2012-12-23 20:34:15
Φωτογραφία για Το ασφαλιστικό, τα μαθηματικά και ο ανθρώπινος παράγοντας...
Του Λγού (ΕΜ) Ι. Τσιώλη

 

Αγαπητοί Αναγνώστες,

ορμώμενος από το άρθρο του φίλου και συναδέρφου Βασίλη Γκαβαρδίνα, ο οποίος αναρωτιέται αν οι αποφασίζοντες περί του μισθολογίου και του ασφαλιστικού, αγαπάνε τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας (διαβάστε το πατώντας εδώ), θέτω επιπλέον μια απορία : είναι τα μαθηματικά μία απόκρυφη επιστήμη;

Θα αναρωτιέστε ίσως, πως και γιατί μπλέκω την επιστήμη των μαθηματικών σε θέματα οικονομικά και (κυρίως) νομικά. Θα παρακαλέσω, να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου μου και να κάνετε μαζί μου τις πράξεις που κάνω. Είναι απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις, οπότε θεωρώ ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη ενασχόληση με την επιστήμη των μαθηματικών, πέραν αυτής που είχαμε όλοι μας στις τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Διαβάζουμε στον Ν.3865/2010 (Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις), να γράφει για την ήπια κλιμάκωση του χρόνου παραμονής στην πραγματική υπηρεσία. Ιδιαίτερα για τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των στρατιωτικών στην υπηρεσία, ορίζει τα παρακάτω:


"Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου διατάξεις, συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι (1 ½) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012 η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τρία (3) επιπλέον έτη. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2013, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τεσσεράμισι (4 ½) επιπλέον έτη και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2014, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά έξι (6) επιπλέον έτη. ...... Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας,............"

 Ας τα γράψω τώρα, όπως θα τα γράφαμε στην επιστήμη των μαθηματικών :

"Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος" = 25 έτη

"Ελάχιστα έτη παραμονής σε υπηρεσία" = ("Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος" + "μεταβλητή έτους")

Όπου "μεταβλητή έτους" : "για 2011"=1,5 έτη , "για 2012"=3 έτη, "για 2013"=4,5 έτη, "για 2014"=6 έτη

Άρα, πότε και ποίοι συνταξιοδοτούνται;

ΛΥΣΗ:

Το 2011 συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι εισήλθαν στο στράτευμα το έτος 2011-25=1986, αυτοί πρέπει να μείνουν σε υπηρεσία για 25+1,5 = 26,5 έτη (ως το 2013).

Το 2012 συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι εισήλθαν στο στράτευμα το έτος 2012-25=1987, αυτοί πρέπει να μείνουν σε υπηρεσία για 25+3 = 28 έτη (ως το 2015). 

Το 2013 συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι εισήλθαν στο στράτευμα το έτος 2013-25=1988, αυτοί πρέπει να μείνουν σε υπηρεσία για 25+4,5 = 29,5 έτη (ως το 2018). 

Το 2014 συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι εισήλθαν στο στράτευμα το έτος 2014-25=1989, αυτοί πρέπει να μείνουν σε υπηρεσία για 25+6 = 31 έτη (ως το 2020). 

Όσοι εισήλθαν από το έτος 1990  και έπειτα, πρέπει να συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 χρόνια υπηρεσίας. Ειδικά όσοι εισήλθαν έως και την 31/12/1995 μπορούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρου 59 του π.δ. 169/2007, εισφορές ώστε να προσαυξηθεί η συντάξιμη υπηρεσία κατά τρία έτη (εξαγορά 3 ετών), άρα μπορούν να φύγουν με την συμπλήρωση 37 ετών εάν και εφόσον πληρώσουν.

Πάμε τώρα στο κρυμμένο νόημα. 

Με το εισόδημα να πέφτει διαρκώς, οι στρατιωτικοί υποχρεούνται είτε μπορούν να επιβιώσουν με το νέο εισόδημα είτε όχι να μείνουν σε υπηρεσία, καθώς εάν αποχωρήσουν για αναζήτηση άλλης εργασίας, θα απολέσουν πλήρως την όποια ελπίδα να συνταξιοδοτηθούν. Οι κρατήσεις που γίνονται για "την επαγγελματική αποκατάσταση τέκνων" και για τα μετοχικά ταμεία δεν θα αποδοθούν ποτέ.

Με την εφαρμογή της ποινής της αργίας για κάθε ενδεχόμενο πειθαρχικό παράπτωμα, το ψαλιδισμένο εισόδημα μειούται εις έτει περισσότερο.

Το κέρδος για το δημόσιο ταμείο είναι τεράστιο, καθώς :

- Όσοι θεωρούνται "παλαιοί ασφαλισμένοι" κατά πάσα πιθανότητα θα αιτηθούν αποστρατεία με τα ελάχιστα υποχρεωτικά έτη, μειούμενης της δικαιούμενης σύνταξης και της εφάπαξ αποζημιώσεως. Επιπλέον, μη προαγώμενοι, κληροδοτούν στα παιδιά τους μικρότερο ποσό ΒΟΕΑ, από αυτό που θα δικαιούντο εάν παρέμεναν και προήγοντο λόγο παρέλευσης του μέγιστου χρόνου παραμονής στον ίδιο βαθμό.

- Όσοι έχουν εισέλθει μεταξύ των ετών 1990 και 1995, είναι απίθανο από το έτος 2027 κι έπειτα να έχουν την δυνατότητα πληρωμής των εισφορών, άρα θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε υπηρεσία 40 έτη (ή έως 60 ετών). Εφόσον πληρώσουν τις εισφορές, θα είναι αδύνατον να αποσβέσουν, καθώς θα λάβουν μειωμένη σύνταξη.

- Όσοι, παρανόμως, προσπαθήσουν να ασκήσουν δεύτερη εργασία, για να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες, θα τεθούν σε αργία ή θα αποταχθούν.

- Όσοι διαμαρτύρονται θα απειλούνται με πρόσκαιρη αργία.

Ας δούμε τώρα και την υπόθεση "άνθρωπος".

Σκέφτομαι την εξής εικόνα : Ένας Λοχαγός, 59 ετών, διατάζει έναν Ανθυπασπιστή 52 ετών, να προετοιμάσει την Διμοιρία του (αποτελούμενη από 10 υπαξιωματικούς, 35 έως 50 ετών και 5 κληρωτούς οπλίτες, 19 έως 20 ετών), για να εξεταστεί από τον Διοικητή Ταξιαρχίας σε Επιθεώρηση στο αντικείμενο της Σωματικής Αγωγής.

Ειλικρινά, θα ήθελα ένας άνθρωπος πιο έξυπνος από εμένα να μου εξηγήσει, πώς είναι εφικτό να τρέξει ο 52χρονος Ανθυπασπιστής δίπλα από την Διμοιρία του. Πως θα εκτελέσει τις ασκήσεις, αποτελώντας μάλιστα και παράδειγμα προς μίμηση.

Φυσικά, οι κληρωτοί θα είναι απογοητευμένοι από τους γέρους υπαξιωματικούς. Θα είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν με τον Λοχαγό που θα έχει την ηλικία του παππού τους. Πολύ εύκολα ο υπέργηρος στρατός (προασπίζοντας ένα υπέργηρο έθνος, λόγω δημογραφικής συρρίκνωσης), θα είναι αντικείμενο περιφρόνησης και αιτία γέλιου για συμμάχους και επίδοξους εχθρούς.

Είναι αυτή η εικόνα που επιθυμούμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας;

Οι κύριοι και οι κυρίες, που κλήθηκαν να εξετάσουν και να ψηφίσουν αυτό το σχέδιο νόμου, δεν είχαν μυηθεί στην επιστήμη των Μαθηματικών;

Δεν είχαν την δυνατότητα να φανταστούν ότι μετά την εθελοντική αποστρατεία των "παλιών ασφαλισμένων", θα μείνει ένα προδομένο σύνολο ανθρώπων που είτε θα γεράσει εν υπηρεσία, είτε θα διωχθεί για ασήμαντες αφορμές, μόνο και μόνο για να μειωθεί η "δημόσια δαπάνη";

Δεν κατάλαβαν τι νομοθετούσαν Ή μήπως ξέρανε και καταλαβαίνανε πολύ καλά;

Φίλοι και συνάδερφοι. Τελούμε υπό εξόντωση. Αργή και βασανιστική. Μαζί με το σύνολο του Έθνους των Ελλήνων, έχουμε καταδικαστεί από αόρατους δικαστές να "σβήσουμε" αργά και σιωπηλά.

Ειλικρινά οι Έλληνες, στην υπερτρισχιλιετή ιστορία τους, πολλές φορές, πλησίασαν τον αφανισμό, ουδέποτε όμως έμειναν σιωπηλοί, ουδέποτε αρνήθηκαν να παλέψουν, ουδέποτε φοβήθηκαν και ουδέποτε θα το πράξουν

Μπορούν να μας ζητάνε θυσίες στο βωμό της Πατρίδας και της Ελευθερίας, κανείς όμως δεν θα μας πείσει να κάνουμε θυσίες (και δη ανθρωποθυσίες) στον βωμό των διεθνών τραπεζών και της τρομολαγνίας. 

Όπλα μας : ο Νόμος και το Δίκαιο.

Θέατρο μάχης : Οι αίθουσες των Δικαστηρίων και τα τραπέζια των συζητήσεων.

Σύμμαχοί μας: όσοι νιώθουν το ίδιο με εμάς. Ασχέτως επαγγέλματος και προέλευσης.

Όσοι θέλετε να συνταχθείτε, είμαστε εδώ και θα σας περιμένουμε. Όσοι φοβούνται, τους αφιερώνω τους στίχους του ποιητή :

"Όσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται

ζυγόν δουλείας ας έχοσιν

θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία".
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ