2013-01-04 21:48:16
Φωτογραφία για Ιατρικός Σύλλογος για το νέφος αιθαλομίχλης, : Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας
«Η υγεία των πολιτών δε μπορεί να διακυβεύεται από την οικονομική κρίση. Η ολιγωρία θα κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης, θεωρώντας πρωταρχικής σημασίας μέτρο την επιδοματική πολιτική του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προκειμένου να περιοριστεί το τοξικό αυτό φαινόμενο καύση των βιοανθράκων.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής για να βρεθεί λύση. Η επαγρύπνηση μπορεί να αποβεί σωτήρια - η ολιγωρία θα αποβεί μοιραία: Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας. Ας μην προκαλέσουμε κι άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί το κόστος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των νοσούντων από τις βλάβες της αιθαλομίχλης είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιδότηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.


Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Παναγιώτη Ευσταθίου τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και παράλληλα τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την αιθαλομίχλη πυροδοτεί και πολιτικές αντιδράσεις, με τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ζητεί την άμεση επιστροφή της διαφοράς φόρου σε όλους τους καταναλωτές. «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το σύστημα δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε... Λύση υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει την αρχική πρότασή του να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης» σημειώνει η Φώφη Γεννηματά.

Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ανθυγιεινών αποτελεσμάτων της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου ζητεί και η ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει: "Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου...Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας".

Η γ.γ. του υπ. Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο μιας πιο προσιτής τιμής και τη διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών απαντούν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η πορεία των εσόδων δεν είναι τόσο κακή ώστε να επιβάλει σκέψεις για αλλαγές.

Την ίδια ώρα, με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ντόρα Μπακογιάννη ζητεί ενημέρωση για την πορεία των εσόδων από τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κάνει λόγο για κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. "Η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία" σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ.

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν Ανεξάρτητοι Έλληνες που κατέθεσαν σήμερα τροπολογία προκειμένου -όπως επισημαίνουν- "να μην παγώσει ο λαός μας τον χειμώνα και για την προστασία της δημόσιας υγείας", αλλά και η Χρυσή Αυγή που σημειώνει σε ανακοίνωσή της: "Στέρησαν μισό δισ. από τα κρατικά ταμεία, μόλυναν την ατμόσφαιρα και πάγωσαν τη χώρα. Άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,80 € το λίτρο".

Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "η λύση είναι να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης".
Εθνος
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ