2012-12-20 01:53:03
Φωτογραφία για «Το Συριακό ζήτημα και οι προεκτάσεις του»
του βουλευτή Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη

Θα μου επιτρέψετε λόγω της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας του μετανάστη και λόγω του ότι έως τώρα στο Συριακό ζήτημα έχουμε πάνω από... 40.000 νεκρούς, εσωτερικούς πρόσφυγες 2.000.000 και πρόσφυγες προς τις γειτονικές χώρες 500.000. και που κανείς δεν γνωρίζει που τελικά θα καταλήξει ο αριθμός των προσφύγων να σας καταθέσω τις θέσεις μου για την μετανάστευση. 

Αναθεώρηση Δουβλίνου ΙΙ 

Ενεργοποίηση για την διαμόρφωση Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής (επιμερισμός ανά κράτος ανάλογα με πληθυσμό και κατά κεφαλήν εισόδημα.) 

Ενίσχυση φύλαξης των συνόρων με την συνδρομή της ΕΕ. 

Άσκηση πίεσης στην Τουρκία. 

Επαναδραστηριοποίηση τμήματος δίωξης λαθρομεταναστών. 

νομιμοποίηση με προϋποθέσεις. 

επαναπροώθηση όσων δεν τηρούν προϋποθέσεις. 

δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας. 


σεβασμός στους 50.000 πολιτικούς πρόσφυγες.

Το μεταναστευτικό δεν λύνεται ούτε με φράκτες ούτε με καταστολή, ούτε με μαζικές απελάσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης υπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ.

Η Ελλάδα σταυροδρόμι του πολιτισμού, τα διαχρονικά γνωρίσματα του Ελληνισμού για τη φιλοξενία από την εποχή του Ξένιου Δια, από την εποχή του Όμηρου με την Οδύσσεια πρέπει να συνεχιστούν. Λύση δεν είναι ούτε ο θυμός, ούτε ο ρατσισμός, ούτε η ξενοφοβία.

Πριν να αρχίσω την ανάλυση του τόσο πολύπλοκου αυτού ζητήματος, θεωρώ απαραίτητο για την κατανόηση όλων μας, να δώσω ορισμένα δεδομένα.

Αρχίζοντας με την Τουρκία, έχει γεωγραφικά νότια το Ιράκ και τη Συρία, ανατολικά έχει τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν και δυτικά έχει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Συρία έχει γεωγραφικά βόρια την Τουρκία, με μήκος συνόρων 900 χιλιόμετρα, νότια έχει την Ιορδανία, ανατολικά το Ιράκ, βορειοδυτικά τη Μεσόγειο και νοτιοδυτικά έχει το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Υπήρξε κάποτε κέντρο Ισλαμικής αυτοκρατορίας. Δέχθηκε εισβολές Ρωμαίων, Μογγόλων, Σταυροφόρων και Τούρκων. Στον πληθυσμό της Συρίας συνυπάρχουν Σουνίτες, Σιίτες, Αλεβίτες, Δρούζοι, Χριστιανοί, Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι. Η κουρδική κοινότητα στη Συρία είναι πάνω από 2 εκατ και αντίστοιχα στο 10% του πληθυσμού. Οι Χριστιανοί της Συρίας είναι 1,8 εκατ. Η ισλαμική παραφυάδα Αλαουίτες καταπιέζει χρόνια του Σουνίτες και τους Χριστιανούς που ανήκουν στο πατριαρχείο της Αντιοχείας. Οι Αλαουίτες είναι συγγενής ομάδα με Σιίτες μουσουλμάνους, με μουλάδες του Ιράν και με χεσμπολάχ του Λιβάνου. Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι Αλαουίτες είναι μόνο το 18%, καταπιέζουν το 75% των Σουνιτών.

Θεωρώ απαραίτητο να δώσω ακόμα μερικά δεδομένα όσον αφορά το ζήτημα του Κουρδιστάν. Το Κουρδιστάν έχει γεωγραφικά πάνω την Τουρκία και την Αρμενία, δίπλα το Ιράν και από την άλλη μεριά έχει τη Συρία και το Ιράν. Αποτελείται από 1)το τουρκικό Κουρδιστάν (ανατολική Τουρκία), 2)το ιρακινό Κουρδιστάν (βόριο Ιράκ), 3)το ιρανικό Κουρδιστάν (βορειοδυτικό Ιράν), 4)το συριακό Κουρδιστάν (βόρια Συρία).

Κάτι σημαντικό: Όλη η περιοχή αυτή είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Η κουρδική κοινότητα στη Συρία θέλει μεν ανεξαρτησία, αλλά έξυπνα ο Ασάντ τους έχει επιτρέψει να έχουν και γλώσσα και εύκολο τρόπο για να αποκτούν συριακή υπηκοότητα. Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν έχουν στενές σχέσεις με τους Κούρδους της Συρίας.

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία όσον αφορά τη Συρία:

1946: Ανεξαρτητοποιείται από του Γάλλους

1958: Μαζί με την Αίγυπτο, δημιουργεί την Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία

1961: Γίνεται ανεξάρτητο κράτος

1967: Ηττείται από το Ισραήλ στο γνωστό πόλεμο των 6 ημερών

Από το 1963 δημιουργείται το αραβικό σοσιαλιστικό κόμμα ΜΠΑΑΘ

1971-2000: Πρόεδρος ο Χαβέζ Αλ Ασάντ

2000-σήμερα: Πρόεδρος ο Μπασαρ Αλ Ασάντ

2011: Ξεκινάει ο εμφύλιος πόλεμος

Καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις:

Ρωσία και Κίνα, έχουν βάλει τρεις φορές βέτο στον ΟΗΕ για το ζήτημα του εμφυλίου.

Η Ρωσία έχει ναυτική βάση στην Ταρτούς και καταλαβαίνει κάποιος ότι με αυτή τη βάση διεκδικεί συμφέροντα.

Η Ρωσία δεν εξαρτάται από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και επίσης δεν έχει στενές σχέσεις με τη Συρία, όπως ο άξονας ΗΠΑ-Ιορδανία-Σαουδική Αραβία.

ΗΠΑ: Μετά τον πόλεμο που έχει χάσει δύο φορές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, είναι λογικό να φοβάται για στενή ανάμιξη στο συριακό ζήτημα. Οι ΗΠΑ λένε ότι υπάρχει ισλαμική οργάνωση με το όνομα Τζαμ Χατ Νούσρα, η οποία κινείται προς όφελος της Αλ Κάιντα.

Αγγλία: Βοηθά τους αντικαθεστωτικούς.

Αίγυπτος: Στην Αίγυπτο που ουσιαστικά ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, υπάρχουν τρία πολιτικά μοντέλα

· Τουρκικό μοντέλο (μετριοπαθές με το Ισλάμ και ισχυρές σχέσεις με στρατιωτικούς)

· Ιρανικό μοντέλο (ριζοσπαστικό)

· Αλγερινό μοντέλο (σκληρά στρατιωτικό)

Τα 2 δις που δίνουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι τα θέλουν άρα δεν ευνούν τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ισραήλ: Έχει σήμερα απέναντί του την σουνιτική Τουρκία και τη σουνιτική Αίγυπτο και ο σκοπός του είναι να εξαφανίσει από τον χάρτη το Ιράν. Υπάρχουν οι σουνίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι οργανώνονται όπως η Αλ Κάιντα.

Ιταλία : Βομβάρδισε άραγε τυχαία η Ιταλία τη Λιβύη ;

Αλγερία : Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων .

Έχουμε, λοιπόν, τον ελεύθερο στρατό της Συρίας, τον λεγόμενο αντάρτικο, ο οποίος υποστηρίζεται από Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Δύση και έχουμε και το νόμιμο συριακό στρατό, που υποστηρίζεται από Ιράν, Ιράκ και Λίβανο.

Εύκολα σκέφτεται κάποιος ότι το μεν Ιράν είναι το ισχυρότερο κράτος του άξονα (το Ιράν χρησιμοποιεί τη Συρία για να ενισχύει τη Σιιτική κοινότητα του Λιβάνου στέλνοντας χρήματα και όπλα στην χεζμπολάχ), το Ιράκ ελέγχεται από την Αμερική, τον Λίβανο τον θεωρούν αμελητέα ποσότητα (μην ξεχνάμε ότι ο Λίβανος διατηρεί ισορροπίες μεταξύ Χριστιανών, Σουνιτών και Σιιτών που αν τυχόν αλλάξουν θα διαλυθεί όλη η Συρία), άρα η Συρία αποτελεί τον κύριο στόχο εξουδετέρωσης.

Καταθέτω προς προβληματισμό τα ερωτήματα:

1. Η Αραβική Άνοιξη άρχισε πρώτα από την Τυνισία μετά την Αίγυπτο και μετά τη Λιβύη. Έως τώρα άλλαξαν κυβερνήσεις σε Τυνησία, Λιβύη και Αίγυπτο. Είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά επακολούθησε η Συρία ;

2. Το συριακό ζήτημα έχει σχέση με τον ορυκτό πλούτο;

3. Το συριακό ζήτημα έχει σχέση με την δημιουργία ενιαίου κράτους του Κουρδιστάν;

4. Το συριακό ζήτημα έχει σχέση με την πολιτική της Αμερικής για διάσπαση των αραβικών κρατών;

5. Το συριακό ζήτημα έχει σχέση με θρησκευτικά θέματα; Μην ξεχνάμε ότι σε ολόκληρη τη μέση ανατολή τα τελευταία χρόνια ήταν καταστροφικά για τα 14.000.000 των χριστιανών της περιοχής.

6. Το συριακό ζήτημα έχει σχέση με την πολιτική του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή; Καθώς μην ξεχνάμε ότι η παραίτηση του Κόφι Ανάν είχε σχέση με την ανικανότητα του ΟΗΕ να βρει λύση.

7. Το συριακό ζήτημα μήπως τελικά το χρησιμοποιούν για να πετύχουν το τέλος της Αραβικής Άνοιξης και την έναρξη του Ισλαμικού Χειμώνα ή ακόμα και του χριστιανικού χειμώνα ;

Όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν. Ένα όμως είναι το ζητούμενο.

Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει το κράτος του ανεξάρτητο, κυρίαρχο και κυρίως δικό του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ