2013-02-04 08:55:54
Φωτογραφία για Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Πολιτική σε τρεις άξονες με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης

Τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η προώθηση επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων και η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπως τονίζει με δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική».

Ο υπουργός Οικονομικών, αντιπαρερχόμενος τις επιθέσεις που δέχεται, στέλνει το μήνυμα, πως προτεραιότητα έχει η εφαρμογή της πολιτικής που έχουν εγκρίνει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και αποτυπώνεται στο νέο μνημόνιο.

«Εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου. Έχω μπροστά μου την επίσκεψη της τρόικας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσουμε και πρέπει να υπενθυμίσω ότι μπορεί να έχουμε λάβει δύο δόσεις, από τη δανειακή σύμβαση, αλλά οι επόμενες δεν είναι δεδομένες. Επίσης στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις και η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Στουρνάρας.


Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειας χρόνου, δεδομένου ότι σε ένα εικοσαήμερο καταφτάνει ξανά η ηγεσία της τρόικας για έλεγχο των πεπραγμένων, προκειμένου να συναινέσει για την εκταμίευση των δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς επίσης και να ελεγχθεί ο προγραμματισμός συνολικά της κυβέρνησης. Ο έλεγχος δεν αφορά μόνο στο ΥΠΟΙΚ, αλλά το σύνολο των υπουργείων, καθώς εκκρεμούν ακόμα «καυτά» ζητήματα που θα χρειαστεί να χειριστεί η κυβέρνησης, όπως είναι οι απολύσεις από το δημόσιο τομέα και οι περαιτέρω μειώσεις των δαπανών υγείας.

Το κυριότερο πρόβλημα στις επαφές με την τρόικα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών, είναι η αποτροπή λήψης νέων μέτρων. Οπως αναφέρει το μνημόνιο, αν σημειωθούν αστοχίες, θα διορθώνονται αυτόματα με την επιβολή μέτρων περιορισμού των δαπανών ή αύξησης των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα εγγράφεται στο μνημόνιο όπως και η απόδοσή του, που ορίστηκε σε 3 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που ακυρωθεί το μέτρο, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ίσου ύψους, ή αν εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες, το φορολογικό βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερων ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση θα πρέπει να είναι 3 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις 

Ο υπουργός Οικονομικών ρίχνει μεγάλο βάρος στις αποκρατικοποιήσεις και επιδιώκει μέχρι την επίσκεψη της τρόικας να έχει κάτι σημαντικό να παρουσιάσει, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχει υστέρηση, κυρίως λόγω του αρνητικού κλίματος και της αβεβαιότητας των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 είναι εφικτή η ολοκλήρωση τεσσάρων εγχειρημάτων, μετά την παραχώρηση της χρήσης της έκτασης στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του Μαρτίου μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ, καθώς και του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο. Ακόμη έως το τέλος Ιουνίου στον προγραμματισμό εντάσσονται άλλες 11 αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες είναι τα ΕΛ.ΠΕ., η ΕΥΑΘ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι μαρίνες.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος και στην επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο μεγάλος στόχος. Ήδη ανέθεσε στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ τη μελέτη για το αναπτυξιακό πρότυπο στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία.

Οι επόμενες δόσεις

Η Ελλάδα έλαβε ήδη μεγάλες δόσεις από τη δανειακή σύμβαση ύψους 34,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και 9,2 δισ. ευρώ το Ιανουάριο. Απομένουν ακόμη δύο δόσεις για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο ύψους 2,8 δισ. ευρώ εκάστη. Για τη λήψη της δόσης του Φεβρουαρίου το προαπαιτούμενο είναι ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Για τη λήψη της δόσης του Μαρτίου οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

* Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

* Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.

Χρονοδιάγραμμα δράσεων εντός του Φεβρουαρίου

Για να συνεχιστεί ο απρόσκοπτος δανεισμός από το μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, τον προγραμματισμό των οποίων έρχεται να ελέγξει η τρόικα στο τέλος του Φεβρουαρίου και ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να έχει εξασφαλίσει έτοιμες και σαφείς απαντήσεις. Τα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

1. Ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

2. Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

3. Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.

4. Η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα και το πρωτογενές έλλειμμα του 2012.

5. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

6. Η θέσπιση της απαραίτητης πρωτογενούς και παράγωγης νομοθεσίας για τη γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

7. Ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ).

8. Η προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την καθιέρωση κριτηρίων απόδοσης, τη βελτίωση των τεχνικών εκτίμησης των κινδύνων και τη δημιουργία και ενίσχυση ειδικών μονάδων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

9. Η δημοσίευση προγράμματος εξόφλησης των οφειλών προς τους προμηθευτές του δημοσίου και επιστροφής φόρων.

10. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης όσον αφορά στη λειτουργία των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ενοποίηση όλων των υφισταμένων ταμείων του δημόσιου τομέα.

11. Η επέκταση της εφαρμογής της έκπτωσης του 5% στις φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

12. Η αύξηση του ποσοστού των γενόσημων φαρμάκων ώστε να φθάσουν το 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούν τα φαρμακεία.

13. Ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία και υιοθέτηση απ' όλα τα νοσοκομεία μητρώων υποχρεώσεων.

Μέτρα έως Μάρτιο και Ιούνιο

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου τα μέτρα που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα:

* Η επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής με την καθιέρωση τριετών δεσμευτικών ορίων όσον αφορά στις δαπάνες για όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

* Η έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία.

* Η δημιουργία μιας σημαντικά πιο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης και ο προσδιορισμός του βαθμού της αυτονομίας του πλαισίου διακυβέρνησης, της ευθύνης, των νομικών εξουσιών του επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και του αρχικού προσωπικού του οργανισμού.

* Η έκδοση και δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

* Η πλήρης εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την καλύτερη εναρμόνισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη του διευθυντηρίου φορολόγησης του κεφαλαίου. Εχουν συσταθεί επιτροπές για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.

* Η μεταφορά σαράντα νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει παρεμβάσεις όπως είναι:

* Η πρόσληψη 2.000 έμπειρων φορολογικών ελεγκτών.

* Η έγκριση ενός νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών (μέχρι το Μάιο).

* Η διασφάλιση ότι όλες οι κεντρικές αρχές προμηθειών θα χρησιμοποιούν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων για όλους τους διαγωνισμούς τους.

naftemporiki.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ