2012-12-23 18:30:11
Φωτογραφία για Πριν λίγες μέρες η RASS τους έδινε 9%, σήμερα τους δίνει...2,8%!!! Ο λόγος για τους ΑΝ.ΕΛ.!
Άκρως συζητήσιμα είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS που δημοσιεύει σήμερα ο "Τύπος της Κυριακής" με επίκεντρο κυρίως την κατάρρευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και που πάει αυτό το ποσοστό. Όσο και αν η εταιρεία "παραδοσιακά" παρουσιάζει δημοσκοπήσεις που είναι θετικές για τη ΝΔ, (αντίστοιχα υπάρχουν εταιρείες θετικά διακείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ) εν τούτοις εντυπωσιάζει αυτό το 2,8% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν η Marc μία ημέρα μόλις πριν ξεσπάσει η κρίση στους ΑΝΕΛ τους έδινε 9%!

Ενώ αντίστοιχα η ίδια η RASS έδινε τον Οκτώβριο τους ΑΝΕΛ στο 6,1%, πάντα χωρίς αναγωγή επί των αναποφάσιστων.

Και εδώ να πούμε ότι είναι πολύ βιαστική η ετυμηγορία ότι "αν γίνονταν σήερα εκλογές οι ΑΝΕΛ δεν θα έμπαιναν στην Βουλή, επειδή συγκεντρώνουν 2,8%" Και αυτο να είναι το ποσοστό τους στην πρόθεση ψήφους, εύκολα θα υπερέβαιναν το 3,5% στο τελικό αποτέλεσμα.


Αλλά είναι έτσι;

Ουδέποτε στην πρόσφατη πολιτική ιστορία ένα κόμμα κατέρρευσε τόσο εύκολα, κατά τους δημοσκόπους της RASS, όσο εμφανίζουν τώρα τους ΑΝΕΛ, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Και συμπτωματικά: Από το 3,4% που έχασαν οι ΑΝΕΛ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της RASS του Οκτωβρίου, το 2,7% πάει στη ΝΔ! Εκεί οφείλεται, κατά τη RΑSS, η αύξηση του ποσοστού της ΝΔ!

Η οποία ΝΔ, σε ένα εκλογικό σώμα που σαρώνεται από ανεργία, φτώχεια και -στην ιδανική περίπτωση - μεροκάματα Λιθουανίας, κάθετες αυξήσεις στα βασικά αγαθά επιβίωσης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και γενικά αντιμετωπίζει μια πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή την εκλογών του Ιουνίου, εμφανίζει δημοσκοπική ανάκαμψη κατά την RASS!

Έτσι λοιπόν οι φανατικά αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ, "εν μία νυκτί είδαν το φως το αληθινό" και στράφηκαν προς το βασικό κόμμα του Μνημονίου!

Και το υπόλοιπο 1,7% μέχρι το 3,4% που λέει η RASS ότι έχασαν οι ΑΝΕΛ που πήγε; Αγνοείται!

Για την Χρυσή Αυγή δεν το συζητάμε. Aποκλείεται ακόμα και από την πιο σοβαρή εταιρεία δημοσκοπήσεων να της δώσουν ποσοστό εκλογικής επιρροής (με αναγωγή των αναποφάσιστων) πάνω από 12%.

Βέβαια η δημοσκόπηση της RASS να την εμφανίζει απόλυτα σταθερή σε σχέση με τον Οκτώβριο (σταθερά πάνω από το 9% στην πρόθεση ψήφου, που σημαίνει περίπου 11-12% στην εκλογική επιρροή).

Όμως καμία δημοσκόπηση στις δύο τελευταίες εκλογές δεν προέβλεψε το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής γιατί απλώς οι ψηφοφόροι της κάλπης σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 30-40% δν λένε ότι θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα, εντασσόμενοι στην καταγορία των αναποφάσιστων.

Η ίδια δημοσκόπηση απλά καταγράφει την πτώση του ΠΑΣΟΚ (έχει τελειώσει το ΠΑΣΟΚ, οριστικά) και το ποσοστό του, κάπου 2,5% το παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε τα αποτελέσματα της νυν δημοσκόπησης της RASS που δημοσιεύθηκαν σήμερα και αυτής του Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της RΑSS, για τον «Τύπο της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με προβάδισμα 0,7% από τη Νέα Δημοκρατία και ποσοστό 25,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 24,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 5,7%. Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται η ΔΗΜΑΡ με 5% και έπεται το ΚΚΕ με 4,8%.

Στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων η RASS όπως προαναφέραμε δίνει το άκρως συζητήσιμο ποσοστό πρόθεσης ψήφου του 2,8%.

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4% και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,8% και 3,2% λευκό - άκυρο, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,7%.

Στην δημοσκόπηση του Οκτωβρίου της RASS, για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 23,8%, έναντι 22,7% της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 9,2% και πιο πίσω ΠΑΣΟΚ με 7,2%. Ακολουθούσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 6,1%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5,0% και το ΚΚΕ με 4,5%.

Στην δημοσκόπηση RASS η Δημιουργία Ξανά συγκεντρώνει 1,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 11,6%, η απάντηση «άλλο» στο 3,6% και το «λευκό-άκυρο» στο 3,1%.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ