2012-12-07 23:06:04
Φωτογραφία για O Καζίνο-Καπιταλισμός και το Ελληνικό Πρόβλημα
Ο Πύργος της Goldman Sachs στο Μανχάταν

 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Η ταυτότητα της εποχής μας χαρακτηρίζεται από το ρίσκο. Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα και οι πιθανότητες της επόμενης στιγμής είναι ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας. …Εφόσον λοιπόν αυτό θα είναι το μέλλον, καλό είναι να συνηθίσουμε να βλέπουμε την αβεβαιότητα σαν μια καθημερινή πλέον ρουτίνα».(Από άρθρο του Α. Ανδριανόπουλου στα Νέα)

Όταν τα παραπάνω λέγονται, στον πληθυντικό, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν βιώσει ποτέ στη ζωή τους την αβεβαιότητα, ούτε  καν την αδυναμία  να μη μπορούν να πουν  μ’ εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στο.. παιδί τους «τα κατάφερα στη ζωή μου», για τον μακροχρόνια άνεργο πενηντάρη, ηχούν υβριστικότατα.

Αυτό που βιώνουμε σαν λαός και το οποίο, προς το παρόν, εμφανίζεται διεθνώς, ως «Ελληνικό Πρόβλημα», δεν είναι καν Καπιταλισμός, όπως τουλάχιστον τον σπουδάσαμε και όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.


Αυτό, που προς το παρόν βιώνουμε οι Ελληνες και ήδη άρχισαν να το βιώνουν και άλλοι λαοί, είναι η πιο χυδαία και απάνθρωπη μορφή του αγοραίου-καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος, που δεν το δημιούργησε ο Θεός αλλά άνθρωποι, των οποίων η βεβαιότητα τη χλιδής τους τροφοδοτείται από τη δική μας αβεβαιότητα της εξαθλίωσής μας.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε μερικά στοιχεία -τεκμήρια  του μοντέρνου Καζινοκαπιταλισμού:

Το 2011 παράχθηκαν, παγκοσμίως,  αγαθά και υπηρεσίες αξίας 63 τρις δολαρίων.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, επενδύθηκαν (παίχτηκαν)   87 τρις δολάρια σε μετοχές και σε ομόλογα, ενώ 995 τρις δολάρια ήταν το εύρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών!

Σε 650 τρις εκτιμάται η ποσότητα του κερδοσκοπικού κεφαλαίου του ιδίου έτος.

Αν συγκρίνετε τα παραπάνω γιγάντια μεγέθη με τις δημόσιες δαπάνες όλων των κρατών του κόσμου, που δεν ξεπερνούν τα 15 τρις, ακόμα και ένα παιδί μπορεί να σκεφτεί πως κάτι σάπιο υπάρχει στο όλο σύστημα.     

Πως βρέθηκαν όλα τα κράτη του Κόσμου, που υποτίθεται πως εκδίδουν και ελέγχουν το χρήμα,  να είναι υπερχρεωμένα, με πρώτο και καλύτερο σε υπερχρέωση, το πρότυπο του Καπιταλισμού, τις ΗΠΑ;

Ο λόγος είναι απλός. Το Χρήμα, αυτό που δημιουργήθηκε από τα κράτη,  ως μέτρο υπολογισμού των οικονομικών αξιών και διευκόλυνσης των συναλλαγών, πέρασε στα χέρια ιδιωτών και έγινε το κατ’ εξοχήν μέσο δημιουργίας νέων αξιών και πλούτου απ’ το, κατά τον Αριστοτέλη, τίποτα, δηλαδή τον τόκο.  

Και επειδή, όπως λέει μια παροιμία, «όποιος έχει το χρήμα παραγγέλνει και το χορό», αυτοί οι «αόρατοι» νέοι Θεοί  της γης (τραπεζίτες και κερδοσκόποι) δημιούργησαν αυτό το σύστημα του Καζινοκαπιταλισμού στα μέτρα τους.

Και επειδή πάλι, η ανθρώπινη απληστία δεν έχει όρια, αλλά ο παγκόσμιος πλούτος έχει, θα πρέπει να γίνεται μια διαρκής αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών των νέων θεών του χρήματος παγκοσμίως  και η Ελλάδα επιλέχτηκε σαν πρώτο σφάγιο-ιερόθυτο στο βωμό θυσίας των νέων θεών της γης.  Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και συζητήσεις καφενείου.

Στο αφελές ερώτημα «μα πως γίνεται να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί του κόσμου σ’ αυτό το παιχνίδι; Δεν φαίνεται σαν μια φαντασιόπληκτη παγκόσμια συνωμοσία»; Όχι. Είναι απλός και ωμός ρεαλισμός. Οι άνθρωποι αυτοί, οι πολιτικοί, δεν είναι καλύτεροι ούτε χειρότεροι από τους Φαναρώτες που υπηρετούσαν τη Μεγάλη Πύλη σε βάρος των συμπατριωτών τους για να εξασφαλίσουν τα γνωστά προνόμια στους ίδιους και στα τέκνα τους.

Ρίξτε μια ματιά στις καριέρες πολλών πολιτικών της Δύσης και των παιδιών τους μετά την πολιτική. Είναι σύμβουλοι και στελέχη των Νέων Κυρίων της γης των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων.

Η κύρια κατοικία των Νέων Θεών, ο σύγχρονος Ολυμπος,  βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στον Πύργο της Γκόλντμαν Σακς.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΒΑΣΚΙΚΗ... ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΒΑΣΚΙΚΗ... ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ