2012-12-17 05:46:02
Φωτογραφία για Το ΚΕΠΑ και η Οδύσσεια των ψυχικά (και όχι μόνο) αρρώστων
Σωτήρης Τσιλίκας

Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής Διευθυντής ΕΣΥ

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που πέραν των... σοβαρών προβλημάτων υγείας, έχουν και το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Σ΄ αυτούς τους συνανθρώπους μας, η μητέρα Πολιτεία, μέσω των λειτουργών της, πιστοποιεί την αναπηρία και εισηγείται τη χορήγηση ενός (πραγματικά ισχνού) επιδόματος.

Πριν λήξει ο χρόνος δικαιώματος λήψης αυτού του σχετικού αναπηρικού επιδόματος, που είναι φιάλη αίματος για τους οικονομικά αναιμικούς αναπήρους, αυτοί υποβάλλουν τις σχετικές Γνωματεύσεις. Οι Γνωματεύσεις χορηγούνται συνήθως από τους θεράποντες γιατρούς τους και καταθέτονται στην σχετική Υγειονομική Επιτροπή, για τη συνέχιση ή μη της λήψης αυτού του επιδόματος.

Η κοινή λογική λέει ότι μέχρι την απόφαση, για να επιβιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, χρειάζεται να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομά τους. Η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής, θα πιστοποιούσε απλώς τη συνέχιση της χορήγησης ή την από κει και πέρα διακοπή της.


Τί γίνεται σήμερα; Σε έναν Παραπληγικό, με σύνδρομο Ντάουν, σε ένα σχιζοφρενή κλπ, τελείως μη ικανό για εργασία, που μάλιστα χρειάζεται και τη συνεχή φροντίδα των δικών του; Όταν λήξη ο χρόνος λήψης του επιδόματος, που ενέκρινε προηγούμενη Επιτροπή Υγείας, του κόβεται αυτομάτως το επίδομα.

Κάποιοι ανάλγητοι, κάποιοι ανευθυνουπεύθυνοι, δεν σκέφτηκαν πώς θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος και τι αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η ανέχεια. Αρνητικές επιπτώσεις για όλους και ιδίως για τους ευαίσθητους αυτούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που κουβαλούν ένα σταυρό.

Τι γίνεται με τα ΚΕΠΑ;

Μπορεί εγκαίρως να υποβλήθηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά, αλλά να καθυστερεί η εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή. Πώς θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος με την οικογένειά του λχ 6 μήνες; ! ! ! Είναι σκέτη τρέλα.

Πρόταση:

Να συνεχίζεται η λήψη του Επιδόματος, μέχρι την επανεξέταση, όποτε και όταν γίνει αυτή. Η επανεξέταση θα πιστωποιήσει την όποιου βαθμού αναπηρία και την συνέχιση ή μη λήψης, αλλά από κει και πέρα του Επιδόματος.

Ας χρησιμοποιήσουμε επί τέλους, απλώς την κοινή λογική. Είναι τόσο απλά μερικά πράγματα.

Τα ανωτέρω απεθύνονται στους υπεύθυνους της όλης υπόθεσης, επιτέλους για να λυθεί απλά το θέμα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ