2012-12-16 09:24:00
Φωτογραφία για ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Εβδομάδα ανάληψης πρωτοβουλιών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση καθιέρωσης ενός συστήματος απλής αναλογικής που θα εμπεδώνει και θα διευκολύνει τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, θα είναι η επόμενη, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους ανακοινώνοντας τη φιλοσοφία του συστήματος που θα προκρίνουν.

Κοινή συνιστώσα της στόχευσης, τουλάχιστον, του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη είναι ότι απαιτείται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να προωθούνται οι αναγκαίες και χρήσιμες πολιτικές συνθέσεις και στο πλαίσιο αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα σύστημα απλής αναλογικής που θα αποδεχθεί ο Αντ. Σαμαράς και υπό προϋποθέσεις ο Αλ. Τσίπρας, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα καταθέσει την δική του πρόταση νόμου.


Σύσταση επιτροπής

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αναμένεται αύριο Δευτέρα να ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν συνταγματολόγοι και εκλογολόγοι, προκειμένου να καταλήξουν σε μία πρόταση απλής αναλογικής που θα διασφαλίζει την προώθηση, αλλά και την σταθερότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Πρόθεση του κ. Κουβέλη είναι να καλέσει σε διάλογο όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου (πλην της «Χρυσής Αυγής») προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση που θα την στηρίξουν και στη Βουλή, ενώ αναμένεται να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία και να καταθέσει πρόταση νόμου για την καθιέρωση απλής αναλογικής, αφού η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη. Ταυτόχρονα αναμένεται στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, της ερχόμενης Τρίτης, να συζητήσει με τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο την πρότασή του για την αναγκαιότητα θέσπισης της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος, καταρχήν, να συμφωνήσει στην καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με την μείωση του μπόνους από 50, σε 20 ή 25 έδρες, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος μιλά ήδη για απλή αναλογική και επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι της συζήτησης.

Στις σκέψη του κ. Βενιζέλου φαίνεται να υπάρχει ο «εξελληνισμός» ενός συστήματος απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε στη Γαλλία και σε γενικές γραμμές μεταφέρει το μπόνους των εδρών από το πρώτο κόμμα, στα κόμματα εκείνα που προεκλογικά έχουν καταλήξει σε μια προγραμματική συμφωνία συνεργασίας.

Η πρόταση που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους θέλει τις 250, από τις 300 έδρες, να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα και οι υπόλοιπες 50 -επίσης αναλογικά- στα κόμματα εκείνα που προεκλογικά έχουν καταλήξει σε μια μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία συνεργασίας και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι με τις 50 έδρες θα εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών.

Στη λογική της απλής αναλογικής

Σε αντίθετη περίπτωση οι 50 έδρες θα κατανέμονται είτε αναλογικά μεταξύ όλων των κομμάτων, είτε θα καταλήγουν στο πρώτο κόμμα, αν αυτό από την κατανομή των 250 εδρών συγκεντρώσει τουλάχιστον 101 έδρες (το απαιτούμενο ποσοστό εκτιμάται γύρω στο 40%), ώστε να μην καθίσταται απαγορευτική η δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης και δημιουργηθούν προβλήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Τις προθέσεις της Ιπποκράτους «φωτογράφησε» την περασμένη Τετάρτη υπεύθυνος επικοινωνίας του Κινήματος, Δημ. Καρύδης, επισημαίνοντας ότι και το ΠΑΣΟΚ ζητάει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και πως «είμαστε κι εμείς στη λογική της απλής αναλογικής». Θα υπάρξουν ιδέες και προτάσεις, πρόσθεσε ο κ. Καρύδης «για το πώς το εκλογικό σύστημα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό για να υπάρχει σταθερότητα σε μια κυβέρνηση συμμαχιών», προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να συζητηθεί και το θέμα που αφορά τον αριθμό των θητειών των βουλευτών, καθώς αυτό έχει τεθεί από πάρα πολλούς στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά και ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη δική του πρόταση νόμου για την θέσπιση της απλής αναλογικής, προκειμένου όπως είπε «να τερματίσει την παρασκηνιακή συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων» και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει «αύριο το πρωί» πρόταση απλής αναλογικής. Αμεσως μετά, μάλιστα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για εκλογικό νόμο γιατί εξελίσσεται ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και χειραγώγησης σε ακόμα πιο καλπονοθευτικά συστήματα, στο όνομα της απλής αναλογικής».

''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ