2012-03-28 01:16:18
Φωτογραφία για Το σχέδιο νόμου (Καψή) και οι καταγγελίες (Παπαδημούλη) για την ΕΡΤ
Γράφει ο… Press@κιας (κατά κόσμον Νίκος Μποζιονέλος)* 

Η στήλη έγραψε από χθες ότι υπάρχει στα σκαριά σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής  Στόχος του σχεδίου είναι η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και η απεμπλοκή της από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης.Στόχος είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος από τώρα και να διευκολυνθεί η επόμενη κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις σημείωσε ο υπουργός. «Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά είναι σαφής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, που είναι όσο γίνεται να προετοιμάσει περισσότερο το έργο της» είπε, αναφερόμενος στο ότι το σχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση από την επόμενη Βουλή.

Σημαντικότερη καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι η σύσταση ενός νέου οργάνου του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει 9ετή θητεία και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι και η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είναι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.


Το Εποπτικό Συμβούλιο θα καταστρώνει 10ετές στρατηγικό σχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα συντάσσει ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο.Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από ειδικό, ανεξάρτητο φορέα επιλογής που θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα καταρτίζει λίστα με τους 10 υποψήφιους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός θα διορίζει επτά από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θα αποτελούν αναπληρωματικά μέλη.Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής δεοντολογίας, υπεύθυνη για την εξέταση θεμάτων δεοντολογίας.

Προβλέπεται ακόμα η θέσπιση μεσολαβητή της ΕΡΤ, αρμόδιου για την εξέταση και διαχείριση καταγγελιών και παραπόνων από το κοινό.Όπως σημείωσε ο κ. Καψής το σχέδιο νόμου έχει αποσταλεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να τεθεί σε διακομματική διαβούλευση.

 Ερώτηση στη Βουλή για το κόστος εσωτερικών παραγωγών 

Στη Βουλή φέρνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με ερώτησή του, στοιχεία που αποκαλύπτουν υπέρογκα κόστη σε εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ εμφανίζονται να «αναπτύσσουν» κόστη και να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ από 600 έως 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο, παρ’ ότι αυτό αντιβαίνει στην ιδιότητα των «εσωτερικών» παραγωγών, δηλαδή παραγωγών που καλύπτονται από τις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ (στούντιο, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ.) και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μόνιμους ή συμβασιούχους.

Χαρακτηριστικό είναι, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ότι επτά μόνο «εσωτερικές» παραγωγές κοστίζουν στην ΕΡΤ πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ υπάρχει εβδομαδιαία «εσωτερική» παραγωγή σε στούντιο της ΕΡΤ, με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, που κοστίζει από 9.700 ευρώ τον μήνα ως και 17.300 ευρώ τον μήνα.Μάλιστα, σύμφωνα με το βουλευτή, ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται αυτές οι δαπάνες δεν αποτυπώνεται πουθενά. Στο δημοσίευμα που επικαλείται αναφέρεται ότι στη «Διαύγεια» εμφανίζεται το συνολικό κόστος της κάθε εσωτερικής παραγωγής, όχι όμως και το αναλυτικό κοστολόγιο με βάση συγκεκριμένα παραστατικά, ώστε να γίνεται εμφανές σε τι είδους δραστηριότητες διοχετεύονται τα χρήματα.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την κυβέρνηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω της αύξησης του κόστους των παραγωγών της ΕΡΤ. Επίσης ρωτά, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ για το 2012, για πόσες από αυτές υπάρχει επιπλέον κόστος, πώς επιμερίζεται και πώς δικαιολογεί το ΔΣ της ΕΡΤ που εγκρίνει τα κονδύλια των δαπανών την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα χωρίς παραστατικά για κάποιες εκπομπές.
*στο soccerplus planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελευθεριά στην Πατρίδα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελευθεριά στην Πατρίδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ