2013-01-19 17:46:03
Φωτογραφία για Ο πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινίασε το φράγμα Σολέας
Με τον ορθό προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων υποδομής η ύδρευση έχει πλέον απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τέλεση των εγκαινίων του φράγματος Σολέας. Πρόσθεσε ότι... αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των πόρων με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα.

«Ιδιαίτερα με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τις μονάδες αφαλάτωσης. Η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός είναι εξασφαλισμένοι τομείς κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βιώσουμε τις τραυματικές εμπειρίες των περικοπών νερού ή τον κίνδυνο να διψάσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού και ότι οι ολοένα αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο, μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής αλλά και στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Είπε επίσης ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο νερό με σύνεση, αλλά και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης από νεαρή ηλικία.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση επιτακτική ανάγκη και ότι από το 2008, όταν διαπίστωσε ότι η Κύπρος είχε μείνει χωρίς νερό, προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να μεταφέρει νερό από την Ελλάδα ώστε να μη διψάσει ο κόσμος, σε μια επιχείρηση που στοίχησε €60 εκ.

«Ακολούθησε λεπτομερής σχεδιασμός για την απεξάρτηση των υδατικών μας αναγκών από τις καιρικές συνθήκες και για τη αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής, έχει προωθηθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αυστηρά εφαρμοζόμενη νομοθεσία για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού», είπε.

Είπε επίσης ότι η αειφόρος ανάπτυξη των υδατικών πόρων υλοποιείται στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω συνετής και ορθολογικής χρησιμοποίησης των πόρων αυτών, με βάση τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.

Αναφέρθηκε και στις αυξημένες ανάγκες για νερό στο γεωργικό τομέα, αλλά και στην ανάγκη προφύλαξης και διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας που απαιτεί ορθολογική διαχείριση του νερού.

Σημειώνοντας ότι με βάση τα δεδομένα αυτά, ότι το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα αλλά ολοκληρωμένα, είπε ότι η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης Υδάτων, που είχε τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, αποτέλεσε ένα μεγάλο άλμα στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υδατικού δυναμικού το οποίο συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση πολλών και σύνθετων προβλημάτων συνυφασμένων με τη χρήση του νερού.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του φράγματος Σολέας, είπε ότι αυτή θα συμβάλει στη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για άρδευση της ευρύτερης περιοχής Σολέας.

«Με το έργο εκπληρώνεται μια υπόσχεση που δώσαμε πριν από 5 χρόνια στους κατοίκους της Κοιλάδας Σολέας ότι θα φτιάχναμε ως Κυβέρνηση ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η δημιουργία του φράγματος στη Σολιά υπήρξε ανάγκη και επιδίωξη των κατοίκων για πενήντα σχεδόν χρόνια. Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε αυτό που απετέλεσε όνειρο απατηλό για 50 χρόνια για τη Σολιά και τους Σολιάτες», είπε.

Πρόσθεσε ότι το έργο που εγκαινιάζεται έχει τη δική του σημασία και το δικό του ρόλο στην αειφόρο χρήση του νερού. Η λειτουργία του, είπε, θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Σολιάς, τόσο σε σχέση με την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της αρδευόμενης κοιλάδας Σολέας όσο και για την προστασία του οικολογικού περιβάλλοντος.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ