2012-12-20 11:32:03
Φωτογραφία για «Αν η επιτυχία μετριέται με το αν ένα θέμα τίθεται επί τάπητος και συζητείται, τότε, ναι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε»
της Αθανασίας Κωνσταντίνου

Συνέντευξη από τον Κώστα Γεννάρη, Εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Κώστας Γενvάρης, μας μιλά για όλα όσα διαδραματίστηκαν στα πλαίσια της προεδρίας, το εξάμηνο που πέρασε. Kύριε Γεννάρη γεια σας. Στις αρχές της Προεδρίας είχατε δηλώσει: «πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε ώριμο κράτος μέλος της ΕΕ με το να ανταποκριθούμε σωστά στα θεσμικά καθήκοντα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της προεδρεύουσας χώρας».

Τώρα που η προεδρία τελειώνει, πιστεύετε ότι έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος ικανό και άξιο εμπιστοσύνης;

Θα έλεγα ότι στην αρχή υπήρχαν ασφαλώς επιφυλάξεις οι οποίες ήταν ορατές ακόμα και στα πρόσωπα των ξένων που μας επισκέπτονταν. Σταδιακά είδαμε αυτή την αμφιβολία να υποχωρεί και να αντικαθίσταται με μια έκπληξη, ότι η μικρή Κύπρος μπόρεσε τελικά να οργανώσει ένα τέτοιο γεγονός
. Δικαιολογημένα στο τέλος οι Ευρωπαίοι κατέληξαν να εκφράζουν ακόμα και το θαυμασμό σε ότι αφορά τα τρία βασικά ζητήματα της Προεδρίας, που ήταν η ουσία των θεμάτων, οι υποδομές και η φιλοξενία η οποία τους κέρδισε. Και αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο μπορεί να οικοδομήσει η Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία για πολλά πράγματα.

Όπως παρατηρείται, οι περισσότεροι διοργανωτές της Προεδρίας, είναι άτομα νεαρής ηλικίας.

Πιστεύετε ότι η εμπλοκή των νέων στη διοργάνωση αυτού του θεσμού είναι σημαντική;

Θα πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισαν η γραμματεία και τα απεσταλμένα συνεργεία από κάθε υπουργείο τα οποία απαρτίζονταν κυρίως από νέους ανθρώπους οι οποίοι σχεδόν κατά κόρον είχαν σπουδές σε ευρωπαϊκά ζητήματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν στο όραμα της οργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης για την ΕΕ και στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτά τα παιδιά κέρδισαν τις εντυπώσεις. Αλλά κυρίως απόκτησαν μιαν αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να οργανώσουν και να ασχοληθούν αποτελεσματικά με οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θέμα, εξίσου καλά όσο και οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος. Αυτό είναι το σημαντικό κέρδος για τους νέους. Και αυτό το κέρδος είναι που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και να περάσει στην κοινωνία και στο κράτος.

Με ποίο τρόπο αντιμετώπισαν την προεδρία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι;

Αντιμετώπισαν με θετική έκπληξη θα έλεγα, αυτό που οργανώσαμε. Και στα θέματα που έπρεπε εμείς ως προεδρία να υποβάλουμε προτάσεις για να ανοίξουν δρόμοι διαβουλεύσεων και διαλόγου ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, έγινε με μια επιτυχία και με αποδοχή εκ μέρους των Ευρωπαίων. Χαρακτηριστική, είναι η περίπτωση της κοινής θαλάσσιας πολιτικής, όπου το Υπουργείο συγκοινωνιών και έργων έπαιξε πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο.

Για τα οικονομικά του κράτους μας, ποια άποψη ακούστηκε; Υπήρξε κάποια υποτίμηση για το γεγονός ότι σε καιρούς κρίσης η Κύπρος οργανώνει προεδρία;

Τα οικονομικά είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα οικονομικά της Κύπρου, για να κρίνουν την προεδρία.

Η Κύπρος, σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, πως κατάφερε να φέρει εις πέρας την διοργάνωση της Προεδρίας;

Με πολλές θυσίες. Υπήρξαν πολλοί εθελοντές.

Στα συνέδρια οικονομικών, ποια ήταν η θέση της Κύπρου;

Στο συνέδριο για το μεγάλο θέμα του προϋπολογισμού, η επίδραση της Κύπρου ήταν περιορισμένη. Γιατί έπρεπε να υπάρξει μια σύμπνοια, μια σύπλεξη απόψεων, μια συμφωνία και συγκατάθεση διαφόρων θεσμικών οργάνων. Εκτός από το Συμβούλιο της ΕΕ, έπρεπε να υπάρξει και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια κοινή απόφαση.

Αυτό που πρόσφερε η Κύπρος, ήταν αυτό που υποσχέθηκε από την αρχή να κάνει, να προσφέρει μια έντιμη διαμεσολάβηση και αυτό το πέτυχε.

Με ποιους τρόπους η Κυπριακή προεδρία προσπάθησε να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη όπως είναι η ανεργία και η φτώχεια;

Η θέση της Κυπριακής προεδρίας στα θέματα αυτά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος, χωρίς Ανάπτυξη. Συνεπώς, τα ζητήματα που έθετε η Κυπριακή Προεδρία στηρίζονταν στην ανάγκη της δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης. Και αυτό ήταν φανερό σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν. Και πιστέψτε με έγιναν δεκάδες συνέδρια τα οποία δυστυχώς δεν καλύφθηκαν από τα ΜΜΕ. Σε αυτά τα συνέδρια συζητήθηκαν τα προβλήματα της Ευρώπης, απ’ όλες τις πτυχές. Το θέμα της ανεργίας δεν είναι μόνο θέμα κρίσης, είναι και θέμα παιδείας, προσανατολισμού και απασχόλησης, είναι ένα θέμα και για σήμερα και για αύριο.

Mας λέτε λοιπόν ότι η Κυπριακή προεδρία θέτει την Ανάπτυξη ως διέξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Όμως, η έννοια της Ανάπτυξης δεν έρχεται σε αντίθεση με την Λιτότητα την οποία ο γερμανικός άξονας στηρίζει; Και εν τέλει, τι υπερισχύει; Aυτό που επιβάλλει η μικρή Κύπρος ή αυτό που επιβάλλουν οι μεγάλες χώρες;

Νομίζω ότι αυτό που κατορθώθηκε, είναι η διεξαγωγή ενός διαλόγου, μέσα από τον οποίο διαφαίνεται να συζητείτε ως λύση η μονόπλευρη λιτότητα, αλλά να γίνεται επιτέλους λόγος και για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Συνεπώς, ναι, από αυτή την άποψη, υπήρξε μια ουσιαστική συμβολή της Κύπρου σε αυτά τα ζητήματα. Υπήρξε η ευαισθητοποίηση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη, ως διέξοδος από την κρίση. Συνεπώς, οποιεσδήποτε εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, συμβάλλουν στην αναζήτηση της διεξόδου από τα προβλήματα της κρίσης.

Ποια θεωρείται ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας;

Η διακήρυξη της Λεμεσού για τη θαλάσσια πολιτική ήταν μια μεγάλη επιτυχία θα έλεγα. Επίσης, η Προεδρία κατάφερε να ανοίξει θέματα σε ευρωπαϊκά συνέδρια, τα οποία θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Ένα από αυτό είναι το θέμα της απασχόλησης των νέων. Άλλο είναι το θέμα της ενεργής και υγιούς γήρανσης στο οποίο τέθηκαν και θέματα σχέσεων μεταξύ των γενεών. Δηλαδή, δεν είναι ή οι νέοι ή οι ηλικιωμένοι, δεν είναι μια κόντρα μεταξύ της απασχόλησης των νέων και της ενεργής υγιούς γήρανσης. Είναι θέμα συνύπαρξης και σύμπνοιας. Δυστυχώς αυτά τα θέματα δεν είχαν καλυφθεί από τον Τύπο στην Κύπρο.

Γιατί δεν πέρασαν στον Κυπριακό τύπο;

Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους Κύπριους Δημοσιογράφους;

Όχι. Έτσι απλά και ωμά, όχι. Ή τουλάχιστον δεν υπήρξε το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να επιδειχθεί.

Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αδιαφορία;

Θεωρώ ότι οφείλεται σε πολλού λόγους. Πρώτον, διότι υπάρχει μια τάση να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αποκλειστικά σε θέματα όπως το κυπριακό και τα οικονομικά προβλήματα.

Και να εγκαταλείπονται θέματα που δεν θεωρούνται λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία όμως θέματα είναι και τα σοβαρότερα. Για παράδειγμα, είχε γίνει ένα συνέδριο για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Παιδεία και το ενδεχόμενο να χαθεί μια ολόκληρη γενιά λόγω της κρίσης αυτής. Οι συνέπειες του να χαθεί μια γενιά ολόκληρη είναι τρομακτικές. Και αυτό θα έπρεπε να καλυφθεί από τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά δεν έγινε. Από την άλλη υπήρξε και μια υπεροψία εκ μέρους των Κυπριακών ΜΜΕ, «ε σίγα τώρα τι μπορούν να μας πουν οι Φραγκοευρωπαίοι.»

Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίσουν τα πράγματα διαφορετικά. Υπήρχε και χώρος και χρόνος για τους δημοσιογράφους.

Και έχασε η Κύπρος, δηλαδή το γεγονός να μην περάσουν κάποια μηνύματα μέσα από αυτά τα συνέδρια στην Κυπριακή κοινή γνώμη, είναι απώλεια για την Κύπρο.

Τα διεθνή ΜΜΕ, έδειξαν ενδιαφέρον για την Προεδρία;

Ναι, ενδιαφέρθηκαν.

Πως επιδείχτηκε αυτό το ενδιαφέρον από τους ξένους δημοσιογράφους;

Κατ’ αρχήν έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα κάλυψης ευρωπαϊκών ζητημάτων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει και τα Κυπριακά ΜΜΕ. Είχαμε συχνές επισκέψεις δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες που κάλυπταν αποκλειστικά τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Από την άλλη υπήρξε δημοσιογραφική κάλυψη, για ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος συγκεκριμένων χωρών.

Το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων, διαπιστώνεται και από την έκταση των επισκέψεων στην ιστοσελίδα της προεδρίας, κυρίως στις ειδησεογραφικές σελίδες.

Η Κύπρος μέσω της Προεδρίας έχει προσπαθήσει να κερδίσει στρατηγικούς εταίρους και να επιδιώξει νέες επενδύσεις;

Αυτό είναι κάτι που γίνεται και πρέπει να γίνεται καθημερινά. Η δημιουργία συμμαχιών, συμπλέξεων, στρατηγικών, φίλων και εταίρων είναι κάτι που «ζυμώνετε» μέσα στην καθημερινότητα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε παρόντες. Δηλαδή πρέπει να είμαστε εκεί την στιγμή που συζητούνται τα ζητήματα και να εκφράζουμε την άποψη μας. Λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας και για αυτό πρέπει να διατυπώνουμε την άποψη μας ευθαρσώς και τις θέσεις μας κατά τρόπο που να είναι και σοβαρές και να δημιουργούν εκτόπισμα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Κύπρο.

H Kύπρος, στις αρχές της ανάληψης της προεδρίας έθεσε πρωταρχικό στόχο της το «Προς μια Καλύτερη Ευρώπη». Τώρα που η προεδρία φτάνει στο τέλος της, πιστεύετε ότι ήταν μια προεδρία πετυχημένη και ότι κατάφερε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;

Αυτό που βλέπω, αυτό που πιστεύω και αυτό που βιώνω είναι ότι όντως το θέμα μιας Καλύτερης Ευρώπης είναι αντικείμενο συζήτησης. Και αν η επιτυχία μετριέται με το αν ένα θέμα τίθεται επί τάπητος και συζητείται, τότε, ναι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε.

Κ. Γεννάρη, η προεδρία τελειώνει. Για εσάς προσωπικά ποια ήταν η πιο δυνατή ανάμνηση; Τι έχετε κρατήσει από αυτούς τους έξι μήνες;

Θα μιλήσω ειλικρινά. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν όλα αυτά τα νέα παιδιά και ο ενθουσιασμός που προσέγγισαν το ζήτημα, η προσήλωση τους, η αφοσίωση τους και η αίσθηση αποστολής που είχαν. Το ότι δηλαδή έχουμε αυτή την αποστολή σε λογαριασμό της Κύπρου και πρέπει να τη φέρουμε εις πέρας όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό με έκανε πραγματικά να αισθανθώ ότι με τέτοια παιδιά η Κύπρος, ναι βεβαίως έχει μέλλον.

κ. Γεννάρη, σας ευχαριστούμε.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ