2012-11-23 18:57:03
Φωτογραφία για 10+1 ιδιαίτεροι φάροι του κόσμου
Οι φάροι ασκούν μεγάλη γοητεία ως κτίσματα και μάλιστα είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα τουριστικά σημεία, συμβολίζοντας την ελπίδα και την ασφαλή μας προσέγγιση στην ξηρά.

Ο φάρος Kiz Kulesi, στην Κωνσταντινούπολη (http://en.wikipedia.org)Μπορεί η «αποστολή» τους να είναι η προστασία των πλοίων από τα βράχια της στεριάς, αλλά εκτός αυτού, οι φάροι ασκούν μεγάλη γοητεία ως κτίσματα και μάλιστα είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα τουριστικά σημεία, συμβολίζοντας την ελπίδα και την ασφαλή μας προσέγγιση στην ξηρά.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα δίκτυα φάρων παγκοσμίως, καθώς η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι από όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός πλοίων και έχει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό νήσων και βραχονησίδων.

Ξεκινάμε με τον εντυπωσιακό φάρο στο ακρωτήρι Ταίναρο της Πελοποννήσου και συνεχίζουμε με άλλους ιδιαίτερους φάρους απ’ όλο τον κόσμο Ο φάρος του Ταινάρου, Πελοπόννησος


Ο φάρος δεσπόζει στο φημισμένο Κάβο Ματαπά όπως το λένε οι ναυτικοί, στο Ακρωτήριο Ταίναρο που βρίσκεται στην ακτή του μεσαίου «ποδιού» της Πελοποννήσου. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Από τον οικισμό Κοκκινόγεια, ξεκινά μονοπάτι για το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης και το φάρο. Περίπου στο σημείο έναρξης του μονοπατιού, βρίσκεται και η λεγόμενη Σπηλιά του Άδη, απ’ όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, κατέβαινες για τον κάτω κόσμο.

Φάρος Montauk, Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΣτο νοτιοανατολικότερο άκρο του Long Island, κοντά στην Νέα Υόρκη, βρίσκεται το ειδυλλιακό ψαροχώρι Montauk. Πολλοί που το επισκέπτονται αυθημερόν, συρρέουν για να δουν το ιστορικό μνημείο, τον φάρο του Montauk ( www.montauklighthouse.com/ ), του οποίου η κατασκευή είχε παραγγελθεί από τον George Washington το 1792. Ο φάρος ήταν ο πρώτος που κατασκευάστηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και είναι σήμερα ο τέταρτος παλαιότερος στις ΗΠΑ.

Φάρος Enoshima, Ιαπωνία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΣτο μικρό νησί Enoshima στην Ιαπωνία, βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος, που ανακαινίστηκε το 2003 και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.

Η κυκλική σκάλα που φτάνει στην κορυφή, περιβάλλεται μόνο από ένα χαλύβδινο πλαίσιο, το οποίο φωτίζεται με διάφορα χρώματα που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο φάρος έχει ύψος 59.8 μέτρα και στα 119.6 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα όλης της περιοχής.

Φάρος Torre De Hercules, Ισπανία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΟ φάρος Torre de Hercules (πύργος του Ηρακλή) είναι ο μοναδικός ρωμαϊκός φάρος που λειτουργεί ακόμη και κατέχει τον τίτλο του «παλαιότερου ενεργού φάρου στον κόσμο». Χτίστηκε από τους Ρωμαίους τον 11ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1791 από μια ομάδα με επικεφαλής τον μηχανικό Eustaquio Giannini. Ο 56 μέτρων φάρος βρίσκεται σε μια χερσόνησο περίπου 2,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λα Κορούνια, στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας. Αποτελεί Εθνικό Μνημείο της Ισπανίας και από τις 27 Ιουνίου 2009, παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Φάρος Yokohama Marine Tower, Ιαπωνία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΜε ύψος 106 μέτρα, ο Yokohama Marine Tower ήταν, πριν από την «προσωρινή διακοπή λειτουργίας» του, ο υψηλότερος φάρος στον κόσμο και είναι ορατός από πλοία, μέχρι και 32 χλμ. μακριά, ενώ τις ημέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, προσφέρει από την κορυφή του, εντυπωσιακή θέα μέχρι το βουνό Fuji. Χτίστηκε το 1958 για την 100η επετειακή τελετή του ανοίγματος του λιμανιού της Yokohama και έγινε αμέσως σύμβολο της πόλης. Ξεχωρίζει για τον αντισυμβατικό σχεδιασμό του πύργου του.

Ο φάρος στην άκρη του κόσμου, Αργεντινή

Ο φάρος στην άκρη του κόσμου (Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org)Ο φάρος del Fin del Mundo (με την επίσημη ονομασία Faro de San Juan de Salvamento), βρίσκεται στο νησάκι Isla de los Estados, στην Παταγονία, στα νότια της Αργεντινής. Είναι ο πιο παλιός φάρος στην Αργεντινή και ο πρώτος που κατασκευάστηκε στα νότια ύδατα. Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, «Ο φάρος στην άκρη του κόσμου», του έδωσε το όνομά του και μεγάλη φήμη.

Χαμηλός φάρος, Ηνωμένο Βασίλειο

Με μόλις 9 μέτρα ύψος, ο εντυπωσιακός «χαμηλός φάρος» στο Burnham-on-Sea, είναι ένας από τους μικρότερους που υπάρχουν, με ύψος 11 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1832, πάνω σε στύλους και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο πλοήγησης, με το φως του να ανάβει κάθε 7,5 δευτερόλεπτα, με διαφορετικό χρώμα από κάθε πλευρά του. Το Burnham-on-Sea είναι αξιοσημείωτο για την παραλία και τις ελώδεις περιοχές του, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του κόλπου Bridgwater και του υπόλοιπου καναλιού του Μπρίστολ, όπου η παλίρροια μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και πάνω από 2,4 χλμ.

Φάρος Madang, Παπούα Νέα Γουινέα

Φάρος Madang (Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org)Αυτός ο φάρος λειτουργεί μέχρι σήμερα και κατασκευάστηκε το 1959 ως μνημείο για τα μέλη της ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Προοριζόταν να μοιάζει με μια τεράστια δάδα, με τέσσερα πτερύγια στη βάση, αλλά μάλλον μοιάζει περισσότερο με πύραυλο. Όπως και να’ χει πάντως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Φάρος Kiz kulezi, Toυρκία

Ο 2500 χρόνων Kiz Kulesi (πύργος Maiden) είναι ένας από τους πιο όμορφους φάρους του κόσμου και βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκεια της ιστορίας του, το μικρό κομμάτι γης που βρίσκεται ο φάρος, έχει χρησιμοποιηθεί ως νεκρικός θάλαμος, τελωνειακή περιοχή, περιοχή καραντίνας, ελέγχου κ.ά. και σήμερα ο φάρος είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός που στεγάζει και ένα καφέ.

Φάρος Promthep Cape Lighthouse, Ταϊλάνδη

Φάρος Promthep Cape Lighthouse (Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org)Πρόκειται για ένας από τους νεότερους φάρους του κόσμου, με ιδιαίτερη μορφή και χρυσή σκεπή, που χτίστηκε το 1996 για να τιμήσει τη βασιλεία του Bhumibol Adulyadej. Βρίσκεται στη νότια ακτή του Πουκέτ και αποτελεί σημαντικό τουριστικό μνημείο στην Ταϊλάνδη.

Φάρος Κnarrarós, Ισλανδία

Ένας ιδιαίτερα κομψός φάρος, που κατασκευάστηκε το 1938 και είναι το υψηλότερο κτήριο στη νότια Ισλανδία, στα 26 μέτρα. Είναι τοποθετημένος σε μια λευκή βάση που περιβάλλεται από γρασίδι, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη Stokkseyri. Ο σχεδιασμός του αποτελεί σύνθεση λειτουργικότητας και στυλ art nouveau.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]

http://www.clickatlife.gr/ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ