2012-12-23 18:53:08
Φωτογραφία για Περιμένοντας την έκπληξη...
Οταν στις αρχές του 2010 περιγράφαμε το μνημόνιο υπό τον τίτλο «όλοι φτωχότεροι για να μην πτωχεύσουμε» οι περισσότεροι ήλπιζαν ότι τρία χρόνια μετά οι πληγές θα είχαν αρχίσει να επουλώνονται.

Φευ, οι πληγές στην οικονομία και στην κοινωνία είναι ακόμη βαθιές, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο και 1,5 εκατομμύριο ανέργους να περιμένουν καλύτερες ημέρες.  

Οπως γράφει ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ στο τελευταίο βιβλίο του για τη μεγάλη ύφεση και «το τίμημα της ανισότητας» οι συνέπειες της κρίσης στις ΗΠΑ ήταν πιο περιορισμένες για τους πλουσίους (παρά τις μεγάλες ζημιές από επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές) και για τους καλά πληροφορημένους.

Πλούσιοι δεν είμαστε. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτερα πληροφορημένοι, καθώς η γνώση σε αυτή την πρωτόγνωρη για την ελληνική οικονομία περίοδο αποτελεί πολύτιμο αγαθό.   

Τι λένε λοιπόν τα βιβλία:


- Ολες οι χώρες που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επιστρέψουν στις αγορές. Μάλιστα όσες οδηγήθηκαν και σε δεύτερη αναδιάρθρωση χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους.

- Η πιο βαθιά ύφεση εκδηλώνεται τη χρονιά της αναδιάρθρωσης και την αμέσως επόμενη.

Σε αυτές τις υποθέσεις στηρίζεται και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το τελευταίο μνημόνιο, που συμφώνησαν με την κυβέρνηση οι δανειστές μας.

Οι ίδιοι γνωρίζουν, επίσης, ότι:

- Σε καμία χώρα, ποτέ, δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα σταθεροποίησης χωρίς να συνοδευθεί από υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

- Στην Ελλάδα η έκρηξη της ανεργίας από το 2010 μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μεγάλο κραχ του 1929.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «πείραμα». Είναι  άθλος που η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ευρωζώνη (κάτι που επισφράγισε η τελευταία απόφαση του Eurogroup) και είναι θαύμα που τα νοικοκυριά αντέχουν αυτή την οικονομική πραγματικότητα.

Επίσης είναι βέβαιον ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το βάθος της ύφεσης και την αντίδραση τους πρώτους μήνες του νέου έτους, καθώς όλα πλέον εξαρτώνται από την ταχύτητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, τον βαθμό συναίνεσης στην υλοποίηση των αλλαγών στην οικονομία και τα χρήματα που θα διατεθούν από τα κοινοτικά ταμεία για την ανάκαμψη.

Αυτό που ευχόμαστε είναι οι εξελίξεις να διαψεύσουν τις οικονομικές γραφές και η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη [email protected]              
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ