2013-01-16 09:07:56
Φωτογραφία για Φως στο βάθος...
Η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει περάσει αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιόπτητα την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», το παγκόσμιο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,3% το 2012, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2013 θα παραμείνει κυρίως στο 2,4%. Σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1% το 2014 και στο 3,3% το 2015, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η μεταβλητότητα και η αργή ανάπτυξη σε χώρες με υψηλό εισόδημα, συμβάλουν στην αδύναμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνει σταθερή, αλλά με 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Η ανάπτυξη μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπεται ότι βρίσκεται στο 5,5% το 2013 και στις χώρες με υψηλό εισόδημα στο 1,3 τ%. Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο 5,7 και 5,8% το 2014 και 2015 αντίστοιχα στις αναπτυσσόμενες χώρες και 2 και 2,3 τοις εκατό στις χώρες υψηλού εισοδήματος.


Σύμφωνα με την έκθεση, στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μέσα στο 2014. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1 τοις εκατό το 2013, πριν φτάσει το 0,9% το 2014 και το 1,4%το 2015.

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε 3,5%το 2012. Π¨αντως μέσα στο 2013 αναμένεται να επιταχυνθεί και να φθάσει το 6 τοις εκατό το 2014 και το 7 τοις εκατό το 2015.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Αυτοί περιλαμβάνουν στασιμότητα της προόδου, όσον αφορά την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, το χρέος και τα φορολογικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, την πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης των επενδύσεων στην Κίνα αλλά και μια διατάραξη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

***

Οι εισροές κεφαλαίων, σε όλες οι κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου, όπως στα ομόλογα υψηλού κινδύνου, στο χρέος και στις μετοχές αναδυόμενων αγορών αλλά και στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών που ξεπέρασαν το πρώτο διάστημα του έτους σύμφωνα με στοιχεία της Deutshe Bank τα 23 δισ. δολ., συνέτειναν στην καλή εικόνα των μετοχών.

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχώρησαν εξάλλου από τις αρχές του 2013 σε τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνες αξίες (risky assets), με τους αναλυτές να διατηρούν τη θετική τους άποψη για τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο, με τους διαχειριστές να προβλέπουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας «μεγάλης μεταστροφής» από τα ομόλογα προς τους μετοχικούς τίτλους.

Η εικόνα των μετοχών λένε οι αναλυτές θα μπορούσε να παραμείνει ανοδική, υποστηριζόμενη και από τη συνέχιση της πολιτικής παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες. Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων θα ωθήσουν τους επενδυτές τόσο κατά μήκος της καμπύλης πιστωτικού κινδύνου όσο και σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια, η αθρόα παροχή ρευστότητας και ιδιαίτερα η καινοτόμος πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν σε άνοδο 14% των μετοχών παγκοσμίως, το 2012, ενώ αν και οι αγορές παραμένουν ασταθείς και οι ανισορροπίες καθιστούν τις οικονομίες ευαίσθητες σε κραδασμούς, οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι το 2013 οι μετοχές θα υπεραποδώσουν έναντι των ομολόγων σημειώνοντας διψήφια κέρδη. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων η αναζήτηση εξάλλου για μια ουσιαστική απόδοση παραμένει σημαντική.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που σημειώνουν πως οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν σχετικά χαμηλές για τον απλό λόγο ότι οι υπερχρεωμένες οικονομίες στον δυτικό κόσμο δεν είναι έτοιμες ακόμα να αντιμετωπίσουν υψηλά επιτόκια.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν λένε ότι το τρέχον μέγεθος του συνολικού χρέους (κρατικού, εταιρικού, νοικοκυριών και χρηματοπιστωτικού) στον ανεπτυγμένο κόσμο αντιστοιχεί περίπου στο 350% του ΑΕΠ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 250% και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τα επιτόκια υπερέβαιναν το 10%, ήταν μόλις 150%. Αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά τώρα, τα τρέχοντα επίπεδα χρέους θα γίνονταν σταδιακά δυσβάσταχτα και η αύξηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά «αυτοκαταστροφική». Έτσι, λένε οι αναλυτές, ακόμα κι αν μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με σαφώς υψηλότερες αποδόσεις κάπου στο μέλλον, αυτό λένε πιθανότατα δεν θα είναι το 2013 ή ακόμη και το 2014. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ