2012-03-26 13:24:06
Φωτογραφία για Ο εφιάλτης της μπουγάδας
Η μπουγάδα είναι πραγματικός εφιάλτης για όλα τα σπίτια. Σε κανέναν δεν αρέσει το πλύσιμο, το άπλωμα και το σιδέρωμα των ρούχων. Μπορεί όμως να γίνει η δουλειά ευκολότερη; Ας δούμε μερικά έξυπνα «μυστικά»... 1. Μην αφήνετε τα ρούχα να γίνονται βουνό

Ο καλύτερος τρόπος να μη φτάσει η στοίβα με τα άπλυτα και τα ασιδέρωτα να αποκτήσει δυσθεώρητο ύψος είναι να βάλετε πρόγραμμα στο πλύσιμο και το σιδέρωμα.

Ημερίσιο πρόγραμμα. Συγκεντρώστε όλα τα άπλυτα ρούχα το πρωί. Αν η οικογένειά σας είναι πολυμελής μπορείτε να αφιερώσετε μία ημέρα για κάθε μέλος της οικογένειας. Βάλτε το πλυντήριο το πρωί, απλώστε τα ρούχα το μεσημέρι και μαζέψτε τα το βράδυ.

Πρόγραμμα δύο ημερών. Αν οι απαιτήσεις σε μπουγάδα δεν είναι τόσες πολλές ώστε να χρειάζεται να πλένετε κάθε μερα, κάντε το ίδιο με παραπάνω αλλά κάθε δύο ημέρες.

Πρόγραμμα Σαββατοκύριακου. Η μπουγάδα κάθε σαββατοκύριακο είναι αυτή που βολεύει και καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων οικογενειών. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι λίγο πιο χαλαρό από το πρόγραμμα της ημέρας, ωστόσο τηρείστε ευλαβικά τον κανόνα που λέει ότι μέσα στο σαββατοκύριακο όλα τα ρούχα πρέπει να έχουν πλυθεί, απλωθεί, σιδερωθεί και τακτοποιηθεί, ώστε να μην μένουν για το επόμενο.


2. Τακτοποιήστε τα άπλυτα

Για να γλιτώσετε χρόνο όταν έρθει η ώρα να βάλετε πλυντήριο κάντε λίγη προεργασία από πριν:

- Μάθετε στα παιδιά και απαιτήστε τα βρώμικα ρούχα τους να είναι γυρισμένα από την καλή ώστε να μην χρειάζεται να τα γυρίζετε εσείς πριν το πλύσιμο.

- Κρατήστε δύο ή τρεις χώρους για να βάζετε τα άπλυτα ανά είδος (λευκά, χρωματιστά, σκούρα κτλ). Ζητήστε από όλα τα μέλη της οικογένειας να βάζουν τα άπλυτά τους στον κατάληλο χώρο. Στο εμπόριο υπάρουν ειδικοί κάδοι με χωρίσματα αλλά μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά έχοντας 2-3 μικρά καλάθια απλύτων.

3. Στο καθαριστήριο

Αφιερώστε μια ημέρα ανά μία-δύο εβδομάδες για να ασχοληθείτε με τα ρούχα που χρειάζονται καθαριστήριο. Συγκεντρώστε σακάκια, καλύμματα και ό,τι άλλο οι οδηγίες πλυσίματος λένε «μόνο στεγνό καθάρισμα» και επισκεφθείτε ένα καλό καθαριστήριο που να το εμπιστεύεστε.

4. Βάλτε τα παιδιά στο «παιχνίδι»

Η μπουγάδα είναι από τις οικιακές δουλειές που είναι ιδανικές για να διδάξουν υπευθυνότητα στα παιδιά. Επιπλέον είναι μια σχετικά εύκολη δουλειά που μπορούν να την φέρουν σε πέρας από μικρή ηλικία. Αναθέστε τους να μαζέψουν τα ρούχα από την απλώστρα, να ενώσουν τις κάλτσες σε ζευγάρια, να ξεχωρίσουν τα σιδερωμένα ρούχα ανά μέλος της οικογένειας ώστε να τα βάλετε στη συνέχεια στις αντίστοιχες ντουλάπες. Είναι διασκεδαστικό για αυτά και θα αφαιρέσει αρκετό χρόνο δουλειάς από εσάς.
femail.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ