2012-11-22 09:12:58
Φωτογραφία για H ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
Λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνταν στα μέσα Ιουλίου. 

Τότε ήταν που άρχισε η κυβέρνηση να «σφίγγει» για τα καλά τις δαπάνες, πληρώνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Έτσι, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος βγήκε τελικά χωρίς πρόβλημα και μετά ήρθε το δράμα του Αυγούστου, με το ορόσημο της 20ης του μήνα όταν η χώρα έπρεπε να πληρώσει 3,2 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε στην κατοχή της ΕΚΤ.

Το θρίλερ άρχισε να επαναλαμβάνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου να εξαντλούνται, την ώρα που η δόση των 31,5 δισ. ευρώ η οποία θεωρητικά θα ήταν στην Αθήνα από τον Ιούνιο (αν η ελληνική πλευρά είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η χώρα δεν είχε προσφύγει στο μεταξύ δυο φορές στις κάλπες), δεν φαινόταν πουθενά.

Άρχισαν λοιπόν τα εναλλακτικά σενάρια, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων κατά ένα μήνα (στο διάστημα αυτό ακόμα το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε δόση το Σεπτέμβρη), ή bridge loan την ώρα που οι ευτυχώς ελάχιστοι καταστροφολόγοι έβλεπαν ελληνική χρεοκοπία στις 20 Αυγούστου.


Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Στις 14 Αυγούστου, το ελληνικό Δημόσιο έβγαλε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, άντλησε 4,062 δισ. ευρώ και πλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην ΕΚΤ κανονικότατα στις 20 Αυγούστου.

Τα δανειακά βέβαια δεν ήρθαν από τις αγορές που έσπευσαν να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτές παραμένουν θεόκλειστες , όπως και θα παραμείνουν για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα. 

Κάθε φορά που το ελληνικό Δημόσιο τα βρίσκει ζόρικα, οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή στον Emergency Liquidity Assistance της Τράπεζας της Ελλάδος, δανείζονται και όταν βγαίνει για δανεικά μέσω εντόκων γραμματίων το Δημόσιο, καλύπτουν τις εκδόσεις. 

Το ίδιο έργο παίχτηκε και το Νοέμβριο, όταν στις 16 του μήνα το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να έχει εξασφαλίσει 6,5 δισ. ευρώ τα οποία προφανώς δεν είχε γιατί η δόση δεν είχε ακόμα έρθει και οι αγορές παραμένουν θεόκλειστες. 

Γι’ αυτό και τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαν επισημάνει τον κίνδυνο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας αν δεν άνοιγε ο δρόμος για τη δόση με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. 

Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν σε αδυναμία άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων από την ΕΚΤ αν η ίδια η ΕΚΤ δεν έδινε το πράσινο φως. Και για το δώσει απαιτούσε και αυτή, ικανοποίηση των προαπαιτούμενων. Μέτρα, προϋπολογισμός , prior actions. Όλα έγιναν από την ελληνική πλευρά. Με καθυστέρηση αλλά έγιναν. 

Έτσι , στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι άναψαν το πράσινο φως όχι για τη δόση αλλά για την κάλυψη της επικείμενης έκδοσης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. 

Έτσι στις 16 Νοεμβρίου και πάλι πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της χώρας και στο μεταξύ είχε πια καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι τα βάσανα τελειώνουν, το μαρτύριο της σταγόνας των ταμειακών διαθεσίμων φτάνει στο τέλος του και στο τέλος Νοεμβρίου, άντε αρχές Δεκεμβρίου όχι η δόση των 33,5 αλλά η σούπερ δόση των 44,7 δις ευρώ θα είχε φτάσει στην Αθήνα. 

Όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια. Στο προχθεσινό Eurogroup η Ελλάδα έφτασε στο ποτήρι αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό αν και η απόσταση που μας χωρίζει από τη λύση σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν είναι μεγαλύτερη από 5-6 δισ. ευρώ. 

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα συμβιβασμό Ε.Ε – ΔΝΤ όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο οποίος θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. 

Το μαρτύριο του Δεκεμβρίου

Αν πάλι υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το μαρτύριο των ταμειακών διαθεσίμων θα επαναληφθεί το Δεκέμβριο. 

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, το ελληνικό Δημόσιο μόνο για λήξεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων καλείται να πληρώσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. 

Την 1η Δεκεμβρίου λήγει ένα ομόλογο αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ (σε pesos) , στις 21 Δεκεμβρίου έρχεται άλλο ένα 250άρι, στο ενδιάμεσο για τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν απαιτούνται 3,6 δισ. ευρώ, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου λήγουν και τα έντοκα των 4 εβδομάδων που εκδόθηκαν στις 13 Νοεμβρίου . Η σούμα βγάζει 7,5 δισ. ευρώ. 

Μέτωπο εναντίον Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής

Και ξαφνικά, η κυρία Μέρκελ τα γύρισε. Το παρασκήνιο πίσω από την ασυμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης είναι πλούσιο. Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και ακούστηκαν πολλές «βαριές» κουβέντες. 

Τι έγινε και το κλίμα άλλαξε μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες; 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το πρωί της Δευτέρας, όταν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν μυστικά στο Παρίσι, συμφώνησαν σε όλες τις λεπτομέρειες της συνδυαστικής πρότασης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το κενό της χρηματοδότησης. 

Η πρόταση δόθηκε σε όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ της δευτέρας σε 15σελιδη πρόταση του προεδρείου του eurogroup. Ακόμα και Φιλανδία, Ολλανδία και Αυστρία πείστηκαν ότι την Τρίτη έπρεπε να δοθεί λύση. 

Είχε ήδη βρεθεί φόρμουλα και με το ΔΝΤ, που δέχθηκε την μεταβατική πρόταση μέχρι το 2016, χρονικό σημείο που θα επανεξεταζόταν το χρέος και η δυνατότητα κουρέματος του επίσημου τομέα. Το ΔΝΤ δέχθηκε τελικά και το 2022 ως ορίζοντα για την μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. 

Το απόγευμα της Tρίτης όμως, και αμέσως μόλις ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup, o κ. Σόιμπλε ενημέρωσε του εμβρόντητους εταίρους του ότι η Γερμανία τελικά δεν συμφωνεί με συγκεκριμένους όρους της μεταβατικής πρότασης, που σημειωτέον είχε συντάξει ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο κ. Σόιμπλε αντάλλαξε βαριά λόγια με τον κ. Γιούνκερ, για να «ομολογήσει» τελικά ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από την Καγκελάριο Αγγελα Μερκελ, η οποία απαίτησε η Γερμανία να μην μειώσει τα επιτόκια στα διμερή δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα, τόσο χαμηλά όσο οι υπόλοιπες χώρες! Με την λογική ότι «εμείς πληρώνουμε τα περισσότερα» η κ. Μέρκελ ζήτησε προνομιακή μεταχείριση. 

Το αίτημα απορρίφτηκε από τους άλλους υπουργούς οικονομικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν και στην εναλλακτική που προέταξε η καγκελάριος για αύξηση των εγγυήσεων του EFSF. 

Kάπου στις 11 το βράδυ, ώρα Βρυξελλών, και αφού διαπιστώθηκε το ναυάγιο, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να λήξει η συνεδρίαση ώστε οι χώρες να έχουν μια εβδομάδα κενό για να τα βρουν. 

Η πρόταση δεν έγινε δεχτή γιατί ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «εάν μπούμε σε ένα δωμάτιο, εγώ, ο κ. Ρεν, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ντραγκι και ο κ. Γιούνκερ θα βρούμε λύση μέσα σε μισή ώρα». Λύση, όμως, δεν βρέθηκε… 

Μάλιστα οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι την οργή του κ. Σόιμπλε πλήρωσε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τομάς Βύζε, η ομάδα του οποίου αργούσε να παραδώσει τους υπολογισμούς που συνόδευαν την κάθε πρόταση που προέκυπτε. 

Κάποια στιγμή, στην προσπάθεια να «πολιτικοποιηθεί» η συζήτηση, οι υπουργοί οικονομικών έδιωξαν από την αίθουσα όλους τους βοηθούς τους και έμειναν να συζητούν μόνοι. Ούτε τότε βρέθηκε λύση. 

Ετσι οδηγηθήκαμε στο φιάσκο να τελειώσει η συζήτηση στις 5 και μισή το πρωί, χωρίς να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Αντ αυτής μοιράστηκε ένα μικρό κοινό ανακοινωθέν. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος μας μετέφερε ότι, για αδιευκρίνιστους λόγους, ο κ. Σόιμπλε απαίτησε να μην μπει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Οπως και έγινε. Τώρα μάλιστα οι γερμανοί «τα γυρίζουν» για την δόση μαμούθ 44 δισ. ευρώ και δείχνουν να προτιμούν τμηματικές αποδεσμεύσεις! 

Οι εξελίξεις θορύβησαν ιδιαίτερα το Μαξίμου και ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του eurogroup, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Γιούνκερ προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαφωνίες. 

Οπως όλα δείχνουν όμως, η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της μέχρι την Δευτέρα. Ετσι το βάρος των πιέσεων μεταφέρεται σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Οι μετριοπαθείς ηγέτες ετοιμάζονται να στριμώξουν την κ. Μέρκελ, ώστε η νέα συνεδρίαση του eurogroup την Δευτέρα να έχει αποτέλεσμα. 

Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει και ο κ. Σαμαράς με στόχο πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ