2012-11-27 14:33:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Αύξηση 2% σημείωσαν τα ναυτιλιακά έσοδα το α΄ εξάμηνο
Αύξηση της τάξης του 2% παρουσίασαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2012 έφθασαν στα 435 εκατ. ευρώ ή στο 5% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών. Ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου στην πλοιοδιαχείριση παραμένει η Γερμανία, παρά το ότι η ροή των εσόδων μειώθηκε στο 55% από 60%.

Ακολούθησε η Ελβετία με 11%, το Βιετνάμ με 6%, η Λετονία με 4% και η Ολλανδία με 3%, κάτι που καταδεικνύει την εξωστρέφεια της βιομηχανίας. Ως ένας από τους λόγους της αύξησης εγγραφής ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και κατ΄ επέκταση των εσόδων θεωρείται η έγκριση του συστήματος φορολογίας στη βάση της χωρητικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρείται από ναυτιλιακούς παράγοντες ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το 96% (92 β΄ εξάμηνο ΄11 και 91% α΄ εξάμηνο ΄11) των υπηρεσιών προσφέρθηκαν σε πλοία υπό ξένη σημαία και μόνο το 4% (8% και 9% αντίστοιχα) σε πλοία υπό κυπριακή σημαία. Σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι βασικές υπηρεσίες πλοιοδιαχείρησης, όπως τεχνική διαχείριση, διαχείριση πληρωμάτων και πλοιοδιαχείριση αντιστοιχούν στο 66% των εσόδων της βιομηχανίας. Τα ναύλα κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 17%, η ναύλωση πλοίων με 9%, ενώ άλλες υπηρεσίες όπως χρηματοδότηση, υπηρεσίες επιμελητείας (logistics) κατείχαν ποσοστό 7% των εσόδων.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ