2012-12-06 11:00:13
Φωτογραφία για Παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
ΥΛΙΚΑ

- ½ κιλό αμπελόφυλλα 

- ½ κιλό ρύζι καρολίνα

- 1 κιλό κρεμμύδια ξερά

- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. άνηθος

- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. μαϊντανός

- ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομ. δυόσμος

- 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

- 2 λεμόνια

- Αλάτι, πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για δύο λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και  τα στραγγίζουμε στο τρυπητό. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσανάκια που μπορεί να έχουν μερικά απ’ αυτά. Αν δεν έχουμε φρέσκα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά απ’ τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα. Έπειτα, πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια, βάζοντας και το πράσινο μέρος τους έως ένα σημείο και μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό. Ψιλοκόβουμε επίσης μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο και τα ανακατεύουμε. Ξεπλένουμε στο τρυπητό με κρύο τρεχούμενο νερό το ρύζι για να φύγει το πολύ άμυλο και το στραγγίζουμε.


3. Σε κατσαρόλα και μ’ ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και μετά από δύο λεπτά ρίχνουμε και τα φρέσκα σοτάροντας τα άλλα δύο λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι κι ανακατεύουμε ώστε να λαδωθεί πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα και τα μυρωδικά, ένα κουταλάκι αλάτι και πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

3. Ετοιμάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα βάζοντας στον πάτο της μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας, με το γυαλιστερό μέρος του προς τα κάτω και τοποθετούμε στην επιφάνεια του μια κουταλιά από την γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά του και τυλίγουμε  το ντολμαδάκι σε ρολό, αλλά όχι πολύ σφιχτά.  Τοποθετούμε στο πάτο της κατσαρόλας το ντολμαδάκι, με την ένωσή του προς τα κάτω. Με τον ίδιο τρόπο ρολάρουμε και βάζουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο και μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση. Αν μας περισσέψει κι έχουν τελειώσει τα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά ζεματισμένα τρυφερά μαρουλόφυλλα, τοποθετώντας τα στο πάνω μέρος φυσικά.

4. Ρίχνουμε στα ντολμαδάκια ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τοποθετούμε προσεκτικά ένα βαρύ πιάτο από πάνω. Προσθέτουμε ζεματιστό νερό, σιγά-σιγά και ίσα-ίσα να τα σκεπάσει. Τέλος, βράζουμε τα ντολμαδάκια σε σιγανή φωτιά (σεω κουζίνα με κλίμακα 1 έως 9, στο 4) και έως ότου μείνουν με το λάδι τους, περίπου 40΄. Τα ντολμαδάκια μου τρώγονται  με τζατζίκι ή με σκέτο γιαούρτι κι όπως και να τα φας, κρύα ή ζεστά, είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά.

Χρόνος εκτέλεσης: 150 λεπτά

Μερίδες: 10

ΧΡΗΣΙΜΟ

H συνταγή αυτή είναι το «σήμα κατατεθέν» της  μητέρας μου, η οποία όπου έβρισκε αμπελόφυλλα τρυφερά και κυρίως μετά το Πάσχα, τα έκοβε, τα έφτιαχνε δεματάκια των 50 φύλλων και τα κρατούσε κλεισμένα σε σακουλάκια στο ψυγείο της. Μετά, ζεματούσε τ’ αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, τα στράγγιζε καλά, τα έκανε ρολλάκια και τα κρατούσε στην κατάψυξη, έχοντας πάντα την δυνατότητα να φτιάξει τρυφερά ντολμαδάκια και να μοσχοβολήσει το σπίτι, φτάνοντας η μυρωδιά μέχρι έξω στον δρόμο.

Από το μηνιαίο περιοδικό "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ"
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ