2012-12-01 16:32:02
Φωτογραφία για Βελτίωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για νέο σύστημα διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να ευθυγραμμιστούν περισσότερο... με τις τιμές της αγοράς μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά να επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Επίσης η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο δεσμεύεται να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων δεσμεύεται:

1. Να απλοποιήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης και πρόσληψης των φοροελεγκτών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 ελεγκτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Οι ελεγκτές θα ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο για τις επιδόσεις τους.


2. Να βελτιώσει τις λειτουργικές διαδικασίες. Γα να καταστεί δυνατή η διενέργεια ελέγχων μόνο σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και να διευκολυνθεί η επιλογή υποθέσεων για έλεγχο με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, θα καταργηθεί η απαίτηση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις για τα προηγούμενα 10 έτη αλλά θα διατηρηθεί η ευχέρεια ελέγχου σε κάθε ποσό από τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών.

3. Να προσλάβει έως τον Απρίλιο του 2013 εθνικό συντονιστή για τη δράση κατά της διαφθοράς.

4. Να τοποθετήσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα IT που θα συνδέει όλες τις Εφορίες μεταξύ τους.

5. Να αναδιοργανώσει τις φορολογικές υπηρεσίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η συλλογή των φορολογικών εσόδων με τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συγκεκριμένων ομάδων φορολογουμένων όπως φορολογούμενοι μεγάλου ατομικού πλούτου, οφειλέτες.

6. Να συνεχίσει την κατάργηση και συγχώνευση των Εφοριών ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να λειτουργούν 120 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου σε φοροελεγκτική «ομηρεία» θα βρίσκονται μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013 οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το 2000 έως και το 2006.

Το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανέλεγκτες υποθέσεις της συγκεκριμένης 6ετίας παρέτεινε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ