2012-12-23 17:44:02
Φωτογραφία για Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στο Πακιστάν
Το Πακιστάν κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους τη σημερινή μετά το θάνατο χθες ενός σημαίνοντος πολιτικού και πολέμιου των ανταρτών Ταλιμπάν σε επίθεση αυτοκτονίας Ο 69χρονος Μπασίρ Αχμαντ Μπιλούρ, υπουργός και δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης στην επαρχία Χαϊμπέρ Παχτούνχουα του βορειοδυτικού Πακιστάν, ήταν ο στόχος πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στην αγορά Χίσα Χουάνι στην πόλη Πεσάουαρ, την ώρα της συνεδρίασης του εθνικού κόμματος ANP στην οποία μετείχαν 100 μέλη, μεταξύ τους και υπουργοί. Υπέκυψε στα τραύματά λίγο αργότερα.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους ο Μπιλούρ και 17 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον αρχίατρο Αρσάντ Τζαβίντ του νοσοκομείου Lady Reading όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του Μπιλούρ.

Ο πρωθυπουργός Ράζα Περβέζ Ασράφ κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους για το μαρτύριο του Μπασίρ Αχμαντ Μπιλούρ, λέγοντας ότι «ήταν ένας γενναίος άνδρας που θυσίασε τη ζωή τους για τα πιστεύω του».


Ο Μπασίρ Μπιλούρ ήταν ο αδελφός του Γουλάμ Αχμσντ Μπιλούρ, το όνομα του οποίου απασχόλησε την επικαιρότητα το φθινόπωρο, όταν υποσχέθηκε ανταμοιβή 100.000 δολαρίων σε όποιον σκοτώσει τον σκηνοθέτη της ταινίας "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων". Αποσπάσματα της ταινίας προβλήθηκαν στο Ιντερνετ και προκάλεσαν οργή σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στο Πακιστάν.

Η Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (ΤΤΡ), οργάνωση ομπρέλα 12 ένοπλων οργανώσεων, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά του Μπιλούρ. «Θέλαμε να σκοτώσουμε τον Μπασίρ Μπιλούρ και όχι τον Γουλάμ Αχμεντ Μπιλούρ καθώς σε αυτόν δώσαμε συγχώρεση, μετά την προτροπή του για τη δολοφονία του σκηνοθέτη της προσβλητικής ταινίας για τον προφήτη Μωάμεθ» αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είπε ότι «ο θάνατος του Μπιλούρ είναι μια εθνική απώλεια. Θα τον θυμόμαστε ως έναν μάρτυρα που δεν δείλιασε ούτε στιγμή στον αγώνα κατά των ένοπλων ανταρτών».

Πολιτικοί και ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και ο ηγέτης του κόμματος PTI Ιμάρ Χαν επίσης καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό.

Η τοπική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Η κηδεία του Μπιλούρ θα γίνει αργότερα σήμερα στην πόλη Πεσάουαρ όπου ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα παραστούν, ενώ οι αρχές λαμβάνουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ