2013-02-10 09:30:05
Φωτογραφία για Νέα σύγκληση της «Ομάδας δράσης» για τη Συρία προτείνει η Ρωσία
Πηγή: AP

 Αικατερίνα Ζαμπρόβσκαγια, Combined report

Τη σύγκληση «Γενεύης 2» για την Συρία ζητεί η Ρωσία, με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γειτονικών χωρών με τη Συρία, μέσω σχετικής ανάρτησης στο διαδίκτυο του υφυπουργού Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ.

Κατά την πρώτη συνάντηση της «Ομάδας δράσης» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2012, εγκρίθηκε το λεγόμενο ανακοινωθέν της Γενεύης, στο οποίο προτεινόταν η σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των πλευρών, καθώς και αναθεώρηση του συντάγματος της Συρίας, μετά από εθνικό διάλογο. Προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή εκλογών με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων, και το σχηματισμό νέων κρατικών φορέων.

Στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι το ανακοινωθέν της Γενεύης πρέπει να γίνει περισσότερο σαφές «με την απάλειψη των διφορούμενων διατυπώσεων». Σύμφωνα με τον Μπραχίμι, αυτό αφορά και την παράγραφο που προβλέπει τη σύσταση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες», μεταδίδει το ITAR TASS.


Σχολιάζοντας τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή του εγγράφου της Γενεύης, μεταξύ αυτών και τις υποχρεώσεις των εξωτερικών παραγόντων». Παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο της «Ομάδας δράσης» της Γενεύης.

Όξυνση της κρίσης

Προηγουμένως, ο κ. Γκατίλοφ είχε επισημάνει ότι η Ρωσία προτίθεται να συμμετάσχει σε συναντήσεις οποιασδήποτε μορφής και πρότεινε να συγκληθεί μια δεύτερη συνάντηση της «Ομάδας δράσης», με την ονομασία «Γενεύη 2».

Παράλληλα υπογράμμισε, ότι η Ρωσία θεωρεί σημαντικό να διευρυνθεί ο κύκλος των μετεχόντων με την πρόσκληση και άλλων χωρών, όπως: Ιράν και Σαουδική Αραβία, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία αναζήτησης μιας λύσης στο Συριακό.

Την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση στη Συρία οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή καταστρέφοντας ερευνητικό κέντρο, κοντά στη Δαμασκό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι πιθανόν να υπήρχαν χημικά όπλα στο χώρο αυτό ενώ η επίθεση προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές, το θάνατο δύο εργαζόμενων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Ωστόσο, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία για την αεροπορική επιδρομή, ενώ την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Συρίας στο Λίβανο, Αλί Αμπντέλ Καρίμ, δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας του ετοιμάζει απάντηση στις ενέργειες της ισραηλινής αεροπορίας.

Απειλές για αντίποινα

Πολιτικοί παρατηρητές πάντως εκτιμούν ότι οι απειλές της Δαμασκού εναντίον του Ισραήλ θα παραμείνουν σε ρητορικό επίπεδο.Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, Βαντίμ Κοζιούλιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vgliad, παρατήρησε, ότι ένα ανταποδοτικό χτύπημα θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

«Η Συρία διαθέτει μεγάλο αριθμό πυραύλων, οι οποίοι όμως είναι αρκετά παλαιοί. Λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη ποσότητα χημικών όπλων, που αποτελούν τη μοναδική σοβαρή απειλή κατά του Ισραήλ, δεν πιστεύω ότι οι Σύροι θα προβούν σε χημική ή πυραυλική επίθεση, διότι η απάντηση του Ισραήλ, θα ήταν αν μη τι άλλο συντριπτική» υποστηρίζει ο κ. Κοζιούλιν.

Παραθέτοντας μάλιστα ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα: «Ας θυμηθούμε το Ιράκ, ή και την ίδια τη Συρία, όταν το 2007 το Ισραήλ κατέστρεψε εγκαταστάσεις που στη συνέχεια ειπώθηκε ότι ήταν κέντρο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ας θυμηθούμε και την επίθεση στο εργοστάσιο «Γιαρμούκ» στο Σουδάν, το οποίο κατασκεύαζε πυραύλους. Όταν το Ισραήλ πραγματοποιεί ανάλογες επιθέσεις η πρώτη αντίδραση είναι πάντοτε αρνητική, αλλά τελικά αποτελεί ένα χάπι που το καταπίνουν όλοι αδιαμαρτύρητα. Και στην περίπτωση αυτή, τίποτα το εξαιρετικό δεν θα συμβεί. Η διεθνής αντίδραση θα περιοριστεί σε μια απλή καταδίκη».

Η σύγκρουση στη Συρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2011 και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των θυμάτων μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 60.000.

Πηγές: Πρακτορεία ITAR TASS, Rosbalt, RIA Novosti, εφημερίδα Vgliad.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τη συριακή αντιπολίτευση, ο επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Αχμέντ Μουάζ Αλ-Χατίμπ, προτίθετο να συναντηθεί στις 2 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάντεν και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών Λαχντάρ Μπραχίμι. 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ