2012-11-15 03:35:03
Φωτογραφία για Φέτος η εκταμίευση – Περισσότερα χρήματα
Και όμως η Ελλάδα έχει μια ρεαλιστική δυνατότητα να λάβει σε διάστημα δύο μηνών παραπάνω από 31,3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους και υπερατλαντικούς πιστωτές της. Η διαφορά με την εδραιωμένη πεποίθηση πως πρόκειται περί σύμπτυξης άλλων εκκρεμών δόσεων απέχει βεβαίως από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς και ο υπουργός οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρας ενημερώθηκαν από τους ομολόγους τους ότι μέσα στην παλέτα μέτρων που εξετάζουν οι εταίροι και το ΔΝΤ για τη βελτίωση του προφίλ του δημοσίου χρέους και για το κλείσιμο της ψαλίδας της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης εξετάζεται και η εξής συμφέρουσα για όλους πρόταση:

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να συμφωνήσει να αναδιανείμει τα κέρδη της από τους τόκους επί ελληνικών τίτλων που διακατέχει στα 16 υπουργεία οικονομικών των εταίρων, ανάλογα με την κλείδα τους στο καταστατικό της κεφάλαιο. Τα 16 υπουργεία στη συνέχεια, ως δείγμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μπορούν να επιστρέψουν τα κέρδη στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών, κίνηση που δεν απαγορεύεται από τις συνθήκες και συνεισφέρει επαρκώς στην κάλυψη του κενού των 32,6 δισ. που διαπίστωσε το Εurogroup.


Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β.Σόιμπλε δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, απαντώντας σε ερωτήσεις σε δική του συνέντευξη τύπου, συνδέοντας όμως ευθέως τις εξελίξεις με την νομοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας μηχανισμών στενότερης εποπτείας. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ.Γ.Στουρνάρα σκοπεύει να εντάξει στο νομοθέτημα για τους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές σύντομα τους Ο.Τ.Α. και τα νοσοκομεία - χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η κίνηση αυτή είναι απολύτως επαρκής.

Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμα επισήμως υπολογιστεί, όμως κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές κάνουν ήδη λόγο για χρήματα που επιτέλους θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει ένα μέρος από το φέσι του ελληνικού κράτους στην εσωτερική αγορά, που όπως εκτιμά ο υπουργός οικονομικών αγγίζει τα 8,9δισ. ευρώ στην τελευταία καταμέτρηση. Ο κ.Γ.Στουρνάρας εξάλλου, δεσμεύτηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών, νωρίτερα χθες, ότι το κράτος οφείλει και θα αποπληρώσει τα χρωστούμενα στον μοναδικό φορέα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας που είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο υπουργός οικονομικών, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό εργασίας και κοινωνικής προστασίας κ.Γ.Βρούτση επιχείρησε να επεξηγήσει τις πολιτικές και οικονομοτεχνικές επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική υπόθεση και όχι απλά για τη δόση τρέχει με το EWG-EFC να συνεδριάζει ασταμάτητα, ακόμα και πρωί πριν από το Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου για να κλείσει το λεγόμενο DSA. Ό,τι και αν αποφασιστεί σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του ΔΝΤ και στη συνέχεια ολόκληρη η πρόταση να περάσει από τα κοινοβούλια. Βάσιμες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει για να εξετάσει το αίτημα «κάποια στιγμή μετά την 20ή Νοεμβρίου» και σίγουρα όχι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους θεσμικούς παίκτες όπως ο κ.Γιούνκερ, Βαν Ρόμπεη, Μπαρόζο και Μ.Σουλτς, αλλά και με τους ομολόγους του της Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Μάλτας και Ρουμανίας - οι χώρες των τεσσάρων πρώτων ήταν οι πλέον σκληρές έναντι των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός γυρνάει στην Αθήνα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις, διαπιστώνοντας μεταβολή στις θέσεις των τεσσάρων αυτών κρατών, υπό την αίρεση φυσικά των επιπλοκών που υπάρχουν στην εσωτερική τους πολιτική.

Καθώς όμως οι προθεσμίες στενεύουν και το ψυχολογικό όριο των εορτών πλησιάζει ο υπουργός οικονομικών κατέστησε σαφές στην κοινή γνώμη των εταίρων διά μέσου των ευρωβουλευτών ότι «ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται επικίνδυνα, όσο η δόση καθυστερεί ως μέσο πίεσης επί της νομοθέτησης στην Ελλάδα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ