89,7% τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι βρισκόμαστε σε ύφεση και το δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλώνει. Θετικό στοιχείο είναι ότι, εάν υπογραφεί μνημόνιο και δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα πληρώνουν οι ίδιες τους τόκους του χρέους, οπότε θα αποφορτίζεται το χρέος του κράτους. Ελπίδα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι και η περίπτωση της απευθείας δανειοδότησης με αναδρομική ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση θα αφαιρεθεί από το δημόσιο χρέος το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ύφεση και το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι για φέτος η κυπριακή οικονομία έχει ύφεση της τάξης του 2,3% επί του ΑΕΠ. Το 2013 η ύφεση θα είναι στο 1,7% και το 2014 στο 0,7% επί του ΑΕΠ.

Αρνητικές είναι και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο, το 2012, θα φθάσει το 5,5% επί του ΑΕΠ, το 2013 στο 5,7% και το 2014 στο 6% επί του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος της ευρωζώνης θα είναι αρνητικός σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Δηλαδή θα έχουμε ύφεση κατά 0,4% για το 2012, ενώ το 2013 υπολογίζεται ότι η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή θα είναι 0,1%, επί του ΑΕΠ και το 2014 θα ανέλθει στο 1,4% επί του ΑΕΠ.

Εξυγίανση και ανάσα το 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά ζητήματα, καθώς και για το ευρώ, Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Ευρώπη περνάει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, η οποία θα διαρκέσει για ακόμη ένα χρόνο, αλλά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν: «Οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις έθεσαν τις βάσεις προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη, οι αναταράξεις στις αγορές έχουν περιοριστεί».

Όμως, πρόσθεσε: «Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει». Όπως παρατήρησε ο κ. Ρεν, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει συνδυασμένη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου περιορίσει την υφιστάμενη «απαράδεκτα υψηλή ανεργία».

Αβέρωφ: Η χώρα μας βαδίζει σε μονοπάτια δύσβατα

Τις προβλέψεις της Κομισιόν σχολίασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η καθυστέρηση εδώ και μερικά χρόνια να πάρει τα απαραίτητα μέτρα την ώρα που έπρεπε και η καθυστέρηση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από τον περασμένο Ιούλιο, έφεραν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν, ουσιαστικά, λένε πως η χώρα μας θα είναι σε μια βαθιά ύφεση και για τα επόμενα δύο χρόνια.

εφημερίδα ημερησία
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ