2012-12-11 11:04:03
Φωτογραφία για ΣΕΒ: Δυσβάστακτο πλέον το ενεργειακό κόστος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχείς αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, που φέρνει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το φάσμα της οριστικής υποβάθμισης και τη χώρα με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, έκρουσε χθες η ηγεσία του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου του συνδέσμου, στο οποίο συμμετείχε ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ απέστειλε στη ΡΑΕ τα νέα κοστολογικά της στοιχεία και την πρόταση για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων που προβλέπει αυξήσεις για την οικιακή κατανάλωση σε τρεις φάσεις, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2013, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου. Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ήδη ενημερώσει τη ΡΑΕ ότι από την 1η Ιανουαρίου θα μετακυλήσει στη μέση και υψηλή τάση, δηλαδή στις επιχειρήσεις, το σύνολο του επιπλέον κόστους από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Το κόστος αυτός σύμφωνα με τα νέα κοστολογικά δεδομένα που έστειλε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.


Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία που είχε στείλει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ τον περασμένο Ιούλιο ζητούσε αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 29%. Η νέα πρόταση είναι σαφώς πιο συγκρατημένη αλλά δεν είναι χαμηλότερη του 20%.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ τόσο ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει το σοβαρότατο ζήτημα του ενεργειακού κόστους.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να παίζει τον Πόντιο Πιλάτο μπροστά στο φάσμα της οριστικής υποβάθμισης του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας. Θα ήταν παράλογο και αυτοκαταστροφικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε: «Η βιομηχανία είναι το υποζύγιο της παραγωγικής μας οικονομίας. Κουβαλά ήδη υπερβολικά βάρη. Ας μην του κάνουμε το φορτίο κυριολεκτικά ασήκωτο. Οι συνέπειες θα είναι... ασήκωτες για το σύνολο της οικονομίας και κοινωνίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Δασκαλόπουλος μίλησε για εμβαλωματικές και συχνά αυθαίρετες πολιτικές, ανορθολογικές αποφάσεις και κοντόθωρα εισπρακτικά μέτρα, που γονατίζουν αντί να στηρίζουν τη βιομηχανία και κατέληξε: «Είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια».

Ο κ. Κυριαζής από την πλευρά του παρουσίασε τα υπέρογκα, όπως τα χαρακτήρισε, βάρη που η πολιτεία φορτώνει στην ελληνική βιομηχανία σημειώνοντας τα εξής:

 Βάζει φόρους πάνω σε φόρους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τη κινητήρια δύναμη της βιομηχανίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο ή ντίζελ.

 Αφήνει να διαιωνίζονται ταμειακά ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. στην αγορά ηλεκτρισμού.

 Δεν εφαρμόζει έναν «εθνικό μηχανισμό διαχείρισης και επιμερισμού κόστους CO2», για την αντιμετώπιση των νέων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για τη βιομηχανία από την πλήρη δημοπράτηση των δικαιωμάτων αερίων ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής από 1/1/2013.

 Διατηρεί τιμολογιακές στρεβλώσεις εις βάρος των μεσαίων και μεγάλων καταναλωτών, εν ονόματι μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής που ελάχιστο πραγματικό όφελος εξασφαλίζει στους αποδέκτες της, ενώ πλήττει καίρια τους παραγωγικούς φορείς.

 Επιβαρύνει την εθνική οικονομία με υπέρογκο κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που προέρχεται από τη λειτουργία της τοπικά εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγής των νησιών και της Κρήτης, γιατί επί δεκαετίες δεν προχωρούν οι υποβρύχιες διασυνδέσεις για τις οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και κοινοτικά κονδύλια.

 Επέβαλε υπέρογκο ειδικό φόρο κατανάλωσης τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, δηλαδή το φυσικό αέριο. Στο φυσικό αέριο μάλιστα ο ΕΦΚ είναι 10πλάσιος από τον ελάχιστο ευρωπαϊκό.

 Τα κόστη και οι απώλειες των δικτύων ηλεκτρισμού κατατάσσονται στα υψηλότερα της Ευρώπης.

 Η χώρα προμηθεύεται το φυσικό αέριο με την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη και με επίσης ακριβό κόστος διαχείρισης.

Καταλήγοντας ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι, αν δεν υπάρξουν σήμερα άμεσες και διεξοδικές λύσεις, η πολιτεία θα έχει οδηγήσει τη βιομηχανική βάση σε εντυπωσιακή συρρίκνωση και υποβάθμιση με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστροφή φόρου τέλος!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επιστροφή φόρου τέλος!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ