2012-12-02 21:24:45
Φωτογραφία για Δανειστές και διαπλοκή, οι Συμπληγάδες της κυβέρνησης...!!!
Μελιγγώνης Γιώργος

Πριν προλάβει καν να στεγνώσει το μελάνι από τους πανηγυρισμούς του Αντ. Σαμαρά για τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με νέους κινδύνους: 

φορολογικό - νόμος Ραγκούση και ασφαλιστικά ταμεία δοκιμάζουν τις σχέσεις των εταίρων, η επαναγορά χρέους κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η υποταγή του Μαξίμου στην τρόικα φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε η κυβέρνηση να εισέρχεται -χωρίς να θέλει, φυσικά- σε τροχιά ρήξης με τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της: τους τραπεζίτες και τη διαπλοκή.

Τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας μυστικός πόλεμος. Ο ένας μετά τον άλλο οι τραπεζίτες, έχοντας

“απορροφήσει” περίπου... 1,5 Μνημόνιο δημοσίου χρήματος άνευ όρων, στέλνουν “εκβιαστικά” μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου να μην προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τους όρους... της τρόικας. Παράλληλα, επιζητούν να λάβουν εξωπραγματικά ανταλλάγματα για την επαναγορά των ομολόγων των χαρτοφυλακίων τους, φτάνοντας στο σημείο να αξιώνουν είτε προκλητικές φοροαπαλλαγές, είτε την αγορά των ομολόγων ακόμη και στο... 100% της αξίας τους.


Προς αυτή την κατεύθυνση δεν κινούνται μόνο “ιδιώτες” τραπεζίτες (που έως τώρα επιβίωσαν με κρατικό χρήμα εγγραφόμενο στο δημόσιο χρέος της χώρας...) αλλά και “θεσμικοί” παίκτες του τραπεζικού συστήματος. Πριν από μερικές μέρες, φερʼ ειπείν, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μυστική συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το ηγετικό δίδυμο της Εθνικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ζαννιάς - Τουρκολιάς επεσήμαναν στον πρωθυπουργό την “ανάγκη” να μην περάσουν οι τράπεζες στον EFSF και υπογράμμισαν ζωηρά στον κ. Σαμαρά τον κίνδυνο “αφελληνισμού”.

Στην ίδια λογική, με ακόμη επιθετικότερο τρόπο, κινούνται όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι τραπεζίτες, που θέλουν να βρουν τα απαραίτητα χρήματα (υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 2,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον), ώστε να διασφαλίσουν το “προνόμιο” εξαγοράς, αφού τελειώσει η διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης και αφότου ο EFSF θα είναι έτοιμος να παραδώσει τις εν λόγω τράπεζες, “εξυγιασμένες”, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τράπεζες και διαπλοκή

Οι “προειδοποιητικές βολές” των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση δεν περιορίζεται στα κρυφά διαβήματα που έχουν γίνει προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και προς τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Εδώ και 15 ημέρες το Μαξίμου έχει πάρει πικρή γεύση από την... ετοιμότητα των τραπεζιτών για όλα, μέσω επιθετικών δημοσιευμάτων των ΜΜΕ τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν τη "μνημονιακή" πολιτική, την τρικομματική κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Με άλλα λόγια, μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα του λεγόμενου “αστικού μπλοκ” έχουν ανοίξει, εδώ και μέρες, πόλεμο με την κυβέρνηση.

Ούτε τα προσχήματα

Η αρχή έγινε με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς η τρόικα δεν επιφυλάσσει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλύτερη μοίρα από αυτή της χώρας: δηλαδή, υπό επιτροπεία δεν τίθεται μόνο η Ελλάδα και η κυβέρνηση, αλλά και οι τράπεζες. Επίτροποι του EFSF με δικαίωμα βέτο όχι μόνο θα εμποδίζουν την παροχή “θαλασσοδανείων” και τις παχυλές αμοιβές τραπεζικών “golden boys”, αλλά θα παίρνουν ουσιαστικά τις αποφάσεις αφαιρώντας από τους τραπεζίτες τον έλεγχο των... τραπεζών τους.

Παράλληλα ο περιορισμός των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τρεις σε μία καθίσταται απαγορευτικός για να βρουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών τα απαραίτητα κεφάλαια του “premium” επαναγοράς μετοχών. Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες κινδυνεύουν να... χάσουν τις τράπεζές τους.

Έτσι, ΜΜΕ-“αγκωνάρια” του Μνημονίου και της κυβέρνησης, που προ πέντε μηνών προειδοποιούσαν ότι “ΣΥΡΙΖΑ ίσον δραχμή”, καταγγέλλουν ευθέως “εγχώριους κουκουλοφόρους και αφερέγγυους εταίρους”, ζητούν “πατριωτικές λύσεις με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον” και περιγράφουν με μελανά χρώματα τον “αφελληνισμό” του τραπεζικού συστήματος.

Ανησυχία Σαμαρά

Η κυβέρνηση, βεβαίως, δεν πείστηκε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη δημόσιου χρηματοπιστωτικού πυλώνα. Κάθε άλλο. Ο Αντ. Σαμαράς “σύρεται” σε σύγκρουση με τις τράπεζες καθώς οι δανειστές έχουν υπαγορεύσει αυστηρούς όρους για την ανακεφαλαιοποίησή τους, διαπιστώνοντας ότι η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την εγχώρια “διαπλοκή” είναι μόνιμη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, η “προειδοποίηση” Σαμαρά προς τους εταίρους “να μην οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αποσταθεροποίηση” δεν αφορούσε μόνο την εκταμίευση της δόσης πριν από την εξάντληση των ταμιακών διαθεσίμων, αλλά και τους σκληρούς όρους της τρόικας για το σχέδιο επιτροπείας και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον εν εξελίξει υπόγειο πόλεμο των τραπεζών ως υπʼ αριθμόν ένα “αγκάθι” για την πορεία της κυβέρνησης. “Με τον νόμο για την ιθαγένεια θα τα βρούμε. Και δεν θα διαλυθεί η κυβέρνηση για τη φοροαπαλλαγή των τέκνων. Με τις τράπεζες, όμως, δεν μπορούμε να τα βάλουμε” παραδέχεται κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Ενώ άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακόμη και υπουργοί, όταν αναφέρονται στην αντίδραση των τραπεζών σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, επιδεικνύουν δέος. Δέος το οποίο ουδέποτε επέδειξαν, σε άλλες κατʼ ίδιαν συνομιλίες, όταν έκοβαν μισθούς, συντάξεις και ζωές.

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ