2013-02-21 19:02:04
Φωτογραφία για Ελληνικό: Οι Καταριανοί ξανάρχονται
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού πέρασε τελικά το Κατάρ, το οποίο υπέγραψε... το σχετικό σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η επιστροφή του εμιράτου στη διεκδίκηση του πρώην αεροδρομίου έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας, ενώ επισημοποιήθηκε χθες το πρωί με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Η Qatari Diar, η επενδυτική εταιρία του εμιράτου που συμμετείχε στον διαγωνισμό, είχε αποφασίσει να αποχωρήσει προ μηνός, αλλά το κλίμα άλλαξε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ.

Ετσι, οι διεκδικητές ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο γίνονται πάλι τέσσερις. Θα αναλάβουν την αξιοποίηση της έκτασης που φιλοξενούσε το πρώην αεροδρόμιο, αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για την Qatari Diar, την ισραηλινή Elbit, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Οι τέσσερις υποψήφιοι θα κληθούν εντός του καλοκαιριού να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση σειρά κριτηρίων, τα οποία θα συνδέονται τόσο με την τεχνική προσφορά των υποψηφίων (δηλαδή τι σχεδιάζουν να κάνουν στο Ελληνικό) όσο και με την οικονομική προσφορά τους (τα ανταλλάγματα που προσφέρουν στο Δημόσιο).


Στην κυβέρνηση είχαν πάρει ζεστά το θέμα του Κατάρ, καθώς ο εμίρης Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί είναι λάτρης της Μεσογείου, έχει επενδύσει σε παραθεριστικά συγκροτήματα κ.λπ., αλλά συνεχώς αντιμετώπιζε εμπόδια στην Ελλάδα. Νωπές είναι οι μνήμες από την εμπλοκή του Κατάρ σε σχέδιο για κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και οι ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, για συμμετοχή του εμιράτου στην επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Κανένα από τα σχέδια δεν προχώρησε και η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει το Κατάρ στο παιχνίδι για το Ελληνικό, καθώς η χώρα χρειάζεται επενδυτές υψηλού προφίλ.

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης υποστήριξε: «Δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες: Στο θέμα της δημιουργίας του fund (σ.σ.: στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ που υπεγράφη προ ημερών), δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα που θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ