2012-11-16 12:20:04
Φωτογραφία για Περιορίζει τις δαπάνες για το ρεύμα ο Δήμος Πύργου
Πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου Πύργου που προκύπτουν από την ανάγκη του περιορισμού των δαπανών του Δήμου και την όσο τον δυνατόν αποδοτικότερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του... Δήμου πόσο μάλλον όταν αυτοί προέρχονται από Ιδία Έσοδα και δή από το υστέρημα των Δημοτών, πήρε ο Δήμος Πύργου.

Επιπλέον σύμφωνα με το Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης που κατέθεσε ο Δήμος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την δανειοδότηση του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πρέπει η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα του Δήμου να μειωθεί μέχρι το 2015 κατά 35% .

«H επιλογή για περιορισμό του αντιτίμου του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στο πλήθος των ετησίων δαπανών του Δήμου δεν είναι τυχαία. Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για το Δήμο μετά το κόστος μισθοδοσίας με Υψηλό Αντίτιμο που πληρώνει ο Δήμος στην Δ.Ε.Η σε ετήσια βάση κατά μ.ο 1.200.000 € . Για το 2011 η δαπάνη ανήλθε σε 1.161.152,62 €. Εξάλλου με τον περιορισμό της συγκεκριμένης δαπάνης θα εξοικονομηθούν πόροι από τον συρικνούμενο προϋπολογισμό του Δήμου που μπορούν να διατεθούν σε δράσεις που θα αξιολογηθούν σαν σημαντικότερες (καθαριότητα , επενδύσεις, έργα κτλ).


Εκτιμάται ότι με απλές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας που περιγράφονται πιο κάτω ο Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει ένα ποσό που ξεκινά από 200.000 € το χρόνο.

Με την εφαρμογή των πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου έγινε μια συγκριτική μελέτη της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο του Καλικρατικού Δήμου βάση των μηνιαίων καταστάσεων της ΔΕΗ.

To δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πύργου αποτελείται από 1300 μετρητές διαφόρων κατηγοριών όπως: Φωτισμός Οδών και Πλατειών (ΦΟΠ), Δημοτικά Κτίρια, Αντλιοστάσια, Εγκαταστάσεις, Σχολεία κ.α

Η τελική προσέγγιση στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ανά μετρητή.

Για την πόλη του Πύργου που καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος σε σχέση με το σύνολο του Δήμου, έγινε λεπτομερειακή ανάλυση όλων των μετρητών.Για τις τοπικές κοινότητες, έγινε συγκεντρωτική ετήσια ανάλυση.

Επιμερίστηκε η συνολική δαπάνη που κατέβαλε ο Δήμος το 2011 για το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στις τοπικές κοινότητες βάση του ποσοστού της κατανάλωσης.

Βάση της πληθυσμιακής απογραφής του Δήμου το κόστος αυτό έχει αναχθεί και ανά κάτοικο.

Επιπλέον για να αποτυπωθεί πλήρως η ανταποδοτικότητα του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού γίνεται αντιπαραβολή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ανά δημοτική κοινότητα με το αντίστοιχο έσοδο που προέρχεται από τα Δημοτικά Τέλη.

Το έλλειμμα ή πλεόνασμα ανταποδοτικότητας έχει αναχθεί και ανά κάτοικο

Έτσι προέκυψαν οι παρακάτω πίνακες οι οποίοι θα μας καθοδηγήσουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών», τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

πίνακες 

Συνολική κατανάλωση Καλλικρατικού Δήμου Πύργου για το 2011 : 13.689.076 ΚWh

Έχοντας σαν βάση την παραπάνω μελέτη και τα σημαντικά στοιχειά που προκύπτουν για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Πύργου θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των παρακάτω πολιτικών εξοικονόμησης με σκοπό την μείωση της δαπάνης για το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 35% μέχρι το 2015.

Όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και θα αποτελέσουν το στρατηγικό σχέδιο της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού για την επόμενη διετία θα βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση ως προς την αποδοτικότητά τους αλλά και την αποτελεσματικότητα τους

ΒΗΜΑ 1ο

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αυτή είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων και των εκτιμήσεων της παραπάνω μελέτης στους καθ’ ύλην αρμόδιους την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού με ταυτόχρονη εκπόνηση ενός πλάνου ενεργειών βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος

Η διαμόρφωση του σχεδίου πρέπει να ξεκινήσει από την πόλη του Πύργου μιας και σε αυτήν παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ~ 40% σε ολόκληρο τον Καλλικρατικο Δήμο. Οι μετρητές της πόλης έχουν ταξινομηθεί και ομαδοποιηθεί βάση της κατανάλωσης. Επόμενος δίνεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού να περιορίσει το εύρος των υπό ανάλυση μετρητών και να ιεραρχήσει μέσω της ομαδοποίησης , τους υπό ανάλυση μετρητές.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα εκτιμηθεί από την Υπηρεσία και η δυνατότητα περιορισμού της κατανάλωσης σε αυτούς τους μετρητές

ΒΗΜΑ 2ο

Στο δεύτερο στάδιο η παραπάνω εκτενής ανάλυση θα πρέπει να επεκταθεί στους μετρητές των τοπικών κοινοτήτων όπου και παρατηρείται το μεγάλο έλλειμμα ως προς την ανταποδοτικότητα. Η ιεραρχία των τοπικών κοινοτήτων προκύπτει από την συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αρχικά θα περιοριστούμε στις πιο κοστοβόρες κοινότητες.

ΒΗΜΑ 3ο

Πρωταρχικής σημασίας στην διαμόρφωση του σχεδίου μείωσης της δαπάνης είναι η αποσαφήνιση της λίστας των μετρητών ως προς ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνονται από τον Δήμο και ανάλυση του κόστους και της σημασίας τους.

ΒΗΜΑ 4ο

Αφού ολοκληρωθεί το κομμάτι της ανάλυσης με βάση τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού για τον περιορισμό της κατανάλωσης θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ανά μετρητή :

αλλαγή λαμπτήρων με χαμηλότερης κατανάλωσης

αλλαγή λαμπτήρων σε περιπτώσεις που παρατηρείται τοποθέτηση φωτιστικών μεγαλύτερης ισχύος από την προβλεπόμενη

επιλεκτική ενεργοποίηση μικρότερου ποσοστού λαμπτήρων σε επιλεγμένα ΦΟΠ (50% μείωση των λαμπτήρων που ενεργοποιούνται καθημερινά δηλαδή ανά δεύτερο φωτιστικό σώμα)

εξακρίβωση βάση στοιχείων λαμπτήρων (ισχύος, ωραρίου λειτουργίας) αν δικαιολογείται το ποσοστό κατανάλωσης του μετρητή

αφαίρεση παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο του Δήμου

ΒΗΜΑ 5ο

Βασικό σημείο στο όλο σχέδιο είναι η επέκταση και η ολοκλήρωση της μελέτης για το 2012 αλλά πολύ περισσότερο από το σημείο που θα ξεκινήσει η εφαρμογή πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Από αυτό θα προκύψουν συγκριτικά στοιχεία από χρονιά σε χρονιά και θα δημιουργηθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης των πολιτικών εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιδήμαρχος κ Αργυρόπουλος κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τα συνεργεία του Δήμου που θα προβαίνουν στις όποιες παρεμβάσεις στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων από την μείωση της σπατάλης του ρεύματος καθώς και ότι οι υπάλληλοι του Δήμου θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ρεύμα στο χώρο εργασίας τους εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική που ακολουθούν και στο σπίτι τους.
ileiapost.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ