2012-11-13 21:43:29
Φωτογραφία για Με σύμμαχο το ΔΝΤ
του Γιώργου Παπαϊωάννου

Η Ελλάδα βρήκε στο πρόσωπο του ΔΝΤ έναν απρόσμενο σύμμαχο. Υστερα από πολύ καιρό, η χώρα που ήταν απομονωμένη στα διεθνή φόρα και οργανισμούς, έχει σήμερα δίπλα της ένα πολύ ισχυρό στήριγμα, το οποίο αν αξιοποιήσει σωστά θα την οδηγήσει στην ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει δείχνοντας πραγματική αποφασιστικότητα και τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι πιστωτές της» ήταν τα λόγια της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο χθεσινό Eurogroup. Αναμφίβολα πρόκειται για απρόσμενη στήριξη στο πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για μια οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, τώρα.

Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους και ειδικότερα τη Γερμανία, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ένα νέο κούρεμα του χρέους που αυτή τη φορά θα υποστεί ο επίσημος τομέας (OSI), δηλαδή τα κράτη ευρωζώνης.

Ομως, για την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην παρούσα φάση, προτεραιότητα έχουν οι επικείμενες γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου
. Ως εκ τούτου αντιτίθενται στην οριστική λύση και προσπαθούν να περάσουν μεσοβέζικες λύσεις που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων που μας δανείζουν, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και παράταση κατά δύο χρόνια, από το 2020 στο 2022, του διαστήματος για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ και να θεωρείται βιώσιμο, ακόμα και αναθεώρηση του ποσοστού αυτού.

Ολα αυτά είναι καλά για τους πιστωτές μας. Οχι για μας. Κάθε παράταση, επιμήκυνση ακόμα και με χαμηλότερα επιτόκια σημαίνει ότι συνολικά θα πληρώσουμε περισσότερους τόκους στους πιστωτές μας που με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Μα πάνω από όλα σημαίνει ότι όσο δεν υπάρχει οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα, η χώρα θα σέρνεται, η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση και η κοινωνία θα αργοπεθαίνει με το μαρτύριο της σταγόνας.

Διότι η αβεβαιότητα για το μέλλον που προκύπτει από τη συνεχή αναβολή μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης αποτρέπει κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας καταδικάζοντας τη χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ