2012-11-22 10:17:08
Φωτογραφία για Ρωσο - γερμανική ενεργειακή συμμαχια
Κριστίνα Γιούστ, Πολίνα Στρογκάνοβα, RBC Daily

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ΓΚΑΖΠΡΟΜ («Gazprom»), και η γερμανική BASF, υπέγραψαν συμφωνία για την ανταλλαγή στοιχείων του ενεργητικού τους. Παράλληλα, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ απέκτησε το δικό της εμπορικό δίκτυο στην Ευρώπη.

Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ, η οποία είναι επίσης ενδιαφέρεται για την απρόσκοπτη ροή των εξαγωγών της στην ευρωπαϊκή αγορά, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως την πώληση του φυσικού αερίου στους τελικούς χρήστες. Πηγή: γραφείο τύπου της Gazprom

Αποτέλεσμα της συμφωνίας ΓΚΑΖΠΡΟΜ - BASF είναι να μοιραστούν οι δύο εταίροι τον πλούτο των κοιτασμάτων του πεδίου φυσικού αερίου Achimov Urengoy (Ουρενγκόι), στη Δυτική Σιβηρία και ο ρώσικος ενεργειακός γίγαντας θα γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης τριών ευρωπαϊκών εταιρειών εμπορίας υδρογονανθράκων. Με τη βοήθειά τους, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ωστόσο, μέσα στη σημερινή κρίση, δεν θα μπορέσει να ξαναγυρίσει σύντομα στους προ-κρίσης όγκους εξαγωγών προς τη Δύση.


Ο πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, Αλεξέι Μίλερ και ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας BASF SE, Kurt Bock, υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία – πλαίσιο, που περιέχει τους όρους της ανταλλαγής των στοιχείων του ενεργητικού ως μέρος του κοινού έργου ανάπτυξης τομέων με φυσικό αέριο στο πεδίο υδρογονανθράκων Achimov στο Ουρενγκόι, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ρώσικης εταιρείας. Μετά από όλες τις διαδικασίες έγκρισης της συναλλαγής, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Σε οικονομικό επίπεδο, θα κλείσει αναδρομικά (με προσυμφωνημένους όρους και προϋποθέσεις), με ημερομηνία την 1η Απριλίου 2013. Η έναρξη των εργασιών εξόρυξης στα πεδία φυσικού αερίου, έχει προγραμματιστεί για το 2016.

Φυσικό αέριο για τη Δύση

Το έγγραφο που υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη προβλέπει ότι το μερίδιο της Wintershall στη νέα κοινοπραξία (joint venture), για την ανάπτυξη των τομέων 4Α και 5Α του κοιτάσματος Achimov στο Ουρενγκόι, μπορεί να είναι 25% συν μία μετοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική πλευρά.

Σε αντάλλαγμα, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα έχει πρόσβαση σε εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας (περιοχή μεταξύ Ολλανδίας, Βρετανίας και Δανίας), αποκτώντας το 50% της Wintershall Noordzee (WINZ). Επιπλέον, το ρωσικό μονοπώλιο μπορεί να αυξήσει μέχρι και στο 100% το μερίδιο της στις εταιρείες εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου της  Wingas και στις θυγατρικές εταιρείες  εμπορίας της BASF, WIEH και WIEE.

Ενδιαφέρον για αγωγούς

Για να εκμεταλλευτούν την πρώτη πιλοτική περιοχή στο κοίτασμα Achimov στο πεδίο Ουρενγκόι, η  ΓΚΑΖΠΡΟΜ και η Wintershall, ίδρυσαν την κοινοπραξία «Achimgaz», τον Ιούλιο του 2003. Και όπως δήλωσε στη RBC Daily, ο επικεφαλής του ρώσικου τμήματος της Wintershall, Mario Meren, με τη συμμετοχή της εταιρείας σε αυτό το έργο, καθώς και με την ανάπτυξη του πεδίου της Νότιας Ρωσίας, η Wintershall θα κατέχει μια σημαντική ποσότητα από την παραγωγή υδρογονανθράκων στη Ρωσία. Έτσι, η εταιρεία ενδιαφέρεται για αξιόπιστες διαδρομές μεταφοράς για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ολοκλήρωσε συμπερασματικά ο τοπ μάνατζερ.

Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ, η οποία είναι επίσης ενδιαφέρεται για την απρόσκοπτη ροή των εξαγωγών της  στην ευρωπαϊκή αγορά, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως την πώληση του φυσικού αερίου στους τελικούς χρήστες, δήλωσε ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της «Lanta-Bank», Ολέγκ Ποντίμνικοφ. Ίσως από την κίνηση αυτή, η κοινοπραξία καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις και να απαλλαγεί από τις τακτικές συγκρούσεις με τους ευρωπαίους μεσολαβητές, είπε το τραπεζικό στέλεχος. Πολύ περισσότερο, που η Ευρώπη παραμένει η κύρια αγορά για τη ΓΚΑΖΠΡΟΜ, παρά τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ντενίς Μπορίσοφ από την NOMOS-Bank, πιστεύει ότι η ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα αντιμετωπίσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά στις συναλλαγές της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στις αγορές spot. Ο αναλυτής επισημαίνει επίσης, ότι το περιθώριο κέρδους στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι παραδοσιακά χαμηλό. Ωστόσο, ο κ. Μπορίσοφ, πιστεύει ότι οι υπόγειες αποθήκες αερίου που αγόρασε η ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα αποβούν χρήσιμη επένδυση στην υλοποίηση των σχεδίων του ενεργειακού κολοσσού για αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ευρωπαϊκοί κανόνες

Προβλήματα με την ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (του Επιτρόπου για την Ενέργεια), Nicole Bockstaller, σημείωσε, ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου εμπίπτει στην ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στους όρους του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου πρέπει να δίνει πρόσβαση «χωρίς διακρίσεις, με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο» στις άλλες εταιρείες. Επιπλέον, η κα Bockstaller , τόνισε ότι η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τον προμηθευτή των εισαγωγών. Σε αυτή την περίπτωση, μια θυγατρική της ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα είναι σε θέση να λειτουργεί σαν εταιρεία αποθήκευσης φυσικού αερίου, κατέληξε στο συμπέρασμα η εκπρόσωπος τύπου του ευρωπαίου Επιτρόπου.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα RBC Daily.ru.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ