2013-02-04 06:40:03
Φωτογραφία για Αρνητικό πρόσημο για την οικονομία των ΗΠΑ
Το αμερικανικό κοινό (ή τουλάχιστον όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις) έλαβαν μάλλον μια... αναπάντεχη είδηση την Τετάρτη το πρωί: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ναι, σωστά διαβάσατε - όχι η αργή ανάπτυξη που έχουμε ήδη συνηθίσει μετά το τέλος της ύφεσης 2008-2009, αλλά μια κανονικότατη συρρίκνωση του 0.1%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δεξιά πολιτικά πηγαδάκια είχαν την τιμητική τους - μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς; - η «Οικονομία Ομπάμα» έχει χάσει το στοίχημα φέρεται να δηλώνουν. χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία ως απόδειξη της αποτυχίας του. Στη Wall Street, ωστόσο, οι αγορές έχουν μάλλον αγνοήσει το γεγονός με τον Dow κάτω μόλις κατά 0,07% στις πρωινές συναλλαγές. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Με λίγα λόγια, αν ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στην έκθεση, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όσο μας δείχνουν οι αριθμοί
. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που οδήγησαν στη συστολή ήταν μια μεγάλη μείωση στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες, όπως εξηγεί η Washington Post, πιθανότατα σχετίζεται την προετοιμασία του Υπουργείου Άμυνας για μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του (επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά έχουν αναβληθεί για δυο μήνες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δημοσιονομικό γκρεμό). Αυτό επίσης μας δίνει και ένα μάθημα τις επιπτώσεις των περικοπών των κρατικών δαπανών για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ. Ο άλλος κύριος παράγοντας που οδήγησε στην συρρίκνωση ήταν μια μείωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι πιθανό απλά να σημαίνουν ότι οι εταιρίες απομακρύνουν στοκ που συσσώρευαν κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Άλλα στοιχεία, εν τω μεταξύ, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών, μη-οικιστικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ένας φανταχτερός όρος που περιγράφει τα μη οικιστικά κτίρια ή τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων), και οικιστικών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου (οικιστικά κτίρια σπίτι) ήταν ισχυρά. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται σχετικά καλά για την οικονομία, και σιγά-σιγά αυξάνονται οι δαπάνες τους με έναν τρόπο που είναι ενδεικτικός μιας αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είναι ακριβώς αυτό - απλά εκτιμήσεις, και μπορούν συχνά να είναι λανθασμένες, ειδικά αν άλλοι δείκτες της οικονομίας δεν επικυρώνουν τις αξιώσεις του υπουργείου. Ως οικονομολόγος και Brookings Institute Senior Fellow ο Justin Wolfers σημείωσε:

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα στη σημερινή έκθεση για το ΑΕΠ που να αλλάζει την άποψή μου: Η οικονομία των ΗΠΑ είναι εντάξει - ίσως και πολύ καλά - αλλά σίγουρα δεν ήταν τέλεια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Ενώ ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης σήμερα το πρωί είναι αξιοσημείωτος, ας καταλάβουμε όλοι ότι αφορά το τελευταίο τρίμηνο, είναι μια πρώιμη εικασία, και διαψεύδεται από τα περισσότερα υπόλοια στοιχεία που δείχνουν μια οικονομία που εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αν και ίσως όχι αρκετά γρήγορα.

Ο Wolfers έληξε με μια σαρκαστική ερώτηση: «Πότε είναι η τελευταία φορά που η πρώτη σοβαρή υπόδειξη επερχόμεων οικονομικών δεινών ήρθε από την πρόωρη έκθεση για τα στοιχεία του ΑΕΠ; Η απάντηση: Ποτέ.» Με άλλα λόγια, οι εκθέσεις ΑΕΠ μπορούν να μας βοηθήσουν τι πήγε στραβά με μια οικονομία αναζητώντας στοιχεία στο παρελθόν αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν μια ύφεση. Αν ήμασταν σε ύφεση, θα το ξέραμε, και όχι λόγω μιας κυβερνητικής έκθεσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει με την οικονομία. Η ανάπτυξη παραμένει πολύ αργή για να βγάλει τις ΗΠΑ από την βαθιά τρύπα στον τομέα της απασχόλησης, ή να αναπτύξει την πλήρη παραγωγική ικανότητα της οικονομίας μας. Ακόμη και χωρίς την τροχοπέδη για την ανάπτυξη που οι περικοπές των κρατικών δαπανών έχουν βάλει την οικονομία, οι ΗΠΑ είναι ακόμα πολύ μακριά από τη συνεχή πορεία αύξησης του 4% του ΑΕΠ έτσι ώστε η αμερικανική οικονομία να μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από το τέλμα της.

Με άλλα λόγια, εάν σκοπεύετε να κατηγορήσετε έναν πολιτικό σχήμα ή κόμμα για την οικονομία των ΗΠΑ, μπορείτε να το κάνετε. Η οικονομία δεν είναι στα καλύτερα της. Αλλά τουλάχιστον δεν οδηγείται στην ύφεση στο άμεσο μέλλον.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ