2013-02-11 02:49:03
Φωτογραφία για Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γιατί πληρώνουμε στην Task Force, εμπειρογνώμονες, που δεν μιλούν ελληνικά δεν ξέρουν το πολιτικό σύστημα και δεν γνωρίζουν τα ήθη και έθιμα
Ο Ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Αχελώου και στον δημοσιογράφο Μάκη Μάκκα σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές της χώρας.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης απαντώντας στο ερώτημα εάν η δόση θα φθάσει για να ανασάνει η πραγματική οικονομίας της χώρας υποστήριξε: «Mε τα χρήματα της δόσης το Ελληνικό κράτος θα ξεπληρώσει τα χρέη που έχει στους Έλληνες πολίτες, για παράδειγμα η επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγεις αλλά και χρήματα για να πληρωθούν προμηθευτές του Δημοσίου και να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.»

Για το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα τα εισοδήματα να πέφτουν, οι τιμές μένουν σταθερές ή ανεβαίνουν και τα καρτέλ στην αγορά συνεχίζουν να κυριαρχούν σημείωσε :«Αυτό που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες είναι να χρησιμοποιήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καρτέλ. Πρέπει οι ίδιοι καταναλωτές και οι οργανώσεις τους να κάνουν μήνυση στον επίτροπο ανταγωνιστικότητας για να πέσουν οι τιμές»


Όσο για τις απαιτούμενες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αναστροφής της πενταετούς καθίζησης που οδήγησε σε ενεργοποίηση ενός φαύλου κύκλου: λιτότητας – ύφεσης – χρέους ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής τόνισε : « Οι Έλληνες στην Ευρώπη πονάνε με την κατάσταση στην Ελλάδα. Η λύση δεν είναι η λιτότητα είναι η παραγωγή. Αυτό σημαίνει επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.

Η αναβαθμίσιμη της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά έξι βαθμίδες που προχώρησε ο οίκος Fitch είναι ένα σήμα αισιοδοξίας δεν έχουμε φθάσει στην σταθερότητα για τον επενδυτή ο οποίος για να παράξει προϊόν που θα φέρει εισόδημα στην Ελληνική οικονομία χρειάζεται ακόμη πιο σταθερά σήματα» .

Ο ίδιος σχετικά με την στήριξη και τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Task Force σε διάφορους τομείς με στην Ελληνική υποστήριξε ότι αν και μέχρι σήμερα προσπαθούν να βοηθήσουν, έχουν αποτύχει:«Δυο χρόνια βρίσκεται η Task Force στην Ελλάδα πολλά όμως αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Εγώ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρωτιέμαι γιατί πληρώνουμε στην Task Force, μια ομάδα που τα στελέχη- εμπειρογνώμονες, δεν μιλούν ελληνικά δεν ξέρουν το πολιτικό σύστημα και δεν γνωρίζουν τα ήθη και έθιμα, προσπαθούν να βοηθήσουν, έχουνε όμως αποτύχει.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το Ελληνόφωνο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδος. Μέχρι τώρα η Task Force αρνείται να φέρει πιο πολλούς Έλληνες εμπειρογνώμονες, για παράδειγμα Έλληνες που δουλεύουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέρουν την Ευρωπαϊκή διοίκηση και ως τεχνοκράτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα.»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ο Γιώργος Χατζημαρκάκης ανέφερε : «Χρειάζεται να προωθηθούν γρήγορα νέες επενδύσεις, δέκα δις ευρώ τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ ακόμη είναι αδιάθετα, βρίσκονται ακόμη στους λογαριασμούς στης Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έρχονται στην αγορά. Εδώ έπρεπε να έχει βοηθήσει η τρόικα και ειδικά η Task Force δεν το έκανε.

Για το ζήτημα αυτό οι Έλληνες επιχειρηματίες της Γερμανίας έχουνε προτείνει στον Πρωθυπουργό το σχέδιο έρμης, ένα πρόγραμμα που θα προσπαθήσει για δυο χρόνια να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων .

Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται στην Ελλάδα με την επιμέλεια πέντε Υπουργείων και του Πρωθυπουργού να δημιουργηθεί μια Task Force Ελληνική όπου θα εξετάζει και θα δίνει άδειες για την προώθηση έργων και δράσεων και θα αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα.»

Για την συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και εάν χρειάζονται σε αυτή διορθωτικές κινήσεις ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής απάντησε :«Μετά από έξι μήνες δεν μπορούμε να πούμε ότι κουραστήκαν οι Υπουργοί, αυτός που κουράστηκε πολύ αλλά που πρέπει να μείνει είναι οπωσδήποτε είναι ο κύριος Στουρνάρας ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά . Πιστεύω ότι στην Ευρώπη η εικόνα αυτής της Κυβέρνησης είναι πάρα πολύ καλή και είναι σημαντικό για να ξανακερδίσουμε αξιοπιστία στους Ευρωπαίους να μην αλλάζουμε κάθε τόσο Κυβερνήσεις, εάν ήμουν στην θέση του Πρωθυπουργού θα προσπαθούσα να συνεχίσω με αυτή την ομάδα όσο πιο πολύ μπορούσα.»

Το Βίντεο
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ