2013-02-14 09:22:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Με συνοπτικές διαδικασίες, κατά παράβαση συνθηκών, οι Ιταλοί επαναπροωθούν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα
Ξετρύπωσε από μια νταλίκα. Άυπνος και νηστικός δεν πρόφτασε να πάει μακριά. Τον έπιασαν οι λιμενικοί. Όνομα: Αλί. Ηλικία: 15. Δεν χρειάστηκε να δώσει άλλα στοιχεία. Σε λίγα λεπτά το ίδιο πλοίο τον γύριζε πίσω. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπαθούσε και αποτύγχανε. Η απόδραση έμοιαζε ανέφικτη.

Το πέρασμα των παράνομα διαμένοντων μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι περιπολίες στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έχουν ενταθεί εδώ και καιρό. Οι οδηγοί των φορτηγών είναι πλέον υποψιασμένοι. Οι μετανάστες πάρα πολλοί για να περάσουν απαρατήρητοι και να γραπώσουν ανενόχλητοι κάποια καρότσα που περνάει απέναντι. Ορισμένοι τα καταφέρνουν, για να τους εντοπίσουν όμως οι ιταλικές Αρχές στα λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι και με συνοπτικές διαδικασίες να τους προωθήσουν στην Ελλάδα παραβιάζοντας, σύμφωνα με ερευνητές μη κυβερνητικών οργανώσεων, τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και τη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.


Σε πρόσφατη έκθεσή της η οργάνωση Human Rights Watch διαπιστώνει ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Ελλάδα γίνεται υπό συνθήκες που αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μέλη της οργάνωσης μίλησαν με μετανάστες που είχαν περάσει το ταξίδι της επιστροφής κλεισμένοι σε μηχανοστάσια ή αποθήκες, χωρίς νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτα.

Σε αρκετές περιπτώσεις πριν σταλούν πίσω η διαδικασία της ανάκρισης στην Ιταλία δεν ακολουθεί ούτε το τυπικό διαδικαστικό. Όπως αναφέρεται στην έκθεση συχνά οι ιταλικές αρχές δεν διαθέτουν μεταφραστή ή εξακριβώνουν την ηλικία των μεταναστών με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της ακτινογραφίας. Εάν οι μετανάστες είναι ανήλικοι οι Ιταλοί υποχρεούνται να τους φιλοξενήσουν σε ειδικά κέντρα και να μεριμνήσουν για την τύχη τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία του μετανάστη οι Αρχές οφείλουν να διαπιστώσουν και αν συντρέχουν λόγοι κινδύνου της ζωής του μετανάστη ή αν δικαιούται να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Σίγουρα τα δέκα λεπτά δεν είναι αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Κάποιες φορές η επαναπροώθηση γίνεται τόσο σύντομα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η συνοριακή αστυνομία του Μπάρι επέτρεψε μέσα σε ενάμισι χρόνο μόνο σε 12 από τους 900 ανθρώπους να παραμείνουν στην Ιταλία και να ζητήσουν άσυλο.

Επισήμως οι ιταλικές Αρχές αρνούνται ότι προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες. Και τα στατιστικά στοιχεία των δύο πλευρών δεν συγκλίνουν. Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν στη Human Rights Watch ότι το 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 δέχτηκαν την επιστροφή 875 μεταναστών από τις 1.697 αιτήσεις των Ιταλών. Αντίθετα οι ιταλικές Αρχές υποστηρίζουν ότι μόνο μέσα στο 2011 οι αλλοδαποί που στάλθηκαν στην Ελλάδα ήταν 2.334.

Η οργάνωση ρώτησε και επτά ακτοπλοϊκές εταιρείες που ενώνουν τις δύο χώρες για τις συνθήκες μεταφοράς των μεταναστών. Μόνο η εταιρεία Μινωικές Γραμμές απάντησε. Η διαδικασία μεταφοράς, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, προβλέπει το διαχωρισμό ανδρών και γυναικών, την παρακολούθηση και φρούρηση των μεταναστών. Όλες οι καμπίνες στις οποίες τοποθετούνται πρέπει να έχουν ατομικό μπάνιο. Το προσωπικό του πλοίου οφείλει να παρέχει στους μετανάστες φαγητό και απαγορεύεται να τους περάσουν χειροπέδες. Το 2011 οι Μινωικές Γραμμές μετέφεραν 325 μετανάστες πίσω στην Ελλάδα.

Αυτές οι δυσκολίες και η δύσκαμπτη αλλά και παράτυπη όπως διαπιστώνει η έκθεση στάση των ιταλικών αρχών αναγκάζουν τους μετανάστες να αναζητήσουν άλλα υδάτινα μονοπάτια. Εξίσου επικίνδυνα. Πληρώνουν και πάλι τους διακινητές, σαλπάρουν από ελληνικές ακτές με πρόχειρες βάρκες, ελπίζουν ότι ίσως αυτή η απόδραση θα πετύχει.

Πηγή: tanea
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ